Linkuri accesibilitate

Schimb de focuri la granița dintre Azerbaidjan și Armenia


Un soldat din Armenia la granița cu Azerbaidjan.

Forțele armate din Azerbaidjan și Armenia s-au atacat reciproc, timp de câteva ore, de-a lungul unei părți a frontierei. Tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere după războiul de anul trecut din cauza regiunii separatiste Nagorno-Karabakh.

Ministerele Apărării din ambele țări au acuzat cealaltă parte că a provocat explozia din seara zilei de 19 iulie de-a lungul secțiunii Yeraskh din Armenia, la granița cu exclava Naxcivan din Azerbaidjan, care se află între Armenia și Iran.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a susținut că un locotenent a fost rănit la picior după ce forțele armene au deschis focul folosind arme de diferite calibre în pozițiile azere din districtul Sadarak din regiunea Naxcivan.

Ministerul Apărării din Armenia a afirmat că forțele azere au tras mai întâi asupra pozițiilor armene din secțiunea Yeraskh, spunând că „întreaga responsabilitate” pentru bătălie a căzut asupra Azerbaidjanului. Nu a fost înregistrată nicio victimă.

Atât Erevan, cât și Baku au spus că situația de la graniță a fost calmă în dimineața zilei de 20 iulie.

Conflictul vine la cinci zile după ce un alt schimb de focuri de-a lungul aceleiași secțiuni a frontierei a provocat decesul unui soldat armean și rănirea a cel puțin unui soldat azer.

Tensiunile de lungă durată dintre cele două națiuni din Caucazul de Sud au crescut în timpul războiului de anul trecut asupra Nagorno-Karabakh, recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care a fost controlat de etnici armeni de la începutul anilor '90.

Aproximativ 6.000 de oameni au fost uciși în șase săptămâni de lupte care s-au încheiat printr-un acord de încetare a focului mediat de Moscova.

După încetarea atacurilor, o bucată din Nagorno-Karabakh și toate cele șapte districte din jurul său au fost plasate sub administrație azeră după aproape 30 de ani de control de către forțele etnice armene.

Acordul a dus, de asemenea, la desfășurarea a aproximativ 2.000 de pacificatori ruși și a prevăzut un schimb de prizonieri. De atunci au avut loc mai multe schimburi de prizonieri.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Finanțarea bisericilor din diaspora, cu bani de la stat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00
XS
SM
MD
LG