Linkuri accesibilitate

Suspiciuni de fraudă la București. Clotilde Armand:”Nu ne lăsăm intimidați”


La sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, crește tensiunea în rândul suporterilor USR și PSD
La sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, crește tensiunea în rândul suporterilor USR și PSD

USR-PLUS și PNL reclamă inadvertențe între rezultatele de pe procesele verbale și transcrierea lor electronică la alegerile din mai multe sectoare din București. Vorbim despre acuzații de fraudă electorală, care se pedepsesc cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

UPDATE. Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la fotoliul de primar al S1, anunță că sediul Biroului Electoral de sector va fi pichetat în continuare de colegii săi până în momentul în care se va lămuri suspiciunile de fraudă. Concret, Armand spune că încă mai așteaptă închiderea numărării voturilor și vrea ca în rezultatele finale să se regăsească suprapunerea perfectă dintre situația voturilor, așa cum o arătau procesele verbale semnate de toți reprezentanții partidelor la finalul alegerilor, și datele centralizate la Biroul Electoral. „Am încredere în matematică”, a spus Armand, care a apelat la argumente pe înțelesul tuturor din aritmetica elementară ca să expună situația inacceptabilă a votului de la Sectorul 1.

Candidata USR-PLUS a mai spus că „nu se va lăsa intimidată” de presiunile și tacticile la care au recurs cei de la PSD, acuzați de PSD că sunt cei care au avut o tentativă de furt al voturilor.

UPDATE - Avocatul primarului Daniel Tudorache spune că reprezentantul PSD care transporta procesele verbale la sediul partidului „a fost urmărit, hăituit, agresat, motiv pentru care s-a întors și s-a grăbit în clădirea în care se află, e adevărat, și clădirea biroului electoral de sector și două direcții ale Primăriei Sectorului 1”. Avocatul Mihai Drăgan spune că bărbatul s-ar fi refugiat, de fapt, acolo pentru că-i era teamă că va fi bătut.

UPDATE. Biroul Electoral Central are programată marți o ședință la care urmează să fie discutate sesizările din Sectorul 1 şi Sectorul 5 ale candidaţilor PNL şi USR-PLUS, Clotilde Armand şi Cristian Băcanu, care acuză că au fost fraude la alegerile locale, au declarat surse ale instituţiei pentru News.ro.

Este prima autoritate care analizează acuzațiile de fraudă electorală, după ce Poliția Sectorului 1 a anunțat că a deschis un dosar penal -fără făptuitor- în care cercetează de ce 473 de procese verbale, reprezentând peste 70% din totalul acestor documente din sectorul 1, se aflau în posesia unui candidat PSD.

Imagine reprezentându-l pe candidatul PSD surprins de reprezentanții USR din secțiile de votare cu 473 de procese verbale, din totalul celor 656, câte sunt la Sectorul 1
Imagine reprezentându-l pe candidatul PSD surprins de reprezentanții USR din secțiile de votare cu 473 de procese verbale, din totalul celor 656, câte sunt la Sectorul 1

Nu este clar dacă procesele verbale erau copii sau documente originale.

UPDATE. Dan Barna, președintele USR, s-a deplasat la sediul Biroului electoral local (BES 1), unde a acuzat din nou PSD că a ar fi furat votul de la sectorul 1. „Metodele le-aţi văzut foarte bine. Băgate buletine anulate în saci. Înlocuite procesele verbale cu altele, cu semnături. Imaginaţia mea este săracă pe lângă ce poate face PSD. Clotilde Armand este primar la Sectorul 1. Rezultatele finale vor arăta asta. Ne aşteptăm să existe măsurile legale necesare. Dacă autorităţile îşi fac treaba şi persoanele vinovate vor fi suspendate, nu vor mai fi astfel de alegeri peste patru ani. Acum am prins PSD furând la Sectorul 1. Trebuie să avem o reacţie”, a explicat Barna.

USR-PLUS nu este de acord cu renumărarea voturilor, solicitată de Daniel Tudorache, candidatul PSD pentru primăria Sectorului 1.

Într-o declarație la sediul PSD, Daniel Tudorache a susținut că procesele verbale surprinse la colegii săi nu ar fi cele originale și susține că ar fi fost vorba de copii care ar fi fost folosite pentru numărătoarea paralelă a PSD. Totuși, rămâne nelămurit de ce ar fi avut nevoie PSD de copii după 70% dintre procesele verbale încheiate la sectorul 1 pentru o numărătoare paralelă care ar fi avut a doua zi după vot, la orele prânzului, după ce el însuși anunțase înainte de incident că este primar, cu 200 de voturi în plus, după cum arată numărătoarea paralelă a PSD.

Tudorache: USR poate să depună câte plângeri vrea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

Mai mulți lideri ai filialelor din București ale USR, PLUS și PNL acuză grave nereguli la procesarea rezultatelor de la alegerile din București.

Cea mai gravă situație este semnalată la Sectorul 1, unde USR-PLUS a acuzat sustragerea unor procese verbale de către un candidat al PSD și a sesizat Poliția, care a anunțat că cercetează situația. Acuzația este de natură penală, câtă vreme sustragerea sau falsificarea proceselor verbale ale rezultatelor la alegeri se pedepsește cu închisoarea.

O altă suspiciune de fraudă este anularea sau reducerea numărului de voturi pentru candidații USR-PLUS și ai PNL la posturile de primari, ca și la posturile de consilieri locali și generali. Ambele partide spun că pe procesele verbale figurează cu un număr mai mare de voturi la aceste patru categorii, care au dispăut cu totul sau au fost micșorate în rezultatele anunțate pe site-ul AEP.

Situația a fost semnalată la Sectorul 1, la sectorul 5, precum și la Sectorul 4.

Aseară, aproape de miezul nopții, reprezentanții USR-PLUS și ai PNL s-au adunat în fața sediului Biroului Electoral Sector 1, unde au atras atenția asupra posibilelor fraude. Dan Barna, liderul USR, ca și Violeta Alexandru, președinta PNL București, au vorbit despre nereguli în mai multe locuri, nu doar la sectorul 1, unde Clotilde Armand apare câștigătoare a fotoliului de primar într-o luptă strânsă cu Daniel Tudorache. Victoria lui Clotilde Armand se prefigurează atât la numărătoarea paralelă a USR-PLUS, cât și în rezultatele comunicate de BEC pe site-ul Autorității Naționale Permanente, numai că este vorba, în cazul rezultatelor oficiale, de rezultate parțiale. PSD cere renumărarea voturilor la sectorul 1 din București.

La sectorul 1 mai sunt de validat alegerile din cinci secții, unde nu s-a încheiat numărătoarea. Peste noapte, numărătoarea voturilor a fost suspendată.

Procedura de înlocuire practic a proceselor verbale cu unele false este reclamată și de candidatul PNL la funcția de primar al Sectorului 5, Cristian Băcanu. La acest sector, a fost prezentat drept câștigător al funcției de primar Cristian Popescu Piedone, cu 28% din voturi, urmat la o diferență de cinci procente, la egalitate, de reprezentantul PSD, Daniel Florea, și cel al PNL, Cristian Băcanu.

Băcanu cere renumărarea voturilor după ce a semnalat că voturile PNL s-au evaporat. „Avem dovada că într-o secție de vot au fost furate 90 de voturi PNL de la consiliul local. Acestea au fost puse din pix către alte formațiuni (81 de voturi către Partida Romilor). În aceeași secție, un vot pentru mine a fost înlăturat,” a anunțat Băcanu.

Și candidatul PMP la funcția de primar al Sectorului 5, Catalin Lucian Iliescu, a semnalat nereguli la vot pentru funcția de primar de sector. El a spus că au fost existat secții de votare unde s-au înregistrat străzi întregi care au votat fie cu Cristian Popescu Piedone, fie cu Marian Vanghelie, în vreme ce alți candidați nu au avut voturi. Iliescu solicită repetarea alegerilor în sectorul 5, considerând că renumărarea voturilor s-ar putea să nu reflecte realitatea votului.

Nereguli în transpunerea proceselor verbale în sistemul informatic au fost remarcate și de jurnaliști care au prelucrat datele oficiale. Astfel, Mona Dîrțu, de la Storyline,a anunțat că a găsit în tabelele AEP „patru secții din București care duhnesc a fraudă; apar diferențe inexplicabile, de sute de voturi, între votul pentru primar general și cel pentru Consiliul General”, care dezavantajează USR-PLUS și PNL. Neregulile au fost constatate la secții de la Sectoarele 1, 4 și 5.

XS
SM
MD
LG