Linkuri accesibilitate

Scurgere de petrol în Marea Neagră | Cât de gravă este situația și cât ar dura curățarea apelor?


Imagini prin satelit obținute de la Academia de Științe a Rusiei care arată dimensiunile scurgerii de petrol din Marea Neagră.
Imagini prin satelit obținute de la Academia de Științe a Rusiei care arată dimensiunile scurgerii de petrol din Marea Neagră.

Imaginile obținute prin satelit arată că scurgerea de petrol care s-a produs în weekend în Marea Neagră este de 400.000 de ori mai mare decât fusese raportat inițial de către consorțiul responsabil de petrolierul care a produs accidentul.

Scurgerea care a avut loc în weekend provine de la petrolierul grecesc Minerva Symphony. Inițial, consorțiul responsabil de transportul petrolului a transmis că scurgerea s-a răspândit pe 200 de metri pătrați și că situația este sub control însă noile descoperiri raportate de Academia de Științe a Rusiei arată că scurgerea este de fapt mult mai mare.

Potrivit Greenpeace, atenuarea efectelor lăsate în urmă de scurgerea de petrol din Marea Neagră ar putea dura câteva săptămâni. Scurgerea a avut loc pe coasta rusă a Mării Negre, lângă Novorossiisk. Poluarea ar putea avea un impact serios asupra animalelor și a oamenilor care trăiesc în zonă.

Vladimir Chuprov, directorul filialei Greenpeace din Rusia s-a arătat îngrijorat de impactul asupra mediului pe care l-ar putea avea scurgerea survenită în weekend care s-a întins acum pe o suprafață de 80 de kilometri pătrați.

Această scurgere cu siguranță nu va fi curățată într-o zi,” a spus Chuprov. În cazul în care va exista o furtună, petrolul se va răspândi în apele Mării Negre. „O parte ar putea ajunge în atmosferă, desigur, acesta nu este un lucru bun pentru că va dăuna organismelor și oamenilor.” El a mai adăugat că gazul eliberat este unul cancerigen.

Astfel de scurgeri sunt greu de eliminat pentru că este nevoie de echipaje speciale care să curețe apa și apoi să o elibereze înapoi în mare. „Din păcate, scurgerile sunt o parte integrală a industriei petroliere”, spune Chuprov.

Scurgerile de petrol în mediul acvatic sunt de cele mai multe ori mai complicate și mai periculoase, deoarece acestea sunt mai greu de localizat, mai greu de curățat și dăunează ihtiofaunei, adică peștilor, deoarece sunt uniform distribuite prin apă și ucid toate viețuitoarele dintr-o zonă unde se găsesc concentrații periculoase de produse petroliere”, spune expertul. Acesta se arată totuși optimist și spune că este un lucru bun că Academia de Științe a Rusiei a descoperit dimensiunile reale ale scurgerii. Aceasta va putea fi curățată cu mai multă ușurință.

Consorțiul conductei petroliere caspice subestimase inițial dimensiunea scurgerii care, în realitate este de 400.000 de ori mai mare decât cei 200 de metri pătrați preconizați în weekend.

Au fost angajate laboratoare independente pentru testarea probelor de apă și condițiilor aerului din zonele adiacente terminalului maritim.

Conducta CPC conectează câmpurile petroliere din vestul Kazahstanului cu Rusia. Lungimea sa este de 1,511 km. În 2018 compania a finalizat un proiect de extindere, care a mărit capacitatea conductei la 67 milioane de tone de petrol pe an. În prezent se lucrează pentru a crește capacitatea la 72,5 milioane de tone.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG