Linkuri accesibilitate

Rușii de la Yandex aduc servicii de ridesharing la București și vor să-i bată în două luni pe Uber și Bolt


La doar două zile distanță după ce Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care ridesharing-ul este reglementat, Yandex, supranumită „Google a Rusiei”, a anunțat intrarea pe piața locală, unde vrea ca în două luni să ia fața Uber și Bolt.

„România este o piata atractivă și noi avem de câțiva ani un serviciu de limba română pentru că operăm în Republica Moldova, deci era evident că vrem să lansăm serviciul și la București. (…) E o piața interesantă, după cum se vede, toate aplicațiile importante de e-hailing (comandarea de mijloace de transport via dispozitive online, n.r.) sunt aici”, a spus, pentru Europa Liberă, Musheg Sahakian, directorul pentru extindere globală al Yango, aplicația de ridesharing a companiei Yandex.

„Vrem să devenim lideri în foarte scurt timp”, a mai spus el. La rândul său, Andrei Voicu, country manager pentru România și Moldova, face un pariu mai ambițios: „ne așteptăm ca în două luni, poate chiar mai repede, să devenim numărul unu”.

Strategia

Yango a anunțat că nu va avea nici mașini, nici șoferi proprii, ci va lucra cu parteneri locali, mai precis cu companii de transport. Astfel, reprezentanții companiei spun că au deja 55 de parteneri autohtoni care însumează 3.000 de mașini și că numărul lor va crește. Reprezentanții Yango au spus că nu vor înființa o filială locală.

Iar pentru a ajunge lider, compania de ridesharing a anunțat o politică de prețuri mici pentru clienți, la care se adaugă „pentru o perioadă nedeterminată” faptul că nu va percepe comision nici de la șoferii parteneri.

Totuși, la un moment dat va fi nevoită să perceapă comision de la șoferi fiindcă „Yango este o companie profitabilă și nu poți fi profitabil cu un comision zero”, după cum a punctat Musheg Sahakian.

Yango vine cu propriile hărți, pe care le va folosi pentru ca șoferii să ajungă la destinație, dar care pot fi descărcate separat și de orice posesor de smartphone.

Astfel, România devine a cincea țară membră a UE, după Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda în care compania rusească lansează aplicația de ridesharing Yango și a 17-a din lume, căci serviciul Yandex mai este disponibil și în alte țări din Europa, de pildă în Republica Moldova și Serbia, dar și în Orientul Mijlociu și Africa.

Decizia de a intra în România a fost luată acum câteva luni. E bine că se reglementează domeniul, dar nu suntem noi responsabili de asta
Andrei Voicu, country manager Yango pentru România și Moldova

Deocamdată, compania vrea să câștige cât mai mult teren în Capitală și abia apoi va decide dacă este cazul să se extindă și în alte mari orașe din România. În Republica Moldova, de pildă, aplicația a fost lansată în 2017, la Chișinău, și abia acum este luată în calcul extinderea în alte orașe, după cum ne-a spus Andrei Voicu : „În Republica Moldova, vrem să creștem mai departe, să putem să educăm clienții să folosească plata cu cardul cât mai mult, să introducem cât mai multe functionalități”. Aplicația în Republica Moldova se numește Yandex.Taxi, fiindcă, spre deosebire de România, lucrează cu companii de taxi.

Românii și Uber-ul rusesc

Totuși, succesul unui astfel de serviciu într-o țară în care, potrivit Barometrului Academiei Române, mai bine de jumătate din populație (64,4%) consideră că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României, ar putea fi problematic.

Mai ales că în campania pentru europarlamentare acuzele și suspiciunile la adresa PSD că urmărește îndepărtarea României de Uniunea Europeană și apropierea de Rusia au avut rezonanață în rândul electoratului de dreapta.

Musheg Sahakian se apără spunând că „în lumea modernă, o companie de IT este una globală”.

Înființată în 1997, Yandex, are în prezent afaceri anuale de peste 2 miliarde de dolari, este listată și la bursa de la New York, și este considerată Google-ul, Uber-ul, Amazon-ul, Spotify-ul și Netflix-ul Rusiei, piață pe care o domină categoric și unde giganții americani ai tehnologiei nu sunt lideri.

Yandex s-a născut inițial ca un motor de căutare în încercarea de a contracara Google pe piața locală, însă treptat, a acaparat și alte felii din piață. Are, printre altele, un serviciu de email, de hărți, a cumpărat operațiunile Uber din Rusia, și-a dezvoltat un serviciu de asistență vocală pentru mașini și electrocasnice, a dezvoltat propriul smartphone și testează mașini autonome.

Recent, compania a început să intre și pe segmentul TV și a scos la vânzare un dispozitiv similar cu Google Chromecast, care odată montat la televizor oferă acces către canalul Yandex.Live, care le oferă utilizatorilor conținut personalizat, în locul canalelor TV clasice, scrie Bloomberg.

„Nu cred ca românii vor avea o atitudine negativă față de Yandex pentru că noi aducem aici tehnologia, aducem un serviciu mai bun și românii sunt foarte deschiși la minte. Este doar o percepție, chiar cred asta”, susține directorul pentru expansiune al companiei, care pare că ignoră sondajele de opinie care arată că românii nu-i consideră pe ruși ca fiind cei mai buni prieteni ai lor.

Responsabilul pe România și Moldova dă asigurări că Yandex respectă reglementările europene și internaționale, în special în materie de GDPR.

Pentru a demonstra că o companie IT nu are pașaport național, Voicu amintește că și unul dintre fondatorii Google are origini rusești. Este vorba despre Serghei Brin, născut în Rusia dar care, la vârsta de șase ani, a emigrat cu familia din Uniunea Sovietică în Statele Unite. „Dar toată lumea folosește Google”.

De asemenea, atrage atenția și asupra faptului că unii dintre fondatorii unor aplicații foarte populare în România au origini chinezești, făcând probabil aluzie la TikTok, o aplicație care a câștigat rapid teren în întreaga lume. Pe TikTok sunt publicate videoclipuri de maximum 15 secunde, iar aplicația este folosită mai cu seamă de tinerii sub 24 de ani, estimările arătând că are peste un miliard de utilizatori la nivel mondial, din care 200.000 din România.

Printr-o interesantă coincidență, compania a anunțat că intră pe piața românească exact la două zile după ce Guvernul a adoptat o contestată OUG care reglementează serviciile alternative de transport de persoane prin intermediul unor aplicaţii digitale.

„Vom stabili o formulă care să asigure transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă şi care să încurajeze concurenţa, astfel încât cetăţenii să poată opta pentru servicii de cât mai bună calitate”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, citată de Agerpres.

La rândul său, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, că „acest domeniu nu era reglementat în România de mai bine de 5 ani de zile şi iată că Guvernul a reuşit în două luni să îl implementeze şi cu procedura de transparenţă. S-a discutat cu partenerii sociali fiecare articol în parte. S-a cerut şi o dezbatere publică tocmai pentru a nu exista niciun fel de dubiu că acest proiect ar produce prejudicii de o parte sau de alta. Acum concurenţa este liberă. Românii vor alege exact cu cine vor sa meargă în călătoriile pe care le vor face în Bucureşti şi nu numai în zona Bucureştiului”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG