Linkuri accesibilitate

Scandalul raportării deceselor de Covid-19. Director de spital: „E foarte ciudat ce spune dl Voiculescu”


Spitalele raportează zilnic cazurile de COVID-19 prin cele două platforme create de STS.
Spitalele raportează zilnic cazurile de COVID-19 prin cele două platforme create de STS.

După ce Vlad Voiculescu a declarat vineri că „există diferențe între decesele din spitale și cele raportate oficial”, din cauză că sunt date diferite pe cele două platforme create de STS – AlertMs și CoronaForms – medicii așteaptă explicații.

Vineri seara, fostul ministru al Sănătății a făcut mai multe precizări despre raportările deceselor de Covid-19. Întrebat la Digi 24 dacă își susține afirmația că e vorba de mii de morți care nu au fost înregistrați, Voiculescu a spus: „Oamenii sunt înregistrați la nivelul spitalelor. Vorbim despre o statistică la nivel național, care s-ar putea, care e foarte probabil, să fi scăpat anumite cifre”.

Directorul unuia dintre cele mai mari spitale care tratează pacienții COVID-19 a explicat pentru Europa Liberă cum are loc raportarea din spitale. Simin Florescu, directorul interimar de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală, arată că raportările se fac în baza unor definiții clare.

Din punct de vedere al raportărilor există niște definiții clare și dacă există dubii în privința asta cred că domnul ministru Voiculescu ar fi trebuit să clarifice chiar el înșuși acele probleme pentru că noi nu știm la ce se referă. Un om, când pune o problemă, trebuie să vină și cu răspunsul. Nu avem ce să raportăm greșit, pentru că în primul rând că la spitalul unde lucrez eu sunt numai pacienți de Covid, deci nu există altceva. Pacienții care capătă alte comorbidități, care să nu fie asociați deloc infecției de covid, sunt oricum transferați în altă parte, nu rămân la noi”, a spus Simin Florescu.

Simin Florescu, managerul de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, arată că numărul deceselor este clar raportat
Simin Florescu, managerul de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, arată că numărul deceselor este clar raportat

Medicul spune că pe fiecare dintre cele două platforme de raportare – AlertMS și CoronaForms - e raportat același număr de decese. „Sunt cele două platforme - AlertMS și CoronaForms - pe care se raportează exact aceeași pacienți, la unele cer mai multe detalii în anumite zone, dar pacientul e același”, completează Simin Florescu.

Există posibilitatea ca o platformă să înregistreze deces de Covid și cealaltă nu?

Nu, acest lucru ar fi foarte ciudat să se întâmple, n-ai cum să bagi alte date, nu poți să raportezi pe o platformă că un pacient a murit sau pe cealaltă că n-a murit. E foarte ciudat ce spune domnul Voiculescu. Dacă există o problemă, noi de la nivel de spital nu o vedem, pentru că raportările le facem corect pe cele două platforme”, răspunde Simin Florescu.

Medicii de la spital raportează datele și la Direcția de Sănătate Publică și prin intermediul platformelor.

Unele date le raportează laboratorul direct în platformă, e vorba despre datele de virusologie – PCR, teste etc. Alte date sunt raportate prin epidemiologia spitalului către DSP și pe platforme. Nu e nimic nou. Dacă ei de la nivel central văd vreo diferență ar trebui explicată de acolo de unde a apărut, de la nivel central. Ar trebui explicată de către cel care a sesizat-o pentru că noi nu vedem treaba asta. Din punct de vedere al locului pe care îl reprezint eu- un spital în care se moare de COVID-19- lucrurile sunt foarte certe, pentru că un diagnostic de deces este formulat de medic care știe exact din ce cauză a decedat acel pacient. Noi știm foarte clar care este cauza decesului: dacă a murit de o cauză procoagulantă din cauza infecției COVID, dacă a murit de brinhopneumonie, dacă a murit de șoc septic în contextul COVID-19”, a spus directorul interimar de la „Victor Babeș”.

Fostul ministru Vlad Voiculescu a spus în conferința de presă de vineri că ar trebui modificată metodologia după care se raportează decesele de COVID-19.

O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a spus că există diferențe de mii de decese în raportările oficiale
Vlad Voiculescu a spus că există diferențe de mii de decese în raportările oficiale

Actele consultate de Europa Liberă pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică arată că Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) a fost modificată de mai multe ori până acum, lucru confirmat și de directorul spitalului COVID-19. Ultima actualizare a metodologiei a fost făcută pe 2 aprilie 2021.

Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) este modificată de către INSP în concordanță cu recomandările ECDC-ului (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor n.r.) și OMS, nu sunt niște chestii românești. În ceea ce privește raportările nu văd de ce ar trebui să se modifice. Nu există niciun dubiu din punct de vedere al spitalului în acest moment. Cu excepția acestor 3 nefericite cazuri care au murit în accident, restul sunt decese de COVID-19”, arată medicul Simin Florescu.

Aceasta spune că numărul deceselor nu ar putea fi influențat nici de ceea ce se întâmplă în afara spitalelor.

Dacă e vorba de decese la domiciliu, acelea intră în competența medicilor de familie constatatori care bănuiesc că au aceeași atitudine, că nu au de ce să aibă alta, și pentru care diagnosticele sunt clare. Nu văd ce prelucrări statistice ar putea să strice aceste lucruri. Cazurile cu deces la domiciliu sunt foarte puține, nu cred că ele ar putea influența niște raportări naționale. Nu sunt mii de cazuri care mor la domiciliu. Câteodată, sunt pacienți ale căror familii cer pacienții acasă, dar sunt extrem de puține și cazuri punctuale, nu ai cum să influențezi statistica națională”, conchide Simin Florescu.

Marea Britanie a modificat anul trecut metodologia

Discuții despre raportarea deceselor din cauza COVID au apărut și în alte țări. În august 2020, Marea Britanie a schimbat modul de raportare al deceselor după mai multe suspiciuni că numărul persoanelor decedate de COVID nu ar fi cel real.

Până în august 2020, guvernul Marii Britanie raporta toate decesele survenite după un test pozitiv de coronavirus. Însă Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord foloseau metode diferite pentru a raporta decesele de COVID-19. De exemplu, Scoția raporta numai decesele survenite în 28 de zile de la un test pozitiv de coronavirus.

În urma unei analize guvernamentale a tuturor celor 41.598 de decese cauzate de COVID-19 raportate până la 3 august 2020, experții au constatat că 88% din acești oameni au murit în termen de 28 de zile de la un test coronavirus pozitiv și 96% au murit în decurs de 60 de zile de la un test pozitiv.

Guvernul condus de Boris Johnson a modificat modul în care se raportează cazurile de covid
Guvernul condus de Boris Johnson a modificat modul în care se raportează cazurile de covid

În urma acestei analize, guvernul britanic a decis să monitorizeze în două moduri impactul cazurilor de coronavirus.

Pentru raportarea imediată a deceselor de COVID-19, guvernul britanic a introdus o limită de 28 de zile după un test pozitiv de coronavirus. În acest caz, raportarea imediată, zilnică, cuprinde numărul deceselor survenite la persoanele cu COVID-19 în termen de 28 de zile de la primul test pozitiv confirmat de laborator. Decesele care apar la mai mult de 28 de zile după un test pozitiv nu vor fi incluse în acest număr.

Pe termen lung, raportarea include numărul de decese înregistrat până la 60 de zile după un test pozitiv de coronavirus. În acest caz, numărul deceselor sunt cele care apar în decurs de 60 de zile de la primul test pozitiv. Decesele care apar după 60 de zile vor fi adăugate la această cifră dacă COVID-19 apare pe certificatul de deces.

Modificarea a redus numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Anglia la acea vreme cu 5.377, folosind limita de 28 de zile, și cu 1.668 folosind măsura de 60 de zile, potrivit Gov.uk.

Modificarea a fost făcută după ce oamenii de știință de la Universitatea Oxford au cerut o revizuire a modului în care au fost calculate decesele de coronavirus în Marea Britanie în iulie 2020, pentru că cele patru națiuni din Marea Britanie aveau moduri diferite de raportare. În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, numărul a inclus doar persoanele care au murit în termen de patru săptămâni de la un test pozitiv. Cineva care a stat în terapie intensivă cu Covid-19 timp de cinci săptămâni și a murit nu era considerat deces prin coronavirus, potrivit BBC.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG