Departamentul de Stat a informat, pe 23 ianuarie, că persoanele aflate în întreținerea angajaților ambasadei trebuie să plece, în timp ce angajații neesențiali ai ambasadei pot pleca voluntar pe cheltuiala guvernului.
Ordinele au fost emise „din cauza amenințării continue a acțiunii militare ruse”, a precizat departamentul într-un comunicat.
Declarația mai arată că guvernul SUA „nu va fi în măsură să evacueze” cetățenii americani din Ucraina, așa că aceștia ar trebui să „acționeze în consecință”, luând în considerare utilizarea opțiunilor comerciale pentru a pleca, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat într-o conferință telefonică cu reporterii.
„Acestea sunt precauții, care nu subminează în niciun fel sprijinul sau angajamentul nostru față de Ucraina”, a spus oficialul.
Acesta a refuzat să ofere o estimare a numărului de americani care trăiesc în Ucraina, dar a subliniat că Ambasada SUA „va continua să opereze neîntrerupt pentru a sprijini Ucraina în acest moment critic”.
Condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei și în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlate de Rusia, „sunt imprevizibile și se pot deteriora fără preaviz”, se arată în comunicat.
„Demonstrațiile, care au devenit uneori violente, au loc în mod regulat în toată Ucraina, inclusiv la Kiev”. Declarația Departamentului de Stat a invocat informații recente conform cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei, dar oficialul care a informat reporterii nu a citat niciun eveniment anume care a precedat anunțul.
Întrebat dacă ordinul de plecare a persoanelor aflate în întreținerea personalului ambasadei implică faptul că Statele Unite crede că Kievul ar putea fi amenințat, înaltul oficial al Departamentului de Stat a răspuns că încearcă să acționeze cu prudență.
Oficialul a spus că Rusia poate ataca în orice moment, dar Statele Unite nu știu dacă președintele rus Vladimir Putin s-a hotărât.
„Nu spunem că știm că [o invazie] va avea loc. Niciunul dintre noi nu știe ce va decide președintele Putin. Și, în același timp, chiar și făcând această planificare prudentă și luând măsuri, suntem încă foarte implicați într-un cale diplomatică”, a spus oficialul înalt al Departamentului de Stat.
Ministerul rus de Externe a acuzat țările NATO de escaladarea tensiunilor în jurul Ucrainei, chiar și după ce diplomați de rang înalt ai SUA și Rusiei au convenit pe 21 ianuarie să continue discuțiile pentru atenuarea tensiunilor.
Kremlinul neagă orice intenție de a invada vecinul său, dar a cerut garanții că NATO nu se va extinde mai mult spre est, în special spre Ucraina.
De asemenea, Departamentul de Stat i-a avertizat pe americani să evite călătoriile în Ucraina. Un avertisment similar a mai fost publicat și anterior, din cauza Covid.
Autoritățile americane i-a avertizat pe americani să nu călătorească nici în Rusia, din cauza tensiunilor tot mai mari. Americanii s-ar putea confrunta cu „hărțuirea” de către autoritățile ruse, iar Ambasada SUA la Moscova ar avea capacitatea limitată să îi ajute, se arată într-un comunicat.
Marea Britanie a început să își retragă personalul de la ambasada din Ucraina, în contextul avertismentelor privind o invazie rusă.
Oficialii britanici au precizat că nu au existat amenințări la adresa diplomaților britanici, dar jumătate din personalul care lucrează la Kiev se va întoarce în Marea Britanie, informează BBC.