Linkuri accesibilitate

Scanere pentru vămile României. Cine a câștigat contractul de 34 de milioane de euro


Autoritatea Vamală din România a cumpărat 26 de scannere pentru vămi.
Autoritatea Vamală din România a cumpărat 26 de scannere pentru vămi.

MB Telecom-Ltd este firma desemnată de Ministerul Finanțelor să furnizeze Autorității Vamale 26 de scannere pentru vămile din România. În țară există acum numai trei scanere. Autoritatea Vamală a transmis Europei Libere că noul contract se ridică la 34 de milioane de euro și cuprinde și mentenanța.

Sunt opt ani de când, în 2016, presa din Elveția scria despre o investiție românească la Saint Imier (vestul Elveției, aproape de granița cu Franța).

Articolul era un text elogios la adresa companiei Mircea Tudor Scan Tech AG. Firma începuse construcția unei fabrici de scanere, „în ciuda costurilor și a salariilor mari” din țara cantoanelor.

Investiția în fabrică era de aproximativ 45 milioane de franci elvețieni (CHF), adică aproape 44 de milioane de euro.

„Mircea Tudor, de două ori câștigător al Expoziției Internaționale de Invenții de la Geneva, este creierul din spatele Roboscan Aeria, un scaner portabil care poate detecta prezența explozivilor, armelor, drogurilor sau chiar microfisurilor în aeronavele civile și militare în câteva minute”, scriau jurnaliștii elvețieni.

Compania Mircea Tudor Scan Tech AG fusese fondată în 2014 de Mircea Tudor și avea sediul la Saint Imier, Elveția.

În România, același Mircea Tudor era, tot în 2016, asociat la două firme, MB Telecom-Ltd și MB Telecom. Prima avea deja 200 de contracte cu statul, făcute între 2002-2016, în valoare de peste 130 milioane, scrie Hotnews.ro . A doua lucrează doar cu firme private.

Contractele companiei MB Telecom-Ltd. erau, în principal pentru furnizarea unor echipamente de scanare.

Iar din același an, 2016, singurul acționar al firmei MB Telecom-LTD devine firma elvețiană Mircea Tudor Scan Tech AG.

În 2024, fabrica din Elveția este funcțională și produce mai multe tipuri de scannere pentru aeroporturi și vămi.

Contractul cu Autoritatea Vamală Română

Dotarea vămilor cu scannere este un obiectiv prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), finanțat de Comisia Europeană.

În octombrie 2023, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, explica la one2one că urmau să fie cumpărate, prin licitație, 26 de scannere și 356 de dispozitive mobile de verificare a mărfurilor.

Licitația pentru achiziția acestor dispozitive a fost, însă, secretă, după cum a transmis Autoritatea Vamală, la solicitarea Europa Liberă, pe motiv că este vorba despre un contract ce vizează securitatea.

Pe 5 decembrie 2023, autoritatea a anunțat semnarea contractului, fără a menționa și cine e câștigătorul contractului de 34 de milioane de euro.

Numele firmei care va furniza scanerele a fost aflat abia la începutul lunii februarie 2024.

„Procedura de achiziție a scannerelor a fost inițiată, s-a derulat și a fost finalizată în conformitate cu prevederile art. 37 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice cu modificările și completările ulterioare și ale art. 20 și 21 din O.U.G. nr.114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității. Prin urmare, informațiile referitoare la respectiva procedură de achiziție sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor", precizează Autoritatea Vamală pentru Europa Liberă.

Primele două scannere vamale cumpărate în decembrie 2023 de Ministerul Finanțelor - pentru vămile Giurgiulești, din județul Galați, și Albița, din județul Vaslui - au ajuns în România la începutul lunii februarie.

Vama Giurgiulești, 29 iulie 2023
Vama Giurgiulești, 29 iulie 2023

Cele două puncte de frontieră, alături de cel de la Ungheni, beneficiază de un program de investiții de aproape 45 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Sunt puncte de pe granița de est, prin care intră în România cerealele ucrainene care tranzitează către Portul Constanța sau țări din vest.

Ministrul Finanțelor, în subordinea căruia se află și Autoritatea Vamală, a scris pe contul său de Facebook, în februarie, că alte șase scannere vamale vor ajunge în România până la sfârșitul lui 2024.

Iar Autoritatea Vamală a transmis Europei Libere pe 20 februarie că urma să organizeze o licitație pentru:

  • 29 de dispozitive de identificare izotopi
  • 28 de monitoare portabile de radiații
  • 175 de detectoare/monitoare individuale de radiații
  • 27 de dispozitive pentru detectare urme prin spectometria de mobilitate a ionilor.

MB Telecom-Ltd. - peste 150 de contracte publice

Firma MB Telecom-Ltd. a mai câștigat, în perioada 2018-2024, alte câteva zeci de contracte cu statul. Cel mai important, anul trecut, cu Autoritatea Națională Vamală, în valoare de 34 de milioane de euro.

În prima lună din 2024, MB Telecom- Ltd. a reușit să obțină un alt contract important, cu Garda de Mediu, în valoare de peste 3,7 milioane de euro.

De departe cel mai bun client este, însă, în ultimii ani, Compania Națională Aeroporturi București, cu care MB Telecom- Ltd. a încheiat 11 contracte, între 2019 - 2024. Valoarea lor: peste 7,24 milioane euro.

MB Telecom- Ltd. , deținută în totalitate de Mircea Tudor Scan Tech AG din Elveția, îi are ca administratori pe Tudor Mircea și pe fiul acestuia, Radu Tudor. Cei doi mai sunt asociați în alte șapte firme, care nu au, însă, rezultate financiare spectaculoase.

Date financiare - 2022 - MB Telecom- Ltd.

  • Cifră de afaceri - 16,9 milioane lei
  • Profit - 790.000 de lei
  • Număr mediu de angajați - 61.

Cine este Mircea Tudor?

Într-un interviu pentru Adevarul.ro, în 2013, Mircea Tudor (67 de ani) se descria ca fiind un autodidact. Primii bani i-a câștigat, spune el, din reparații radio -TV. Dar a cochetat cu multe altele în viață - presă, politică. A ajuns milionar vânzându-și propriile invenții.

După terminarea liceului, a lucrat la Centrala Căi Ferate București, acolo unde l-a prins și Revoluția din decembrie 1989.

În primii doi ani de după Revoluție, a fost vicepreşedinte al Partidului Democrat Agrar Român. Și tot în anii '90, a înființat două publicații: „Lumea afacerilor” şi „Telefax”. Facultatea de Drept a terminat-o la 38 de ani.

A fost directorul celei mai mari firme românești care vindea alarme auto. Adevăratul succes l-a cunoscut, însă, după ce a brevetat mai multe invenții: scannere.

  • 2008 - Medalia de Aur la Târgul Internațional - Kuweit 2008
  • 2009 - Medalia de aur - Târgul Internațional de Invenții Geneva
  • 2009 - Marele Premiu - Târgul Internațional de Invenții Geneva
  • 2009 - Premiul pentru cel mai bun inventator - World Intellectual Property Organization
  • 2009 - Medalia de aur - Târgul Internațional Varșovia
  • 2013 - Marele premiu - Târgul Internațional de Invenții Geneva.

În 2016, procurorii anticorupție ( DNA) l-au inculpat pe Mircea Tudor pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă în legătură cu un contract cu Autoritatea Vămilor. Tudor a fost nevoit atunci să achite o cauţiune de un milion de lei ca să fie anchetat în stare de libertate. În 2018, dosarul a fost clasat din lipsă de probe.

Într-o declarație de avere a fostului procuror șef al României, actual judecător la Curtea Constituțională, Bogdan Licu, apare că ar fi împrumutat 325.000 de euro de la Mircea Tudor. Presa a scris că între cei doi există o prietenie, dar și o relație de rudenie. Tudor ar fi nașul lui Bogdan Licu.

Revenind la firma fondată în Eleveția, Mircea Tudor Scan Tech, vicepreședinte al companiei este Radu Curcan, actualul director general al CET Grivița, și membru în Marea Lojă Masonică a României. În declarația lui de avere, depusă în 2023, acesta a menționat că are și acțiuni la Mircea Tudor Scan Tech.

Europa Liberă l-a întrebat pe Mircea Tudor cum s-a derulat licitația cu Autoritatea Națională Vamală și care e acționarul firmei elvețiene care deține MB Telecom - Ltd. Dl Tudor nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

Autoritatea Vamală Română are planuri mari

Autoritatea Vamală a depus o propunere de finanțare din bani europeni pentru achiziția a încă 197 de echipamente în valoare de aproape 32 de milioane de euro. În funcție de aprobarea Comisiei Europene, se vor organiza noi proceduri de achiziție, a transmis autoritatea, la solicitarea Europei Libere.

Din 2016, Autoritatea Vamală Română (AVR) nu mai are scanere funcționale la punctele de intrare în țară, cu excepția celui din Portul Constanța Sud, cumpărat din China, care are 18 ani și mai poate fi folosit doar până în februarie 2028.

„Potrivit Normelor de Securitate Radiologică, pentru a utiliza sistemele mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor, este necesară asigurarea serviciilor de mentenanță. În lipsa asigurării serviciilor de mentenanță, nu a fost posibilă prelungirea autorizației de utilizare C.N.C.A.N. (n.r. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare)” - Autoritatea Vamală Română

Un fost oficial guvernamental ne-a spus povestea singurului scaner funcțional.

„A fost cumpărat cu ocazia vizitei lui Adrian Năstase în China, când era premier. Atât de mult și-au dorit chinezii să-și amplaseze tehnica în port, încât Administrația Porturilor a cumpărat scanerul. Asta, desi noi aveam finanțare prin proiectul PHARE al Uniunii Europene”, povestește fostul oficial guvernamental pentru Europa Liberă.

Aceeași sursă spune că scanerele la vămi au rolul de a descuraja contrabandiștii. „Știind că există control automat la vamă, tentația de a trafica e mai mică.”

În urmă cu doi ani, Europa Liberă a mai scris despre absența scanerelor în vămile românești. Subiectul fusese discutat inclusiv la Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după cum explica în 2021, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG