Precizări ale autorităților de la Kiev: anunțul privind recrutarea se referă la persoanele de peste 60 de ani
Ministrului apărării, Alexei Reznikov, a clarificat că anunțul privind relaxarea restricțiilor de vârstă se referă la persoanele de peste 60 de ani. Acesta nu a făcut nicio mențiune cu privire la minori.
„Am decis, de comun acord cu comandantul trupelor Forțelor Armate ale Ucrainei să implic în trupele de patrioți [pe cei] de peste 60 de ani, care sunt pregătiți moral și fizic să reziste și să învingă inamicul”, a spus oficialul.
Lavrov: Nu vrem ca neo-naziștii să conducă Ucraina
Ministrul afacerilor externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a avut o conferință de presă în care a declarat că Rusia nu vrea ca neo-naziștii să conducă Ucraina.
El a mai spus că „nimeni nu va ataca poporul ucrainean” și că „nimeni nu va trata militarii ucraineni într-un mod umilitor”.
Lavrov a mai spus că Rusia este pregătită pentru discuții, dar trebuie ca „Armata ucraineană să înceteze luptele”.
Ministrul a repetat ideea lansată de Putin, că Rusia nu dorește să ocupe Ucraina, ci doar să o „demilitarizeze”, susținând că guvernul actual de la Kiev „nu poate fi numit democratic”.
Întrebat cum poate Rusia să justifice invazia, Lavrov a făcut referire la intervențiile occidentale în fosta Iugoslavie, Irak și Libia, despre care a spus că au provocat mii de victime în numele promovării democrației.
Kremlin: Sancțiunile vor cauza probleme, dar acestea vor fi rezolvate
De asemenea, Kremlinul a declarat vineri că sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina vor cauza probleme, dar că aceste probleme vor fi rezolvate, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze posibilele măsuri punitive împotriva președintelui Vladimir Putin și a mai spus că Rusia și-a redus în mod deliberat dependența de importurile externe pentru a se proteja împotriva amenințării sancțiunilor.
ONU: Peste 1.800 de arestări la manifestațiile anti-război din Rusia
Organizația Națiunilor Unite a condamnat vineri numeroasele „arestări arbitrare” de persoane în Rusia pentru că au protestat față de invazia din Ucrainei a regimului Putin.
„Arestarea unor persoane pentru că și-au exercitat drepturile la libertatea de exprimare sau la o adunare pașnică constituie o privare arbitrară de libertate”, a declarat Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a biroului ONU pentru drepturile omului, la Geneva.
„Peste 1.800 de protestatari ar fi fost arestați. Nu este clar dacă unii dintre ei au fost eliberați”, potrivit informațiilor care au ajuns la ONU.
În miam ulte orașe din lume au fost organizate joi manifestații, inclusiv în Rusia. Un monitor independent a declarat că poliția a reținut protestatari în 51 de orașe din Rusia, relatează AFP.
ONU a cerut eliberarea imediată a persoanelor arestate arbitrar, precizând că invazia rusă „încalcă în mod clar dreptul internațional și pune în pericol nenumărate vieți de civili”.
ONU: Cel puțin 25 de civili au fost uciși în raidurile aeriene din Ucraina
Biroul ONU pentru drepturile omului afirmă că are informații că au existat cel puțin 127 de victime civile în Ucraina, 25 de persoane fiind ucise și 102 rănite, din cauza „bombardamentelor și atacurilor aeriene”.
Purtătoarea de cuvânt a agenției spune că este posibil ca acest număr să fie subestimat.