Linkuri accesibilitate

Rușii cărora li s-a interzis să iasă din țară trebuie să predea pașapoartele în cinci zile


Rușii cărora li s-a interzis să iasă din țară trebuie să predea pașapoartele în cinci zile.
Rușii cărora li s-a interzis să iasă din țară trebuie să predea pașapoartele în cinci zile.

Potrivit unei legi intrate în vigoare pe 11 decembrie, autoritățile pot interzice călătoriile în străinătate recruților, angajaților FSB - serviciul secret al Rusiei, condamnaților sau celor care au acces la secrete de stat. Cei care au interzis la ieșirea din țară trebuie să predea pașapoartele.

Pașaportul returnat va fi păstrat de autoritățile care l-au emis, cum ar fi Ministerul de Interne sau autoritățile Ministerului de Externe ale Rusiei și poate fi recuperat numai după ce s-a ridicat interdicția de călătorie.

Cei al căror drept de călătorie a fost limitat temporar pe baza recrutării pentru serviciul militar sau civil alternativ vor trebui să ofere suplimentar un act de identitate militar cu dovada că au terminat serviciul militar.

Documentele de călătorie care nu sunt predate statului la timp, în termen de 5 zile lucrătoare, vor fi invalidate, mai prevede actul normativ.

Legea care cere cedarea pașapoartelor este ultima dintr-o serie prin care autoritățile din Rusia își intensifică controlul asupra libertăților cetățenilor

Un alt exemplu de notorietate este cel al legii „agenților străini” care permite autorităților să eticheteze organizațiile nonprofit drept „agenți străini”, dacă primesc finanțare din străinătate și sunt angajate în activități politice.

Fiecare persoană sau organizație care se potrivește definițiilor din lege trebuie să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar riscând pedepse penale. În baza acelei legi a fost reținută jurnalista RFE Alsu Kurmașeva.

În ultimii ani, o serie întreagă de legi au restrâns libertatea de mișcare și de exprimare a rușilor. De exemplu, în 2014, Putin a scos în afara legii difuzarea de „informații false despre activitățile sovietice” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar șapte ani mai târziu a scos în afara legii criticile veteranilor acelui război. Măsurile de control asupra libertății de exprimare s-au înmulțit după invadarea Ucrainei.

Libertatea presei a avut, de asemenea, de suferit. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la o „represiune fără precedent asupra mass-media”, arată un studiu Amnesty International care precizează însă că, la momentul invaziei, libertatea presei din Rusia era deja într-o situație dificilă.

Libertatea presei a cunoscut un declin constant în țară de când Vladimir Putin a venit la putere. Potrivit Indexului mondial al libertății presei al organizației „Reporteri fără Frontiere”, actualizat anual, Rusia s-a clasat pe locul 148 din 180 de țări în 2014. Până în 2023, rangul țării a scăzut la 164.

Măsura este parte din restaurarea unor practici sovietice.

Redactorul șef al Serviciului Rus al RFE/RL, Jaroslav Simov, spune că măsura introdusă de Rusia, prin care cetățenii care au interzis la călătoriile în străinătate sunt obligați suplimentar să predea pașaportul, trebuie văzută în primul rând în contextul războiului din Ucraina.

„Autoritățile ruse încearcă să împiedice să părăsească țara persoanele care sunt eligibile pentru serviciul militar. Sute de mii de ruși au părăsit deja Rusia după mobilizarea declarată de Putin anul trecut.”

Jaroslav Simov adaugă că, din punct de vedere politic, măsura introdusă de Rusia este încă un pas către o și mai mare izolare a Rusiei: „măsura este parte din restaurarea acestor practici sovietice”.

„Regimul lui Putin, în ultimii ani, e interesat să îi face pe oameni «transparenți», să le controleze mișcările și stilul de viață la maxim. Nu este o surpriză. Vedem dezvoltarea regimului lui Putin de la un model autoritar «soft», de acum 10 ani, către un model autoritar dur, în care este Rusia acum, mai ales după începerea invaziei din Ucraina”, spune jurnalistul RFE/RL.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG