Linkuri accesibilitate

Scandal diplomatic după ce lui Kelemen Hunor i-a fost refuzată intrarea în Ucraina?


Kelemen Hunor, liderul UDMR
Kelemen Hunor, liderul UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor îl contrazice pe ambasadorul Ucrainei la București, care susține că șeful Uniunii Democratice Maghiare din România nu ar fi folosit un document eliberat de autoritățile române. Diplomatul ucrainean nu a spus încă de ce i-a fost interzisă lui Kelemen intrarea în Ucraina.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că nu a folosit pașaport maghiar la punctul de frontieră cu Ucraina, așa cum a spus ambasadorul ucrainean la București. Kelemen a declarat că sâmbătă i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicație. Ambasadorul Ucrainei în România a reacționat imediat explicând că liderul UDMR are interdicție de intrare în Ucraina și că acesta ar fi încercat să folosească un pașaport eliberat la Budapesta. Ministerul de Externe din Ungaria l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Budapesta, audierea acestuia urmează să aibă loc luni. Kelemen Hunor a spus că se va plânge Ministerului de Externe de la București, dar această instituție întârzie să aibă un punct de vedere.

Acest scandal vine pe fondul situației încordate care există între Ungaria și Ucraina, pe de o parte din pricina recentei Legi a educației, care dezavantajează minoritățile din Ucraina și pe de altă parte, după decizia pusă în practică de Ungaria de a elibera paşapoarte ungare cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară dintr-o localitate situată la frontiera dintre cele două state. Apoi, în toamna trecută Ungaria a expulzat un consul ucrainean, după ce Ucraina a declarat persona non grata un consul ungar.

Liderul Uniunii Democratice a Maghiarilor din România îi cere lui Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său în Ucraina. Kelemen Hunor consideră reacția ambasadorului Ucrainei la incident ca fiind cel puțin „nepotrivită”: „ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, printr-o apreciere nepotrivită a incidentului afirmă că am încercat să intru în Ucraina cu pașaport maghiar”. Kelemen Hunor susține că nu a călătorit în Ucraina în ultimii 20 de ani și că nu a folosit niciodată în acest scop un pașaport eliberat de autoritățile ungare.

Liderul UDMR a încercat sâmbătă să ajungă în Ujhorod, unde se sărbătorea cea de a 30-a aniversare a Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, dar nu a fost lăsat să treacă frontiera.

XS
SM
MD
LG