„Putem face următorul pas la Consiliul UE (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a declarat Gerhard Karner într-un comunicat al misterului de Interne.
„După «Schengen Air», «Schengen Land» este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, care a precizat că insistenţele Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranţi descoperiți în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria.
„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Karner. El a spus că anul acesta, până în octombrie, au fost descoperiți 4.000 de imigranți ilegali, comparativ cu 70.000 în aceeași perioadă a anului trecut.
România şi Bulgaria, ambele membre ale UE şi NATO, au intrat doar parţial în Schengen în luna martie, cu graniţele martime şi aeriene. Atunci, Viena s-a opus aderării complete pe motiv că cele două țări trebuie să ia mai multe măsuri pentru a preveni imigraţia ilegală.
Autoritățile de la București au susținut încă de la acel moment că România îndeplinește deja toate criteriile tehnice și condițiile de a intra complet în spațiul de liberă circulație Schengen.
Ce țări fac parte din spațiul Schengen
Un număr de 27 de țări europene, majoritatea membre UE, fac parte din spațiul Schengen, o zonă de liberă circulație în care nu există controale la frontierele dintre ele. Autoritățile au totuși dreptul de a introduce controale temporare, ori punctuale.
Zona este denumită după Acordul Schengen semnat în 1985 și Convenția Schengen, din 1990, ambele semnate în localitatea Schengen din Luxemburg, de către Germania, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg.
Treptat, numeroase alte țări s-au alăturat spațiului Schengen, inclusiv state care nu sunt membre, precum Norvegia, Islanda, Lichenstein, respectiv Elveția.
Din 31 martie, numărul țărilor Schengen va crește la 29, odată ce România și Bulgaria vor fi admise în acest spațiu comunitar, pe cale aeriană și maritimă. Pentru aderarea pe cale terestră nu a fost stabilită încă o dată.
Astfel, din 31 martie lista țărilor Schengen va include 29 de state, conform Ministerului Afacerilor Externe din România:
Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Elenă, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria.
În timp ce controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre cele două ţări şi celelalte 27 de ţări din zona de călătorie Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind desfiinţarea controlelor şi la graniţele terestre au continuat pe parcursul anului 2024.
Potrivit presei austriece, ministrul de Interne Gerhard Karner îşi va anunţa miercuri decizia în parlament.
„Austria s-a impus cu o politică europeană dură, dar constructivă, pentru a face ţara noastră şi Uniunea Europeană mai sigure”, a explicat Karner.
Renunțarea Austriei la veto înseamnă că libera circulație din România și Bulgaria s-ar putea extinde pe rutele terestra terestre de anul viitor.
Potrivit unui acord al miniștrilor de Interne din UE, convenit la Budapesta pe 22 noiembrie, România și Bulgaria ar urma să fie membre depline ale spațiului Schengen începând din 1 ianuarie 2025. Cu toate acestea, vor fi păstrate controale la frontieră încă cel puțin 6 luni.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.