Decizia valabilă pentru 30 de zile, începând de miercuri, invocă presupuse probleme tehnice la terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC), relatează Kyiv Independent, care citează agenția rusă de știri Interfax.
Terminalul de la Marea Neagră, aflat la Novorossiisk, pe teritoriul Rusiei, este principalul punct de ieșire a petrolului din Kazahstan, unde țițeiul ajunge printr-o conductă lungă de peste 1.500 de kilometri.
Aproximativ 80% din exporturile de petrol ale Kazahstanului trec prin terminalul din orașul-port Novorossiisk, iar o parte ajung inclusiv la rafinăriile din România.
Euractiv notează că decizia instanței ruse privind „închiderea temporară” a terminalului petrolier vine la doar două zile după ce președintele Kazahstanului i-a spus președintelui Consiliului European, Charles Michel, că țara sa este pregătită să trimită mai mult petrol în UE.
De asemenea, președintele Kassym-Jomart Tokayev a numit recent autoproclamatele republici din Ucraina susținute de Kremlin ca fiind cvasi-state, afirmând că țara sa nu va recunoaște independența acestora.
Kazahstanul livrează anual Europei 67 de milioane de tone de petrol prin Rusia. Terminalul are o capacitate de circa 1,2 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 1,2% din cererea globală de petrol.
România importă petrol prin terminalul închis de ruși
KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat a Kazahstanului și care deține 19% din CPC, alături de companii rusești dar și americane, deține în România compania Rompetrol.
Rompetrol procesează anual circa 6 milioane de tone petrol importat din Kazahstan, la rafinăria Petromidia în județul Constanța, prin conducta de peste 1.500 de kilometri care ajunge la Novorossiisk.
Două surse citate de Reuters spun că încărcăturile de petrol de la terminalul CPC continuă, iar exportul este în continuare permis.
România a consumat anul trecut 13,8 milioane de tone de produse petroliere, fiind dependentă în proporție de 78% din importuri, potrivit Asociației Energia Inteligentă.
Potrivit asociației, importurile de produse petroliere brute au fost realizate în anul 2021 de către trei mari companii care dețin și rafinării în România:
- Rompetrol – care importă țiței din Kazakhstan, 3,4 milioane de tone, țiței adus prin conducta CPC (de unde traversează Marea Neagră cu vapoare până în Portul Constanța);
- Lukoil – care importă 2,2 milioane tone de țiței rusesc - parțial țițeiul este adus prin conducta CPC;
- OMV Petrom – care importă țiței din Rusia și din alte țări: 1,04 milioane tone de țiței adus prin conducta CPC.
Decizie subită
CPC a anunțat printr-un comunicat că hotărârea de suspendare a operațiunilor sale se referă la probleme legate de gestionarea scurgerilor de petrol și că consorțiul se vede nevoit să respecte hotărârea, dar că va face apel.
Mai exact, au fost descoperite unele nereguli „administrative” privind planurile de abordare a deversărilor de petrol, în urma unei inspecții.
Anul trecut a avut loc o scurgere de petrol la acest terminal, iar autoritățile ruse au decis ca neregulile să fie rezolvate până pe 30 noiembrie.
Însă, autoritatea regională de reglementare în domeniul transporturilor a cerut în mod neașteptat închiderea terminalului în data de 6 iulie, ceea ce a fost aprobat de instanță.
Instanța a declarat că oprirea a fost necesară pentru a preveni posibilele daune de mediu.
„Consorțiul Conductei Caspice acționează în cadrul legal al Federației Ruse și este obligat să execute hotărârea judecătorească. Hotărârea va fi atacată în conformitate cu procedura stabilită de lege”, a precizat CPC, din al cărei acționariat face parte și Rusia.
Euractiv mai relatează că închiderea terminalului este destul de frecventă. Ultima oară a fost închis în luna iunie, din cauza descoperirii a 50 de explozibili din perioada celui de-al Doilea Război Mondial în apele portului.
De asemenea, a fost închis și în luna martie din cauza daunelor suferite în timpul unei furtuni. În timpul celor trei săptămâni de închidere, piața mondială a pierdut aproximativ un milion de barili de petrol.
Statele Unite au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc în urma invaziei ruse în Ucraina, menționând însă că fluxurile din Kazahstan prin Rusia ar trebui să se desfășoare fără întrerupere, transmite RFE/RL.