Linkuri accesibilitate

Studiu Salvați Copiii: 41,5% dintre copiii români sunt expuşi riscului de sărăcie


Un studiu Salvați Copiii arată că 41,5% dintre copiii din România sunt expuşi în faţa riscului de sărăcie sau excluziune socială.
Un studiu Salvați Copiii arată că 41,5% dintre copiii din România sunt expuşi în faţa riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Unul din patru copii din statele Uniunii Europene se aflau în risc de sărăcie în 2021, potrivit unui raport al organizaţiei Salvaţi Copiii. Cercetarea arată că, în comparație cu 2020, anul trecut numărul copiilor săraci a crescut cu peste 200.000, ceea ce a dus numărul total de copii aflați în risc de sărăcie la peste 19,6 milioane.

În cercetare au fost incluse 14 țări membre ale UE: Danemarca, Finlanda, Suedia, Germania, Țările de Jos, Italia, Spania, Lituania, Polonia, România, dar și țări din afara UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Islanda.

Raportul arată că România înregistrează cea mai ridicată rată a sărăciei dintre cele 27 de ţări membre ale UE.

Creşterea costului vieţii, criza climatică şi pandemia de COVID-19 s-au numărat printre cauzele acestei „creşteri alarmante'', se arată în cercetarea Salvați Copiii.

Copiii din familii de imigranţi, refugiaţi, solicitanţi de azil, copiii fără acte şi cei neînsoţiţi s-au numărat printre cei mai grav afectaţi, se mai spune în raport. În Italia, spre exemplu, 32,4% dintre migranţi trăiesc în sărăcie, în comparaţie cu doar 7,2% dintre cetăţenii italieni.

Copiii care trăiesc în familii monoparentale, familii numeroase şi dezavantajate, copiii cu dizabilităţi şi cei care provin din rândul minorităţilor etnice sunt de asemenea în pericol.

Cercetătorii au folosit indicatorul AROPE, principalul instrument utilizat pentru măsurarea progresului către îndeplinirea obiectivului EU 2030 referitor la sărăcie şi excluziune socială în Europa.

Spania şi România au înregistrat cele mai ridicate rate, cu 33,4%, respectiv 41,5% dintre copiii acestor ţări care sunt expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. În Germania, peste 2 milioane de copii trăiesc în sărăcie.

„Întrucât unul din cinci copii sunt afectaţi de sărăcie la nivel naţional, nu mai pot exista alte scuze: guvernul german trebuie într-un final să-şi respecte promisiunile şi să abordeze problema sărăciei la copii'', a spus Eric Großhaus, managerul programului dedicat sărăciei infantile şi inegalităţii sociale din cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii Germania.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG