Linkuri accesibilitate

Rusia: Țările occidentale se expun la „riscuri colosale” dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16


Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele de luptă.

Ţările occidentale se expun la „riscuri colosale" dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, citat sâmbătă de agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Gruşko a răspuns la o întrebare despre implicaţiile furnizării avioanelor, pe care Ucraina le cere de la ţările NATO.

Angajamente de a livra avioanele încă nu au fost obţinute, dar preşedintele american Joe Biden le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul sprijină programe comune ale aliaţilor de formare pentru piloţi ucraineni pe F-16, au declarat înalţi oficiali americani.

„Noi vedem că ţările occidentale încă aderă la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înşişi", a declarat Gruşko.

„În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre şi avem toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care le-am stabilit", a adăugat el.

Declarația vine în contextul în care SUA au afirmat că le vor permite aliaţilor lor occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv avioane F-16 de fabricaţie americană,

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat că preşedintele Joe Biden „şi-a informat omologii din G7” în legătură cu această decizie la summitul din Japonia, de vineri.

Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele, a spus Sullivan.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG