Linkuri accesibilitate

Rusia: Țările occidentale se expun la „riscuri colosale” dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16


Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele de luptă.
Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele de luptă.

Ţările occidentale se expun la „riscuri colosale" dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, citat sâmbătă de agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Gruşko a răspuns la o întrebare despre implicaţiile furnizării avioanelor, pe care Ucraina le cere de la ţările NATO.

Angajamente de a livra avioanele încă nu au fost obţinute, dar preşedintele american Joe Biden le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul sprijină programe comune ale aliaţilor de formare pentru piloţi ucraineni pe F-16, au declarat înalţi oficiali americani.

„Noi vedem că ţările occidentale încă aderă la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înşişi", a declarat Gruşko.

„În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre şi avem toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care le-am stabilit", a adăugat el.

Declarația vine în contextul în care SUA au afirmat că le vor permite aliaţilor lor occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv avioane F-16 de fabricaţie americană,

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat că preşedintele Joe Biden „şi-a informat omologii din G7” în legătură cu această decizie la summitul din Japonia, de vineri.

Trupele americane îi vor antrena şi pe piloţii de la Kiev să folosească avioanele, a spus Sullivan.

XS
SM
MD
LG