Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni ale SUA vizează capacitatea Rusiei de a produce arme


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) îl ascultă pe Andrei Terlikov, șeful Biroului de proiectare a construcțiilor de mașini de transport Ural, în timp ce trec pe lângă vehicule militare la fabrica Uralvagonzavod din Nijni Tagi, Rusia. (foto de arhivă)
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) îl ascultă pe Andrei Terlikov, șeful Biroului de proiectare a construcțiilor de mașini de transport Ural, în timp ce trec pe lângă vehicule militare la fabrica Uralvagonzavod din Nijni Tagi, Rusia. (foto de arhivă)

Departamentul Trezoreriei SUA a impus pe 1 mai noi sancțiuni împotriva a sute de companii și persoane legate de programul de dezvoltare a armamentului rusesc. Măsura face parte din efortul de a limita accesul Rusiei la materialele de care are nevoie pentru „continuarea războiului său ilegal împotriva Ucrainei”.

Departamentul Trezoreriei spune într-un comunicat de presă că scopul sancțiunilor este de a „degrada și mai mult capacitatea Rusiei de a-și susține mașina de război”, scrie RFE/RL.

Departamentul Trezoreriei a impus sancțiuni pentru aproape 200 de companii și persoane, în timp ce Departamentul de Stat a desemnat peste 80.

Sancțiunile vizează și firme chinezești acuzate că au ajutat Rusia să evite măsurile anunțate anterior.

„Trezoreria a avertizat în mod constant că firmele se vor confrunta cu consecințe semnificative pentru furnizarea de sprijin material pentru războiul Rusiei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Acțiunile „vor perturba și degrada și mai mult eforturile de război ale Rusiei prin urmărirea bazei sale militare industriale și a rețelelor de evaziune care contribuie la aprovizionarea acesteia”, a transmis Janet Yellen, într-un comunicat.

În noul anunț privind sancțiunile sunt incluși importatorii de ingrediente utilizate pentru producerea prafului de pușcă, a combustibililor pentru rachete și a altor explozibili.

De asemenea, sunt incluse entități guvernamentale ruse și persoane legate de programele de arme chimice și biologice ale Rusiei și firme legate de proiectele de construcție de gaze naturale ale Rusiei.

Trezoreria SUA precizează că firme din China, Azerbaidjan, Belgia, Slovacia, Turcia și Emiratele Arabe Unite sunt acuzate că au ajutat Rusia să cumpere tehnologie și echipamente din străinătate.

Sancțiunile îngheață orice active pe care entitățile și persoanele fizice le dețin în jurisdicția SUA, le blochează utilizarea sistemului financiar american și interzic cetățenilor americani să trateze cu acestea.

Rusia, acuzată că a folosit arme chimice în Ucraina

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind armele chimice și a folosit agentul de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene, transmite Reuters.

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a disloca forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Cloropicrina este listată ca agent de sufocare interzis de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga.

La începutul acestei luni, Reuters a relatat afirmațiile oficialilor militari ucraineni care spun că cel puțin 500 de soldați ucraineni au fost tratați pentru expunerea la substanțe toxice, iar unul a fost ucis prin sufocare cu gaze lacrimogene lansate de armata rusă.

Sancțiuni pentru cei implicați în moartea lui Navalnîi

Noile măsuri anunțate de guvernul SUA vizează, de asemenea, pedepsirea persoanelor legate de moartea politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi.

Sancțiunile Departamentului de Stat vizează trei persoane în legătură cu moartea lui Navalnîi, care a decedat în februarie într-o închisoare rusă din Arctica în circumstanțe suspecte.

Pe lista de sancțiuni americane se adaugă directorul coloniei penitenciare din Rusia în care a fost deținut Navalnîi în cea mai mare parte a perioadei de încarcerare, șeful detașamentului de izolare și șeful unității medicale din colonia arctică unde a fost închis înainte de a muri.

Oficialii au supravegheat celulele în care Navalnîi a fost ținut la izolare, curtea de plimbare unde acesta s-ar fi prăbușit și a murit, precum și starea de sănătate a lui Navalnîi, inclusiv în perioada imediat următoare prăbușirii sale, a precizat Departamentul de Stat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG