Astfel, de la 1 octombrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește la 3.300 de lei - fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri - cu 10% mai mult decât nivelul din prezent, de 3.000 de lei.
Hotărârea a fost aprobată de Guvern în ședința de joi 28 septembrie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, imediat după încheierea ședinței.
„Este o creștere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariați. Măsura va avea impact mai multor sectoare de activitate, însă în special în domeniile transporturi, comerț și IMM-uri”, a transmis Mihai Constantin.
Înainte de începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu declarase că „nu vom la prioritatea de a crește salariul minim și ne dorim să existe o altă treaptă de creștere în anul 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Nivelul salariului minim ajunsese la 3.000 de lei chiar în acest an, din 1 ianuarie, când a urcat de la 2.550 de lei.
Ministerul Muncii: vor fi 2.079 de lei „în mână”, față de 1.898 de lei
După majorarea salariului minim brut la 3.300 de lei salariul minim net va fi de 2.079 de lei, față de 1.898 de lei până acum, a transmis Ministerul Muncii, după încheierea ședinței de Guvern.
În valoare brută, tariful orar stabilit prin lege va fi de aproape 20 de lei (19,66)/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună.
„Măsura adoptată urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, a transmis Ministerul.
Creșterea din construcții și agricultură, amânată
În schimb, proiectul de Ordonanță de Urgență care prevedea majorări ale salariilor minime și în construcții și industria agro-alimentară a fost retras de pe ordinea de zi.
Premierul a explicat că ar fi existat riscul ca majorările propuse - 4.500 de lei în construcții (față de 4.000 de lei în prezent), respectiv 3.500 de lei în agricultură să reprezinte pe viitor o scădere a venitului real, în condițiile în care aceste domenii, precum și industria alimentară nu vom mai fi scutite de plata asigurărilor de sănătate (CASS), conform noilor modificări fiscale.
Astfel, Executivul a decis să retragă in extremis proiectul de pe ordinea de zi.
„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toții şi mai ales eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru şi nu sunt de acord cu acest lucru. Nici un salariu minim net nu trebuie să scadă”, a explicat Marcel Ciolacu, în declarațiile premergătoare ședinței de guvern.
Primul-ministru a transmis că Ministerele cu responsabilități directe în domeniu vor reanaliza textul Ordonanței și că până atunci „toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel.”
Asta în condițiile în care scutirea la CASS rămâne încă în vigoare, întrucât noile măsuri fiscale vor intra în vigoare doar de la 1 ianuarie 2024.
Unii reprezentanți ai industriei construcțiilor spun că unele companii nu vor avea cum să compenseze eliminarea facilităților fiscale și că asta îi va stimula probabil pe unii angajați să plece la muncă în străinătate.