Linkuri accesibilitate

Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.
Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | NATO: Forțele ruse se regrupează pentru alte atacuri. De mâine, gazul rusesc se plătește în ruble

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 36 zi. Bombardamentele continuă mai ales în regiunea Donețk și în sud. Șeful spionajului cibernetic britanic spune că Rusia încearcă să „perturbe” spațiul cibernetic din Ucraina și din țările care se opun invaziei sale în țara vecină.

Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei, a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Personalități de rang înalt din Uniunea Europeană au interdicție de intrare în Rusia, ca răspuns la ceea ce Kremlinul a încercat să prezinte drept politici antirusești. Printre cei sancționați se numără oficiali UE, parlamentari, personalități publice și jurnaliști. Totodată, Rusia confiscă avioanele închiriate din Occident, peste 400.

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, de data aceasta vizat este sectorul tehnologic. Trezoreria SUA a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 21 de entități și 13 persoane, inclusiv Mikron, cel mai mare producător de cipuri din Rusia și cel mai mare producător și exportator de microelectronice.

SUA pune pe piață un milion de barili de petrol zilnic timp de șase luni din rezerva strategică a țării.

Putin a semnat un decret prin care modifică unilateral contractele de livrare a gazului către Europa și impune plata exclusiv în ruble. Cele mai afectate sunt: Franța, Germania, Ungaria și Austria. România importă de la ruși doar 7% din necesarul său de gaz. Germania, Franța și Marea Britanie au anunțat că refuză „șantajul” rusesc.

Rusia a încercat să perturbe guvernul și armata Ucrainei în spațiul cibernetic și caută să vizeze digital țările care se opun invaziei sale, a declarat la Canberra șeful serviciului britanic de spionaj cibernetic (GCHQ), Jeremy Fleming.

Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.

Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în replică la anunțul Moscovei despre o reducere a operaţiunilor militare în jurul Kievului. Stoltenberg a mai spus că alianța nu este convinsă că Rusia negociază cu bună-credință pentru că obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei Ucrainei nu s-a schimbat.

Popularitatea lui Putin a crescut la 83% de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Deși făcut de un centru independent, sondajul este necredibil pentru că este posibil ca oamenilor să le fi fost teamă să declare adevărul despre războiul din Ucraina, spun analiștii.

Marea Britanie a donat Ucrainei peste 5 milioane de articole medicale, livrate cu 13 zboruri, de la invazia rusească.

Agenția britanică de informații cibernetice GCHQ spune că trupele ruse refuză uneori să se supună ordinelor și au ajuns să-și doboare accidental propriile avioane.

Trupele ucrainene au recucerit teritoriu din apropierea orașului Cernihiv, din nord, arată videoclipuri postate pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

Forțele ruse au început să se retragă din Cernobîl și de pe aeroportul din Gostomel, spune Pentagonul.

Președintele Volodimir Zelenski pune la îndoială afirmațiile Rusiei că își va reduce activitatea mililară, susținând că pregătește „noi lovituri” în regiunea ucraineană Donbas, din estul rutierului.

Rubla rusă a revenit la nivelul de la începutul războiul din Ucraina, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor fără precedent ale puterilor mondiale.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina vor începe din nou online vineri, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia.

23:56 31.3.2022

Armata rusă va redeschide vineri coridorul de evacuare de la Mariupol la Zaporojie

Armata rusă va redeschide, vineri, 1 aprilie, coridorul de evacuare de la orașul asediat Mariupol la Zaporojie, la cererea liderilor francez și german, potrivit unui comunicat dat joi de ministerul rus al Apărării.

Ministerul a spus că „la solicitările personale ale Președintelui Franței E. Macron și ale Cancelarului Federal al Germaniei O. Scholz către Președintele Federației Ruse V. Putin de la ora 10:00 (ora Moscovei) pe 1 aprilie 2022” forțele armate ruse vor redeschide coridorul cu punct intermediar în Berdiansk.

„Pentru implementarea cu succes a acestei operațiuni umanitare, se propune desfășurarea acesteia cu participarea directă a reprezentanților biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, se mai arată în comunicatul rus.

23:53 31.3.2022

Ministerul Apărării al Ucrainei: Cel puțin 148 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse

Cel puțin 148 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse în urmă cu cinci săptămâni, a anunțat joi ministerul ucrainean al Apărării al țării într-un tweet.

Aproximativ 1.370 de rachete rusești au fost lansate asupra Ucrainei de la începutul războiului și 15 aeroporturi ucrainene au fost distruse.

Peste 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele din cauza războiului, arată sursa citată.

23:43 31.3.2022

Trupele ruse s-au retras de la Cernobîl

Energoatom, structura de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina, a declarat joi că forțele ruse s-au retras de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume în 1986.

Centrala nucleară de la Cernobîl și teritoriul înconjurător au căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână de război din Ucraina. „S-a confirmat că ocupanții, care au pus mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din Zona de Excluziune, au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus”, a anunțat Energoatom pe Telegram.

Trupele rusești și-au anunțat intenția de a pleca și de a preda controlul personalului ucrainean joi. Energoatom a postat copia unei scrisori oficiale semnate de un reprezentant al Gărzii Naționale a Rusiei, un reprezentant al companiei de stat ruse de energie nucleară Rosatom și un director de tură al centralei de la Cernobîl, cu titlul „Actul de acceptare și transfer al protecției centralei nucleare de la Cernobîl”.

Energoatom spune că un număr mic de „rășiști” – o insultă ucraineană pentru ruși care combină cuvintele „fascist” și „rasist” – au rămas la stație.

„De remarcat că au fost confirmate și informațiile despre fortificații și tranșee pe care le-au construit răsiștii chiar în Pădurea Roșie, cea mai poluată din toată Zona de Excludere”, a spus Energoatom. „Deci nu este de mirare că ocupanții au primit doze semnificative de radiații și au intrat în panică la primul semn de boală. Și s-a manifestat foarte repede. Ca urmare, aproape o revoltă a izbucnit în rândul militarilor și au început să se adune de acolo."

Energoatom spune că au existat rapoarte conform cărora o coloană de soldați ruși care încercuiseră orașul Slavutîci, care a fost construit pentru a găzdui muncitorii de la Cernobîl, se formează și ea pentru a se retrage în Belarus.

SUA văd, de asemenea, forțele rusești „coborând” de la Cernobîl și din nordul și nord-vestul Kievului, a declarat joi un înalt oficial american al apărării.

SUA consideră că forțele ruse au „abandonat aeroportul Hostomel”, cunoscut și sub numele de Aeroportul Internațional Antonov, în afara Kievului, la nord-vest, a spus oficialul.

23:25 31.3.2022

SUA: Rusia concentrează atacurile în patru zone, inclusiv Kiev

Forțele ruse continuă să-și concentreze atacurile asupra Ucrainei în patru zone, inclusiv în capitala Kiev, a declarat joi un înalt oficial american al apărării.

Potrivit oficialului, atacurile aeriene pe care rușii le lansează sunt concentrate pe: Kiev, Cernigău, Izium (la sud de Harkov) și în regiunea Donbas.

„Am văzut că a crescut numărul de avioane rusești care au ieșit în ultimele 24 de ore până la peste 300, iar loviturile lor sunt concentrate pe Kiev, Cernigău, Izium despre care am mai vorbit, la sud de Harkov, și apoi acea zonă de operare a forței comune, practic Donbasul, acestea sunt cele patru zone în care își desfășoară cele mai multe lovituri”, a spus oficialul.

Oficialul a subliniat că „Kievul este încă foarte amenințat de atacurile aeriene”, în ciuda comentariilor Rusiei despre retragerea din zonă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG