Linkuri accesibilitate

Investigație RFE/RL | Ce sistem a pus la cale Rusia pentru recrutarea soldaților pentru războiul din Ucraina


Oficialii ruși au folosit metode creative ca să evite folosirea termenului de mobilizare (fotografie generică).
Oficialii ruși au folosit metode creative ca să evite folosirea termenului de mobilizare (fotografie generică).

Anunțul de recrutare trimis prin WhatsApp era scurt și concis, țintit către potențialii recruți: aplică pentru un job la Căile Ferate Ruse și vei ajunge să lupți în „operațiunea militară specială”, eufemismul folosit de Rusia pentru a denumi războiul din Ucraina.

„Recrutarea pentru Operațiunea Militară Specială continuă, de la Căile Ferate Ruse + St. Petersburg + Ministerul Apărării. 1 milion de ruble.”

Nu e vreun secret faptul că politicienii și comandații militari ruși vor să crească numărul soldaților. Mai mult de 315.000 de bărbați au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, din februarie 2022, după cum arată estimările americane. Britanicii vorbesc chiar de 400.000.

Nici faptul că Kremlinul a încercat cu fel și chip să evite o a doua mobilizare nu e vreun secret - asta pentru a nu repeta șocul suferit de societatea rusă în septembrie 2022, când Vladimir Putin a emis primul ordin de recrutare.

Dar ce a uimit observatorii e felul în care au reușit recrutorii militari să mențină ridicat numărul soldaților, în ciuda numărului ridicat al victimelor - mai mare decât cel înregistrat de Uniunea Sovietică în toți zece ani de război în Afganistan - și să evite, în același timp, o nouă mobilizare, care în rândul rușilor este total nepopulară.

Mama unui recrut protestează în fața Districtului Militar de Vest din St. Petersburg.
Mama unui recrut protestează în fața Districtului Militar de Vest din St. Petersburg.

Companiile private joacă un rol important și prea puțin înțeles în această operațiune, după cum arată descoperirile reporterilor de investigație ai redacției Systema, de la Serviciul Rus al RFE/RL.

„Îi știu pe toți pe nume”

În primele luni ale invaziei, pentru a atrage voluntari în lupta contra Ucrainei, comandanții militari s-au bazat pe un sistem improvizat de recrutare.

Wagner, compania privată de mercenari a lui Evgheni Prigojin, a inventat o serie de campanii creative - își numea unitățile „orchestre” și soldații - „muzicieni”.

După încercarea de revoltă a lui Prigojin, din iunie 2023, și după moartea lui, două luni mai târziu, Wagner a fost încorporat în Ministerul rus Apărării și a recrutat un mare număr de deținuți din închisori. Această practică continuă și azi.

Decretul de mobilizare al lui Putin, din 2022, viza recrutarea a 300.000 de soldați și folosea o combinație de stimulente și ordine directe de chemare a rezerviștilor.

Ordinul a uimit societatea rusă și a dus la exodul a sute și sute de mii de oameni către locuri precum Armenia, Georgia, Asia Centrală - astfel, bazinul de lucrători sepcializați, calificați, a ajuns să se simtă supus presiunilor.

Pentru a atrage soldați, autoritățile - care vor să evite o mobilizare obligatorie - au început să ofere salarii mari, bonusuri și beneficii.

În multe regiuni mai sărace, primele de la semnarea contractelor - la care se adaugă beneficiile pentru văduvele de război și supraviețuitori - au eclipsat salariile anuale totale ale multora. Experții echivalează măsura cu un transfer masiv de bani făcut de Kremlin.

Dar, pentru a putea crește numărul soldaților, autoritățile s-au bazat și pe companiile private și au pus presiune asupra lor.

Companiile trebuie să ofere un anumit număr de voluntari pentru război.”

Reporterii Systema au aflat că companiile mari de stat, precum Căile Ferate Ruse, au folosit recrutori interni și companii externe de recrutare pentru a găsi oameni care să lupte în războiul din Ucraina. Scopul recrutării este să respecte cotele stabilite de autoritățile regionale și federale, evitând, totodată, trimiterea pe front a specialiștilor calificați, precum inginerii.

După ce a contactat mai mulți recrutori din mai multe orașe și după ce a pus întrebări referitoare la termenii contractuali pentru soldați, un corespondent RFE/RL a primit un mesaj de recrutare de la un reprezentant al Căilor Ferate Ruse, în care i se promitea o combinație de plăți și bonusuri de la companie și de la Ministerul Apărării.

După ce a contactat agentul de recrutare - o femeie de 55 de ani pe nume Alla Pronina - corespondentul a fost trimis la departamentul de securitate internă al companiei feroviare, unde ar fi fost locul jobului fictiv.

Un anunț postat pe ușa unui birou de recrutare militară din Sankt Petersburg explică modul în care bărbații care se alătură din industria construcțiilor pot primi 400.000 de ruble (circa 4.400 de dolari).
Un anunț postat pe ușa unui birou de recrutare militară din Sankt Petersburg explică modul în care bărbații care se alătură din industria construcțiilor pot primi 400.000 de ruble (circa 4.400 de dolari).

Panourile de publicitate și website-urile din Sankt Petersburg sunt pline cu anunțuri pentru soldați cu contract.

Pagina principală a siteului unei mari companii de energie din Sankt Petersburg, Iugo-Zapadnaia CHPP, întâmpină cititorii cu un banner uriaș care îi invită pe solicitanți să se înregistreze ca angajați și apoi să continue să lupte în Ucraina.

Compania promite încă 405.000 de ruble (echivalentul a 4.440 de dolari americani), pe lângă suma obișnuită oferită de Ministerul Apărării.

De asemenea, companiile de întreținere a drumurilor și companiile de construcții recrutează activ.

Un recrutor a declarat pentru RFE/RL că un bonus de 400.000 de ruble va veni de la Comitetul de Construcții din Sankt Petersburg, un departament al primăriei.

Un alt recrutor care pare să reprezinte Vozrojdenie, o companie de drumuri și construcții din Sankt Petersburg controlată de miliardarul Igor Bukato, a încercat să liniștească publicul țintă că schema de recrutare supravegheată de companie este „100% curată”.

Guvernatorul Sankt Petersburg Alexandr Beglov (stânga) și magnatul Igor Bukato inaugurează traficul pe un pod renovat.
Guvernatorul Sankt Petersburg Alexandr Beglov (stânga) și magnatul Igor Bukato inaugurează traficul pe un pod renovat.

„La fel ca primii 1.000 de oameni care au venit înaintea dumneavoastră, veți primi plata fără probleme”, a spus recrutorul, care și-a dat numele Dmitrîi, într-un mesaj vocal către RFE/RL.

„Am 20 de oameni din Vozrojdenie [care au mers să lupte în Ucraina]”, a spus Marina, un ofițer de resurse umane al companiei pentru RFE/RL într-o conversație telefonică. „Îi cunosc pe toți după numele de familie.”

Compania nu a răspuns întrebărilor scrise adresate de RFE/RL pentru a solicita comentarii suplimentare.

Nici Comitetul de Construcții din Sankt Petersburg și nici autoritățile administrației orașului nu au răspuns la solicitările de comentarii ale RFE/RL.

„Adu un prieten!”

Existența legală a grupării Wagner a fost trecută sub tăcere de la revolta lui Prigojin, deși experții spun că și afacerile Wagner și operațiunile sale militare au fost încorporate în Ministerul Apărării.

Totuși, Wagner și oamenii săi - care se consideră mercenari ai grupării - continuă să folosească numele companiei și simbolurile ei ca să-și facă publicitate și să recruteze intens, folosind nume precum „Orchestra” sau „Ordinul”.

Recruți străini pentru un grup numit „Orchestra” pozează în Sankt Petersburg.
Recruți străini pentru un grup numit „Orchestra” pozează în Sankt Petersburg.

Reclamele pentru „Ordinul” au început să apară pentru prima dată pe rețelele de socializare din Rusia în august 2023, la aproximativ o lună după revolta lui Prigojin.

Reclamele pentru „Orchestra”, care a apărut în februarie 2024, par să vizeze recrutarea străinilor.

Fotografiile postate pe rețelele sociale sugerează că indienii sunt printre cei mai mulți dintre recruți.

Un recrutor pentru „Orchestra” a declarat pentru RFE/RL că recruții străini sunt instruiți direct de ofițerii din Brigada 810 de Infanterie Marină, o unitate care a suferit foarte mult în primele luni ale războiului.

În orașul rus central Voljsk, în februarie 2024, au început să circule pliante care „invită” oamenii să aplice pentru angajare la Fabrica de țevi Nijne-Voljskî.

Pe lângă plățile de la autoritățile regionale și de la Ministerul Apărării, potențialului angajat i se promite și un bonus unic de 250.000 de ruble (2.740 de dolari) de la fabrică.

În plus, oricine aduce un prieten pentru angajare și detașare în Ucraina primește un bonus suplimentar de 50.000 de ruble (550 USD).

„Promoția este foarte bună, vinde-ți prietenul cu 50.000”, remarcă un comentator într-o postare pe un chat de pe rețelele sociale din Voljsk.

În alte regiuni, guvernele locale și companiile private au lansat scheme similare, atrăgând recruții cu plăți suplimentare.

Guvernul regiunii centrale a Tatarstanului, de exemplu, oferă bonusuri la semnare de 205.000 de ruble (2.240 USD) din partea companiilor locale. În regiunea Iaroslavl, de la nord-est de Moscova, afacerile locale au dublat, în februarie 2024, valoarea bonusurilor la semnătură.

Un recrutor din regiunea Samara a declarat pentru RFE/RL că este posibil să pleci în război ca angajat al Avtovaz, un important producător de automobile și angajator important din centrul Rusiei.

În Vologda, o altă regiune de la nord-est de Moscova, o organizație de veterani afiliată la agenția spațială rusă, Roskosmos, a anunțat că plătește bonusuri la semnare de 300.000 de ruble (3.285 de dolari).

Chiar dacă locurile de muncă vacante ocupate de potențiali solicitanți sunt fictive, sistemul este strict organizat.

La semnarea unui contract cu o companie privată, un potențial recrut este imediat direcționat către biroul local de înregistrare militară pentru a semna contractul cu Ministerul Apărării. Dacă o persoană se răzgândește, nu primește nicio plată, ci, eventual, sancțiuni.

„Fără planificare pe termen lung”

Cea mai mare parte a companiilor care participă la aceste scheme de recrutare militară par să fie mari companii industriale private sau întreprinderi de stat. Companiile IT sau băncile nu par să facă parte din acest sistem.

Motivația pentru participare pare să fie variată, spun experții și recrutorii.

Unele companii beneficiază de scutiri fiscale și subvenții pentru recrutarea de oameni pentru războiul din Ucraina.

Alla Pronina, recrutorul Căilor Ferate Ruse, a declarat pentru RFE/RL că în acest fel compania poate evita să-și trimită propriii săi ingineri la luptă.

„Companiile au ingineri cărora le ia mult timp să se pregătească. Companiile trebuie să ofere un anumit număr de voluntari pentru război”, a spus ea.

Pavel Luzin, expert specializat în armata rusă, care predă în prezent la Școala Fletcher de Drept și Diplomație de la Universitatea Tufts din Statele Unite, a declarat că sistemul de recrutare a fost probabil improvizat sub presiunea guvernatorilor regionali.

„Nu există o planificare pe termen lung”, a spus el.

Recrutarea cu promisiunea unor beneficii suplimentare, potrivit lui Lujin, este concepută pentru cei care „nu sunt cei mai deștepți oameni, cei fără principii morale clare”.

Cu contribuția corespondentului RFE/RL Mike Eckel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG