Linkuri accesibilitate

Rusia are dificultăți să încaseze banii din exporturilor de petrol după înăsprirea sancțiunilor SUA


Petrolierul Fuga Bluemarine se află ancorat lângă terminalul Kozmino din Golful Nakhodka, lângă orașul-port Nakhodka, Rusia, 4 decembrie 2022.
Petrolierul Fuga Bluemarine se află ancorat lângă terminalul Kozmino din Golful Nakhodka, lângă orașul-port Nakhodka, Rusia, 4 decembrie 2022.

Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni la încasarea banilor din țițeiul și combustibilul exportate. Bănci din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite cer tot mai multe documente și confirmări pentru a aproba plățile, ca să evite sancțiunile SUA, scrie Reuters.

Întârzierile la plată reduc veniturile Kremlinului și le fac nepredictibile, ceea ce permite Washingtonului să-și atingă dublul său obiectiv: să afecteze veniturile Rusiei fără întreruperea fluxurilor energetice globale.

Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Turcia au înăsprit cerințele impuse firmelor care fac transferuri legate de petrolul rusesc, ceea ce a dus la întârzieri sau chiar la respingerea unor plăți către Moscova, potrivit declarațiilor a opt surse bancare și comerciale, citate de Reuters.

Băncile, ca să evite „sancțiunile secundare” ale SUA, au început să ceară clienților să ofere garanții că nicio persoană sau entitate din lista celor sancționate de SUA nu este implicată în tranzacții și nu beneficiază de plăți.

În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat deja mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești, au declarat două surse.

Banca Mashrek din Emiratele Arabe Unite, Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China încă valideze plățile, dar procesul durează săptămâni sau luni, au spus patru surse pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că există probleme de plată.

„Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”, a declarat Peskov.

El a adăugat că „acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”.

Sancțiuni secundare

Occidentul a impus sancțiuni multiple Rusiei după invadarea Ucrainei. Comerțul cu petrol rusesc nu este ilegal atât timp cât țițeiul este vândut sub un plafon de preț impus de Occident, de 60 de dolari pe baril.

Exporturile de petrol rusesc și plățile pentru aceasta au fost perturbate în primele luni ale războiului, dar ulterior s-au normalizat, pe măsură ce Moscova a redirecționat fluxurile către Asia și Africa, departe de Europa.

Un ordin al Trezoreriei SUA din decembrie 2023 avertiza însă băncile străine că Washingtonul va sancționa persoanele și companiile care ocolesc plafonul impus petrolului rusesc și le-a cerut să sporească verificările.

În urma ordinului american, băncile chineze, turcești și din EAU care lucrează cu Rusia au sporit controalele, au început să ceară documente suplimentare și au alocat mai mulți angajați pentru a se asigura că tranzacțiile respectă plafonul de preț, au declarat pentru Reuters surse comerciale.

Documentele suplimentare solicitate includ detalii privind proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacții și datele personale ale persoanelor fizice care le controlează entitățile. Astfel, băncile pot verifica daca acestea se află sau nu pe lista persoanelor sau companiilor sancționate de SUA.

La sfârșitul lunii februarie, băncile din Emiratele Arabe Unite au fost nevoite să intensifice controlul plăților, deoarece li s-a cerut să furnizeze insituțiilor financiare americane și trezoreriei SUA date legate de tranzacții care merg în China în numele unei entități rusești, a spus o sursă bancară citată de Reuters.

„Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăților către Rusia”, a spus una dintre surse.

„A devenit greu și chiar și pentru tranzacțiile care nu sunt în dolari. Uneori durează săptămâni pentru ca o tranzacție directă yuan-rublă să fie executată”, a spus unul dintre comercianții cu care a vorbit Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG