Linkuri accesibilitate

Noua conducere PSD l-a sancționat pe Niculae Bădălău. Congres pe 29 februarie


Conducerea interimară a PSD vrea să scoată din prima linie numele controversate pentru a avea succes la alegerilor locale și parlamentare.
Conducerea interimară a PSD vrea să scoată din prima linie numele controversate pentru a avea succes la alegerilor locale și parlamentare.

Conducerea PSD l-a sancționat pe Niculae Bădălău, președintele organizației din Giurgiu, pentru afirmațiile jignitoare la adresa Diasporei, susțin surse social-democrate. Bădălău a fost obligat să se retragă din structura de conducere a PSD.

UPDATE 4 Declarații făcute de președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu:

  • Am invitat și vechea conducere, a avut un loc de predare primire, normal într-o țară normală.
  • Colegii mei am votat abrogarea recursului compensatoriu, o lege mult discutată mai ales în mass media. Aș dori să știm cu exactitate istoricul acestei lege, primul proiect a fost făcut de doamna ministru Prună, din guvernul Cioloș, a fost preluată de miniștrii Justiției ai PSD, a intrat în Parlament, a avut modificări, soluția găsită de PSD în acel moment nu a fost cea mai bună, am plătit electoral, am votat pentru abrogarea legii, după sesizările nenumărate din mass media.
  • Am votat scoaterea accizei de la carburanți și acele contracte part time.
  • Am dorit să vedem dacă PNL a ieșit din logica electorală, se pare că nu, continuă să promoveze lege populiste, ieșim din deficit.
  • Vom aștepta bugetul de stat, sper din tot sufletul guvernul PNL, chiar dacă este unul minoritar să nu aibă această intenție de a veni cu asumarea pe bugetul de stat, e o lege care trebuie dezbătută, atunci ne vedem nevoiți să promovăm legi de amendare a bugetului de stat.
  • Am stabilit data Congresului, 29 februarie, marea majoritate dorește un Congres ordinar. Ne facem treaba să fie un Congres transparent și corect.
  • După ce o să fiu sigur că duc acestea la îndeplinire, o să iau și decizia în ceea ce mă privește.
  • Am creionat două departamente: departamentul de relații internaționale și de comunicare. De luni, ne ocupăm de departamentul cu Diaspora, există un nou șef la departamentul cu sindicatele, Marius Budăi.
  • La începutul Comitetului Executiv a fost să discutăm ieșirea nefericită, gravă a colegului Niculae Bădălău, dânsul nu mai face parte din nici un for de conducere. PSD i-a făcut mult rău acea declarație, chiar dacă dânsul ne-a făcut contextul în care a făcut acea declarație.
  • Comitetul Executiv la propunerea mea a luat decizia ca Niculae Bădălău să nu mai facă parte din niciun for de conducere. Decizia la nivel local o ia organizația. Eu nu sunt tătucul acestui partid.
  • Cât timp voi fi eu președinte interimar, nimeni nu o să fie exclus din partid.
  • Doresc să aduc în partid oameni care au fost excluși: Sorin Grindeanu, Marian Neacșu, Adrian Țuțuianu.
  • Ar fi o premieră în Europa ca un guvern să vină cu asumare pe buget.
  • Domnul Gabriel Oprea nu este membru PSD și cât o să fiu eu președinte interimar nu o să fie membru.
  • Ministrul de Finanțe nu poate să spună că are un deficit imens, iar proiectul PNL să fie pentru scoaterea taxelor. Nu cred că se va ieftini carburantul. Le-am cerut colegilor să facă poze la pompele de carburanți.
  • Dacă asociațiile din domeniul judiciar vor cere desființarea Secției speciale, s-ar putea ca PSD să susțină acest lucru.

"Aș vrea să văd foarte clar de la CSM, de la judecători, de la procurori, ce părere au. Dacă opinia asociațiilor din justiție va fi ca această Secție să fie desființată, presupun că și Partidul Social Democrat va vota în consecință"

UPDATE 3 Niculae Bădălău s-a retras din conducerea PSD din cauza afirmațiilor jignitoare la adresa Diasporei. El făcea parte din Comitetul interimar care a preluat conducerea partidului după dizolvarea Biroului Permanent Național. Președintele PSD Bacău, Dragoș Benea, a plecat supărat din ședința Comitetului Executiv, el dorind o sancțiune mai dură pentru Bădălău. Surse din PSD susțin că cel care s-a opus supunerii la vot a acestei propuneri a fost Marcel Ciolacu.

UPDATE 2. Liderii PSD au decis convocarea congresului PSD pe 29 februarie, pentru alegerea unei noi conduceri a social-democraților, după demisia în bloc a Vioricăi Dăncilă și a cercului său de apropiați, imediat după eșecul la alegerile prezidențiale.

UPDATE Mai mulți lideri de organizații au cerut ca Niculae Bădălău să facă un pas în spate după afirmațiile referitoare la Diaspora. Liderul grupului PSD, Radu Preda, a afirmat că Bădălău este un „recidivist”, chiar dacă a avut rezultate bune la alegerile prezidențiale.

„Românii merită respect, când nu gândești ceea ce spui, cuvintele te costă. Domnul Bădălău este din punct de vedere performant, din punct de vedere al declarațiilor, recidivist. Declarațiile de genul ăsta te pot costa”, a fost mesajul transmis de Preda.

Dumitru Buzatu a încercat să-și scuze colegul de partid, spunând că acesta nu se afla într-o conferință de presă, ci la un „șpriț".

Niculae Bădălău a venit la ședința Comitetului Executiv și și-a cerut scuze românilor din Diaspora pe care i-a jignit prin afirmațiile făcute.

Bădălău: Îmi cer scuze!
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

La ședința Comitetului Executiv al PSD a venit și Viorica Dăncilă.

PSD vrea să scoată din prima linie oamenii care îi aduc prejudicii de imagine. Primul pe lista neagră a noii conduceri a social-democraților este președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, care a jignit românii din afara granițelor într-o conferință de presă.

Întrebat la sfârșitul lunii noiembrie despre majorarea locurilor de parlamentari pentru cei din Diaspora, Bădălău a venit cu o remarcă controversată: „700.000 de oameni sunt care au pașapoartele cu domiciliu, care sunt legale, iar restul până la trei, cinci milioane sunt fetele alea de le duc ăștia”.

Afirmația a stârnit un val de nemulțumire în partid. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a ieșit public pentru a se dezice de afirmațiile lui Bădălău, iar ulterior au apărut mai multe reacții din partid. Cele mai dure poziționări aparțin lui Marius Dunca, președintele PSD Brașov, și lui Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, careu au cerut excluderea lui Bădălău din partid sau suspendarea acestuia pentru un an.

Surse din PSD susțin că sancționarea lui Bădălău este inevitabilă, deoarece acesta aduce prejudicii de imagine partidului. Liderii social-democrați se așteaptă ca Bădălău să se retragă singur, ca un gest de penitență.

„Eu nu îi fac probleme lui Bădălău în Giurgiu, el nu pierde voturi din cauza mea. Eu pierd voturi mereu din cauza lui, pentru că oamenii mă întreabă de Bădălău”, a afirmat un lider PSD din regiunea de nord.

O posibilă sancțiune pentru Bădălău ar fi scoaterea acestuia din Comitetul provizoriu care a fost format după dizolvarea Biroului Permanent. Președintele PSD Giurgiu a fost cooptat în această structură datorită rezultatelor foarte bune înregistrate la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, Bădălău a fost acuzat că a făcut un joc dublu în momentul schimbării Vioricăi Dăncilă. Pentru că nu a primit funcția de secretar general pe care o ceruse, el a trecut în tabăra lui Dăncilă până ca această să-și dea demisia în Comitetul Executiv al PSD.​

Un alt nume controversat este cel al lui Liviu Alexa, președintele PSD Cluj. Numit interimar în această funcție de Viorica Dăncilă, Alexa a intrat în conflict cu jurnaliștii clujeni, dar și cu membrii propriei organizații. Deputatul Horia Nasra a cerut demisia lui Alexa din cauza comportamentului acestuia.

Codrin Ștefănescu își va pierde funcția de secretar general adjunct pe care o deține în prezent. Noua conducere consideră că alegerea sa a fost nestaturată. Ștefănescu a fost înlăturat de Viorica Dăncilă în luna iunie din funcția de secretar general, dar a revenit alături de aceasta în ultimele luni de mandat în fruntea PSD. În noaptea alegerilor, Codrin Ștefănescu s-a numărat printre puținii oameni care au rămas alături de fostul președinte PSD.

Cătălin Rădulescu urmează să fie scos din cadrul grupului de lucru care se ocupa de gestionarea relației cu sindicatele. Rădulescu a fost o voce puternică în timpul mandatului lui Liviu Dragnea și a militat pentru linia suveranistă, având mai multe declarații dure la adresa oficialilor europeni.

PSD își schimbă direcția în privința Justiției?

Social-democrații vor să continue linia impusă de Viorica Dăncilă după europarlamentare și să se țină departe de temele legate de justiție. Ca dovadă, PSD a fost cel care a cerut dezbatere urgentă pentru abrogarea recursului compensatoriu și a votat legea în Parlament, care fusese de luni de zile depusă de liberali. Ludovic Orban intenționa să-și asume răspunderea pentru abrogarea acestei legi. Surse din partid susțin că s-ar dori o schimbare la față pentru a câștiga puncte electorale.

Miza noii conduceri o reprezintă alegerile locale din 2020, dar și cele parlamentare. Studiile sociologice făcute de PSD au arătat că partidul a avut de suferit din cauza subiectelor legate de justiție.

Noua conducere a PSD s-ar putea să fie de acord anul viitor și cu desființarea Secției Speciale, dacă situația de la vârful acestei instituții nu este deblocată.

PSD, grup de lucru cu Diaspora

În ședința Comitetului Executiv al PSD urmează să fie constituite două grupuri de lucruri: unul se va ocupa de relațiile internaționale, iar celălat o să fie dedicat pentru Diaspora. Printre numele propuse să facă din aceste grupuri se numără: Victor Negrescu, Dan Nica, Titus Corlățean, Angel Tâlvar și Victor Boștinaru.

PSD a înregistrat un scor dezastruos la alegerile prezidențiale în Diaspora, Viorica Dăncilă având un deficit de peste 900.000 de voturi față de Klaus Iohannis.

Probleme cu banii în PSD

Social-democrații recunosc că au rămas cu mai multe datorii neplătite după campania de la prezidențiale. Marcel Ciolacu va face un proces de predare primire cu Viorica Dăncilă, să vadă care este situația financiară la preluarea partidului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG