Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat în termeni tranșanți atât așa numita ordonanță a ”lăcomiei”, pe care a calificat-o drept ” un ghiveci, o zacuscă”, cât și Ordonanța 7 care a dus la protestele magistraților.
Mai mult, Hunor a precizat clar că Laura Codruța Kovesi ar trebui să ajungă procuror-șef european pentru că s-a calificat pentru acest post și nu ar trebui împiedicată să-l ocupe. ” Eu cred că trebuie să fie procurorul general acolo unde candidează, fiindcă a fost clasată de parlament pe primul loc și dacă mergi pe această idee, atunci trebuie să fie acolo. Eu n-am nimic împotrivă”, a declarat Hunor la un post de televiziune.
În ce privește Ordonanța de Urgentă 7, liderul deputaților UDMR, Attila Korodi a fost și mai dur: „ Ar trebui abrogată integral, iar ministrul Tudorel Toader ar trebui demis”.
”Efectiv după multe dezbateri politice și juridice în parlament, când anumite lucruri s-au cristalizat, a venit ministrul justitției și a trântit, că nu pot să spun altfel, o OUG prin care a bulversat din nou totul. Normal că ar trebui abrogată integral”, a declarat Korodi.
Mesajul transmis atât de Hunor, cât și de Korodi este clar: UDMR va vota pentru moțiunea simplă depusă de PNL și USR împotriva ministrului Toader.
Nemulțumirile UDMR față de coaliție sunt însă mai multe și ele vizează și ”taxa pe lăcomie”, care, în opinia lui Kelemn Hunor este ”un ghiveci, o zacuscă, de la construcții, la taxe, la instrumente bancare, totul e amestecat. Eu cred că în cel puțin trei-patru zone e necesară o amendare în parlament, ceea ce eu prefer, ori în guvern, inclusiv prorogarea termenului. Și poate că această mișcare trebuie făcută cât de repede se poate în zona de bănci.”
Noua poziție a UDMR este probabil generată de apropierea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare și pune în dificultate coaliția de la guvernare a declarat pentru Europa Liberă Peter Eckstein Kovacs, care și-a dat demisia din UDMR în semn de protest față de poziția liderilor Uniunii în raport cu justiția
”Apropierea campaniei electorale este unul dintre motivele pentru care UDMR își schimbă atitudinea. Este clar că PSD nu e popular în rândul maghiarilor și nu ar da bine să continue pe această linie. Mă bucur sincer de această relativă schimbare în bine, pentru că UDMR ar trebui să fie un sprijin al independenței justiției și nu să-i sprijine pe hoți. Important este să vedem până unde merge această schimbare.”
În Senat PSD-ALDE deja au pierdut majoritatea, iar în plenul parlamentului ea depinde în mare măsură de voturile UDMR. Fără acestea nu mai pot fi trecute legi și ordonanțe importante, în special cele care vizează justiția, dar sunt șanse mari și ca moțiunile să treacă.
Este cazul și moțiunii simple depuse de PNL și USR împotriva ministrului Tudorel Toader, care a fost amânată la vot săptămâna trecută din cauza boicotului făcut de PSD.
Coaliția de la putere nu a ajuns la o înțelegere asupra atitudinii față de ministrul justiției. Marți, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a ieșit cu o declarație de susținere a lui Toader, dar a punctat că acesta ar trebui să dea ordonanțele de urgență pe care coaliția le așteaptă de la el. În schimb, PSD ar dori să scape de Toader, nemaiavând încredere că acesta chiar va da ordonanțele. De altfel, potrivit unor surse, PSD ar avea pregătite și câteva nume de potențiali înlocuitori ai lui Toader, printre acestea numărându-se și cel al lui Ștefan Nicolae.
PSD-ALDE insistă ca ministrul să dea două ordonanțe de urgență care ar rezolva multe din problemele celor urmăriți penal, trimiși în judecată sau chiar condamnați definitiv. Este vorba în primul rând de OUG prin care ar trebui prelungit termenul, de la 30 de zile la cinci ani, în care cei condamnați definitiv de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte să poată depune contestații în anulare.
A doua Ordonanță dorită de PSD și de liderul său Liviu Dragnea este cea referitoare la protocoalele secrete încheiate de SRI cu parchetele și prin care să fie declarate nule toate probele din dosare. Ministrul justiției a spus că va da o asemenea ordonantă după ce Curtea Constituțională va publica motivarea la decizia prin care a declarat protocoalele din 2009 și 2016 ilegale. Motivarea a venit marti.