Aproximativ 20 de soții și mame ale militarilor ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina au participat pe 3 iunie la un protest cum de puține ori poate fi văzut, în fața clădirii Ministerului Apărării din Moscova. Ele au cerut întoarcerea soților și fiilor lor de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Femeile au mai cerut și limitarea serviciului militar al bărbaților mobilizați și au solicitat o întâlnire cu ministrul Apărării, Andrei Belousov.
În videoclipurile și fotografiile distribuite pe rețelele de socializare se vede un grup de femei, unele cu copii de vârstă școlară și copii în cărucioare, îngenuncheate în fața Ministerului Apărării, ținând bannere, scrie Associated Press.
Potrivit AFP, un purtător de cuvânt al ministerului a ieșit să se întâlnească cu ele, o acțiune neobișnuită pentru autoritățile ruse care nu interacționează aproape niciodată cu protestatarii.
El a spus că nu le poate aduce înapoi rudele „pentru că decizia de mobilizare a fost a președintelui, a comandantului suprem”.
Potrivit ABC News, o femeie care a transmis live protestul de la Moscova - pe rețelele sociale - a spus că participantele nu au invitat jurnaliști din cauza temerilor că vor fi reținuți.
Ea a precizat că femeile au plecat mai târziu acasă, deși polițiștii au venit la locul protestului și au avertizat femeile că riscă să fie arestate, așa cum prevede legea care pedepsește protestele anti-război.
Femeile din Rusia și tradiția protestelor anti- mobilizare
Pe 31 mai, Ministerul rus al Justiției a declarat mișcarea „Put Domoi” (Drumul spre casă), care a organizat proteste ale femeilor la Moscova, drept „agent străin”. E o acțiune deseori folosită de Kremlin pentru a reduce la tăcere vocile independente.
Femeile care au protestat luni la Ministerul Apărării au declarat pentru AFP că nu fac parte din Put Domoi și că sunt rude ale bărbaților care luptă în Ucraina.
Mișcarea Put Domoi a apărut la un an după mobilizarea din septembrie 2022, când autoritățile ruse au anunțat că bărbații mobilizați se vor întoarce acasă doar după ce „operațiunea militară” din Ucraina se va termina.
Până în prezent, Kremlinul a ales să nu pedepsească dur femeile care au protestat pentru aducerea acasă a fiilor sau soților de pe front. În schimb, au ordonat presei de stat să le ignore cererile, respingând în același timp cererile de autorizare a mitingurilor din întreaga țară.
Într-o încercare de a reduce furia femeilor, Vladimir Putin a organizat în noiembrie 2022 chiar o discuție publică cu mamele soldaților care luptă în Ucraina.
A fost însă o întâlnire atent orchestrată. O investigație The Guardian a arătat însă că femeile care stăteau în apropierea lui Vladimir Putin la discuții au fost alese dintr-un grup de mame de soldați care nu aveau o atitudine critică față de mobilizare și față de războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, Rusia are o tradiție a protestelor organizate de femei în timpul războiului. Soțiile și mamele au condus o mișcare anti-război în timpul primului război cecen din 1994, care a ajutat la schimbarea opiniei publice față de conflict și a jucat un rol în decizia Kremlinului de a opri luptele.
Femeile au fost organizate în grupuri bine definite, cum ar fi Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia (CSM), care avea sute de centre regionale în întreaga țară.
Dar, de când Putin a preluat puterea în 1999, autoritățile ruse au luat măsuri sistematice pentru a dezmembra mișcările populare care ar putea fi o amenințare pentru politica Kremlinului. Aici au fost încadrate și mișcările de protest ale femeilor.
După invazia Ucrainei, regimul de la Moscova a mers mai departe, incriminând toate vocile anti-război și pedepsind sever cetățenii chiar și pentru acte mici de protest împotriva invaziei.
În septembrie 2022, președintele Vladimir Putin a ordonat ceea ce a numit o „mobilizare parțială” a până la 300.000 de rezerviști, după eșecurile înregistrate în invazia din Ucraina.
Mobilizarea Kremlinului din 2022 a fost extrem de nepopulară și dus la un exod în masă al rușilor.
Pentru a evita nemulțumiri în masă, armata rusă a căutat să consolideze forțele din Ucraina prin înrolarea de voluntari.
Autoritățile ruse susțin că aproximativ 500.000 de bărbați au semnat contracte cu Ministerul Apărării în 2023.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.