Linkuri accesibilitate

Rusia suspendă exportul de benzină pentru 6 luni


Camioane-cisternă cu benzină la rafinărie de petrol Rosneft Achinsk, Rusia. 28 aprilie 2011.
Camioane-cisternă cu benzină la rafinărie de petrol Rosneft Achinsk, Rusia. 28 aprilie 2011.

Guvernul rus a impus o interdicție de șase luni asupra exporturilor de benzină, începând cu 1 martie. Autoritățile de la Moscova spun că măsura are ca scop menținerea unor prețuri stabile pe piața internă în condițiile în care cererea este în creștere.

Interdicția a fost confirmată de o purtătoare de cuvânt a vicepremierului Alexander Novak, transmite Reuters. O sursă a agenției de presă a spus că decizia a fost luată, dar că decretul nu a fost încă emis.

Informația privind interdicția exporturilor de benzină a fost publicată inițial de portalul rusesc RBC.

„Pentru a compensa cererea excesivă de produse petroliere, este necesar să se ia măsuri pentru a ajuta la stabilizarea prețurilor pe piața internă”, a declarat Alexander Novak pentru RBC, potrivit Reuters.

Prețurile la combustibil depind de cererea de pe piața internă, mare consumator de combustibil, în condițiile în care Rusia este cel mai mare exportator de grâu. În plus, măsura de stabilizare a prețurilor vine cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din martie.

Mai mult, producția rusească de combustibili a fost afectată și de atacurile ucrainene cu drone din ultimele luni asupra unor rafinării rusești.

Rusia și Ucraina și-au vizat reciproc infrastructura energetică în încercarea de a perturba liniile de aprovizionare și logistica necesare pentru susținerea conflictului în care sunt implicate de peste 2 ani.

Exporturile de petrol, produse petroliere și gaze reprezintă cel mai mare export al Rusiei și e o sursă majoră de venituri valutare pentru economia Rusiei și asigură Moscovei un loc influent în politica pe piața globală de energie.

Kremlinul a colaborat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menține prețurile ridicate, ca parte a grupului OPEC+, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii.

Principalii producători de benzină din Rusia în 2023 au fost rafinăria Gazprom Neft din Omsk, rafinăria de petrol NORSI a Lukoil din Nijni Novgorod și rafinăria Ryazan a Rosneft.

În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină și a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, ceea ce reprezintă aproximativ 13% din producția totală, scrie Reuters.

Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt țări africane precum Nigeria, Libia, Tunisia, dar și Emiratele Arabe Unite.

Rusia a redus luna trecută exporturile de benzină către țări care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente pentru a compensa reparațiile neplanificate la rafinării pe fondul incendiilor și atacurilor cu drone asupra infrastructurii sale energetice.

O măsură similară a fost luată de Rusia anul trecut, când a interzis exporturile de benzină între septembrie și noiembrie, cu scopul de a pentru a combate prețurile ridicate și penuria.

De data aceasta, interdicția nu va afecta statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Mongolia, Uzbekistan și două regiuni separatiste susținute de Rusia din Georgia, Osetia de Sud și Abhazia.

Prețurile de tranzacționare ale combustibililor în Rusia au crescut de la începutul anului.

Reuters transmite că, potrivit prețurilor din 26 februarie de la bursa internațională de mărfuri din Sankt Petersburg, benzina cu cifra octanică 92 s-a scumpit cu 22% de la 1 ianuarie, în timp ce prețul benzinei cu cifra octanică 95 a crescut cu 32%. De la anunțarea interdicției la export, prețul benzinei cu cifra octanică 92 a scăzut cu 3,3%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG