Autoritățile rusești intenționează să modifice Codul Penal prin adăugarea de pedepse pentru „rusofobie”, definită ca discriminare împotriva cetățenilor ruși și locuitorilor Federației Ruse de către străini și oficiali străini aflați în străinătate.
Agenția de presă Interfax a scris pe 23 septembrie că a obținut un document guvernamental prin care se aprobă un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari în temeiul căruia procesele persoanelor acuzate de rusofobie pot fi ținute în lipsă.
Guvernul a aprobat proiectul, dar a spus că pedeapsa pentru persoanele condamnate pentru rusofobie ar trebui revizuită.
Proiectul de lege spune că pedeapsa pentru rusofobie trebuie să ducă la „interzicerea persoanelor condamnate să ocupe anumite posturi și să desfășoare anumite activități în Rusia”.
Cu toate acestea, guvernul a spus că o astfel de pedeapsă nu are sens, deoarece ar afecta persoanele care locuiesc în afara Rusiei.
Noul articol din Codul Penal care prevede pedepse pentru rusofobie va viza doar cazurile de rusofobie în străinătate. Documentul nu specifică ce anume este considerat discriminare a cetățenilor ruși și a locuitorilor Federației Ruse.
În ultimii ani, mai ales după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, autoritățile rusești i-au acuzat pe oficialii occidentali de rusofobie.
Președintele rus Vladimir Putin a citat public ceea ce el a numit „anularea culturii ruse” în Occident.
Unele autorități rusești, inclusiv Ministerul de Externe, au numit sancțiunile occidentale impuse oficialilor și entităților ruse din cauza agresiunii pe scară largă a Moscovei împotriva Ucrainei o „expresie a rusofobiei”.
Termenul de rusofobie a fost introdus pentru prima dată de poetul și diplomatul rus Fiodor Tiutcev în secolul al XIX-lea pentru a-i descrie pe liberalii ruși pro-occidentali.
Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, în timpul prezentării sale la Consiliul de Securitate al ONU din martie 2023, a descris termenul rusofobie ca un instrument folosit de Rusia modernă pentru a justifica presupusele crime de război comise de forțele sale armate în Ucraina.