Linkuri accesibilitate

Mesajul jurnalistului Roman Protasevici către Václav Havel: „Cine suferă? Oamenii ca noi”


Roman Protasevici a fost unul dintre participanții la programul jurnalistic „Václav Havel" de la Radio Free Europe/Radio Liberty în 2017-2018.
Roman Protasevici a fost unul dintre participanții la programul jurnalistic „Václav Havel" de la Radio Free Europe/Radio Liberty în 2017-2018.

În 2017, la 22 de ani, Roman Protasevici a scris o scrisoare imaginară către Václav Havel, cunoscutul disident anticomunist.

„Lumea înnebunește. În fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare secundă. Sărăcie, dictatori nebuni și oligarhi, înarmare, jocuri politice - sunt peste tot. Dar cine plătește pentru asta și cine suferă? Oamenii obișnuiți. Ca tine și ca mine.

Asta e acum situația în Belarus. O știu pe pielea mea. E riscant să fii jurnalist. E periculos să le spui oamenilor adevărul pentru că poți ajunge la închisoare. Dar când oamenii suferă, nu au unde munci, nu au bani și se tem să se strângă în stradă, ce e de făcut? Un lucru mi-e clar: nu e timpul să renunțăm.

De aceea sunt jurnalist. Oamenii trebuie să aibă un viitor mai bun, idealuri și vise. Dar cum să îi ajut eu mai mult? Cum să îmi ajut națiunea să fie mai puternică indiferent de ce se întâmplă? Și nu doar națiunea mea, dar întreaga lume?

Da, este un ideal greu de atins. Dar trebuie să trăim pentru ceva. Nu-i așa?”

*****

Roman Protasevici s-a opus regimului lui Lukașenko de la început. Protasevici la o demonstrație de Ziua Libertății în 2012.
Roman Protasevici s-a opus regimului lui Lukașenko de la început. Protasevici la o demonstrație de Ziua Libertății în 2012.

Scrisoarea a făcut parte din dosarul de candidatură la bursa de Fellowship jurnalistic de la Radio Europa Liberă, program la care Protasevici a și participat în 2017-2018. Cuvintele adresate de Protasevici disidentul anticomunist conturează portretul unui tânăr conștient de gravitatea situației din jurul său, dar hotărât să aibă un impact pozitiv. Protasevici a încercat, de la începutul carierei sale, să servească interesul concetățenilor săi din Belarus.

El a fost arestat la un protest în 2017. În timpul protestelor din 2020, s-a ocupat de canalul de Telegram al postului de știri Nexta Live. În noiembrie, autoritățile au anunțat că Protasevici, alături de Stsyapan Putsila – la rându-i administrator Nexta Live - erau anchetați cu privire la suspiciuni de organizare a mișcărilor de masă, perturbarea ordinii sociale și incitare la ură socială. Temându-se de urmărirea penală, Protasevici și Putsila au fugit din țară.

Avionul în care se afla Roman Protasevici a plecat pe 23 mai de la Atena cu destinația Vilnius/Lituania și a fost deturnat duminică de autoritățile de la Minsk, din ordinul lui Alexandr Lukașenko, autocratul care conduce neîntrerupt țara din 1994. Protasevici, în vârstă de 26 de ani, și iubita sa au fost arestați.

Tatăl jurnalistului, aflat în exil de frica persecuției politice, crede că operațiunea de deturnare a avionului a fost plănuită din timp.

Un videoclip difuzat pe 24 mai de televiziunea de stat din Belarus îl arată pe jurnalist „mărturisind” că a organizat demonstrații anti-guvernamentale. Liderii europeni spun la unison că este evident că declarațiile au fost făcute sub constrângere, mai ales că tânărul are urme evidente de lovituri pe față și pe gât, care nu pot fi ascunse nici măcar de fard.

A spus că a fost tratat corect, dar este în mod clar bătut și sub presiune. Nu există nicio îndoială că a fost torturat. A fost luat ostatic", a declarat din Vilnius Țihanovskaia, liderul din exil al opoziției, într-o conferință de presă.

În mai multe orașe din Europa, au avut loc proteste împotriva interceptării cursei RyanAir în urma căreia jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.
În mai multe orașe din Europa, au avut loc proteste împotriva interceptării cursei RyanAir în urma căreia jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Comunitatea internațională a reacționat puternic la arestarea lui Protasevici. Companii aeriene precum Air France, Lufthansa și Singapore Airlines au început deja redirecționarea zborurilor pentru a evita spațiul aerian din Belarus, iar Letonia a devenit pe 26 mai ultima țară europeană care a anunțat că nu va autoriza niciun zbor de plecare sau de sosire care să traverseze spațiul aerian din Belarus. NATO a cerut eliberarea lui Protasevici, însă nu ia acțiuni puternice de teama răspunsului Rusiei.

La București, s-a propus ca strada pe care se află Ambasada Belarusului să fie redenumită Strada Roman Protasevich.

XS
SM
MD
LG