Inițiatorul amendamentului, deputatul Sabin Sărmaș, spune că, deși măsura ar părea discriminatorie față de alți investitori și contribuabili, ea are mai multe avantaje decât dezavantaje.
„Acesta e un moment în care unii investitori în crypto din România și-ar mai scoate bani și i-ar băga în economia românească (...). La 500-600.000 de investitori în crypto, aducem bani în economia reală, într-un moment extrem de complicat pentru economie”, spune Sabin Sărmaș, deputat neafiliat, fost PNL.
El evaluează că banii astfel obținuți de investitorii în criptomonede ar merge, în cea mai mare parte, în investiții, mai ales în tehnologie și IT.
„Cei care au investit în Bitcoin, aproape toți sunt oameni care investesc în continuare. Profilul investitorului (în criptomonede) există. În general, e un om pasionat de tehnologie”, explică Sabin Sărmaș.
Măsura propusă de Sărmaș ar urma să fie valabilă până în 31 iulie 2025, dacă va fi adoptată.
Amendamentul vine într-un moment în care cotația monedei virtuale Bitcoin a crescut foarte mult după confirmarea victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. Viitorul președinte american s-a declarat un adept al criptomonedelor.
Majorarea semnificativă a valorii Bitcoin înseamnă că cei care dețin această monedă virtuală ar putea obține venituri semnificative neimpozitabile dacă măsura va fi votată.
Sabin Sărmas susține că votarea amendamentului într-o perioadă de creștere masivă a prețului Bitcoin este o pură coincidență, în condițiile în care el a promis introducerea unei asemenea scutiri de impozit în urmă cu un an.
Sărmaș precizează că și alte țări europene precum Germania, Slovenia sau Portugalia au aplicat deja măsuri asemănătoare, astfel încât adoptarea ei în România nu ar fi o premieră.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.