Linkuri accesibilitate

Schimb de focuri la granița dintre Azerbaidjan și Armenia


Un soldat din Armenia la granița cu Azerbaidjan.
Un soldat din Armenia la granița cu Azerbaidjan.

Forțele armate din Azerbaidjan și Armenia s-au atacat reciproc, timp de câteva ore, de-a lungul unei părți a frontierei. Tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere după războiul de anul trecut din cauza regiunii separatiste Nagorno-Karabakh.

Ministerele Apărării din ambele țări au acuzat cealaltă parte că a provocat explozia din seara zilei de 19 iulie de-a lungul secțiunii Yeraskh din Armenia, la granița cu exclava Naxcivan din Azerbaidjan, care se află între Armenia și Iran.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a susținut că un locotenent a fost rănit la picior după ce forțele armene au deschis focul folosind arme de diferite calibre în pozițiile azere din districtul Sadarak din regiunea Naxcivan.

Ministerul Apărării din Armenia a afirmat că forțele azere au tras mai întâi asupra pozițiilor armene din secțiunea Yeraskh, spunând că „întreaga responsabilitate” pentru bătălie a căzut asupra Azerbaidjanului. Nu a fost înregistrată nicio victimă.

Atât Erevan, cât și Baku au spus că situația de la graniță a fost calmă în dimineața zilei de 20 iulie.

Conflictul vine la cinci zile după ce un alt schimb de focuri de-a lungul aceleiași secțiuni a frontierei a provocat decesul unui soldat armean și rănirea a cel puțin unui soldat azer.

Tensiunile de lungă durată dintre cele două națiuni din Caucazul de Sud au crescut în timpul războiului de anul trecut asupra Nagorno-Karabakh, recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care a fost controlat de etnici armeni de la începutul anilor '90.

Aproximativ 6.000 de oameni au fost uciși în șase săptămâni de lupte care s-au încheiat printr-un acord de încetare a focului mediat de Moscova.

După încetarea atacurilor, o bucată din Nagorno-Karabakh și toate cele șapte districte din jurul său au fost plasate sub administrație azeră după aproape 30 de ani de control de către forțele etnice armene.

Acordul a dus, de asemenea, la desfășurarea a aproximativ 2.000 de pacificatori ruși și a prevăzut un schimb de prizonieri. De atunci au avut loc mai multe schimburi de prizonieri.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG