Linkuri accesibilitate

Săptămână neagră pentru criptomonede, pierderi de 200 de miliarde de dolari. Terra Luna, aproape de dispariție


Bitcoin, Ether, Terra USD și Terra Luna sunt câteva dintre criptomonedele care au avut de suferit în ultima săptămână.
Bitcoin, Ether, Terra USD și Terra Luna sunt câteva dintre criptomonedele care au avut de suferit în ultima săptămână.

Valoarea bitcoinului a scăzut sub 26.000 de dolari, iar alte două criptomonede, considerate stabile, Terra Luna și Terra USD s-au depreciat atât de mult, încât unii investitori au decis să se retragă. Săptămâna aceasta, piața monedelor virtuale a pierdut peste 200 de miliarde de dolari.

Este pentru prima dată în 16 luni când valoarea bitcoinului, cea mai puternică criptomonedă, scade cu aproape 9%, scrie Euronews, citând Coin Metrics: 25.401 dolari valora joi acesta.

Prețul Ether, a doua cea mai importantă monedă digitală, a scăzut la 1.704 dolari per monedă. Este prima dată când criptomoneda a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iunie 2021. Ether a scăzut ultima dată cu 8.8%, valorând 1.937 de dolari.

De asemenea, și „stablecoins”, adică monedele stabile, care ar trebui să își păstreze valoarea, au pierdut teren. Ele au rolul de a susține activele digitale, cum ar fi bitcoinul.

Terra USD este pe cale să se prăbușească complet – miercuri a valorat 38 de cenți, iar acum este estimată la 17 cenți.

Moneda-soră a Terra USD, Luna, a scăzut cu 97 la sută, scrie Euronews. Dacă luni valora între 66 și 48 de dolari, în prezent o criptomonedă este cotată la 0.0004 dolari.

Piața crypto – imprevizibilă

Dragoș Cabat, analist econimic
Dragoș Cabat, analist econimic

Dragoș Cabat, analist economic, spune că în ultimii doi ani, criptomonedele au devenit un instrument financiar din ce în ce mai acceptat și că evenimentele din ultima săptămână nu ar trebui să afecteze piața foarte tare, la nivel general.

„Impactul nu este major, pentru că fondurile de pensii, firmele mari de investiții nu prea dețin în portofoliul lor, ca și un activ important, criptomonede”.

Marius Morra, CEO Tokero, explică faptul că piața criptomonedelor a mai scăzut și în trecut și că viziunea celor care investesc ar trebui îndreptată către viitor.

Un moment asemănător a avut loc în martie, însă piața și-a revenit după aproximativ trei săptămâni, spune acesta.

„Se întâmplă perioade de scădere; piața crypto este o piață volatilă. Pentru o poziționare cât mai corectă, noi mereu spunem că investițiile în criptomonede sunt investiții cu grad mare de risc și trebuie tratat totul ca atare. Pe de altă parte, eu, cel puțin, sunt un mare ambasador al zonei de crypto. Trebuie să privim, din punctul meu de vedere, pe o fereastră mai lungă de timp, nu neapărat la ce se întâmplă astăzi, în această săptămână sau în această lună”.

Marius Morra, antreprenor și CEO Teokero
Marius Morra, antreprenor și CEO Teokero

În perioadele în care valoarea criptomonedelor urcă, investitorii se „înghesuie” să cumpere o monedă virtuală, iar în momentele de declin, aceștia se feresc să o facă, adaugă Marius Morra.

„Practic tocmai acum, când ar trebui să acționeze, este indusă această temă și nu o fac. De principiu, este bine să cumpărăm atunci când sunt reduceri. Eu, personal, pot spune că am făcut câteva achiziții în această perioadă”.

În prezent, BBC notează că piața tuturor criptomonedelor din lume se ridică la de 1.12 trilioane de dolari.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG