Linkuri accesibilitate

Secția Specială a retras apelul DNA fără să citească dosarul Romsilva, susțin reprezentanții procurorilor


Sigla Direcției Naționale Anticorupție
Sigla Direcției Naționale Anticorupție

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, din care fac parte și o serie de procurori DNA, susține că „din datele existente nu rezultă că SIIJ a avut acces la dosarul cauzei” mai exact la dosarul Romsilva.

Dosarul Romsilva, în care, între alții, Viorel Hrebenciuc este condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, se află în jurisdicția Secției speciale pentru anchetarea magistraților.

Secția a preluat aproximativ 1400 de dosare de la celelalte parchete în baza noilor prerogative acordate de Guvern prin OUG 7, o modificare legislativă extrem de controversată.

Menținerea retragerii Apelului de la Înalta Curte în dosar, va duce la aplicarea sențintelor din prima instanță. Este una din prerogativele date Secției prin OUG 7, iar acesta nu este primul dosar in care SIIJ retrage apelul procurorilor DNA, a devenit deja un mod de acțiune al Secției Speciale.

În aceste condiții, procurorii reprezentați de AMASP îi cer șefului SIIJ, Gheorghe Stan, prospăt desemnat la Curtea Constituțională, din partea PSD, să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Care este documentul din care reiese că SIIJ a analizat nelegalitatea și netemeinicia apelului declarat de DNA?
  2. Cum s-a stabilit necesitatea retragerii apelului de către SIIJ: „au fost solicitate date sau informații sau dacă au avut loc discuții cu procurorii care au efectuat urmărirea penală în cauză sau cu procurorii care au participat la ședințele de judecată pentru a se stabili necesitatea retragerii apelului?”

„AMASP consideră că aceste clarificări sunt necesare pentru a nu exista suspiciunea, deja vehiculată în spațiul public, că dl Gheorghe Stan, proaspăt numit judecător în cadrul CCR, la propunerea unui partid politic din care au făcut parte și unii inculpați din dosarul în care apelul a fost retras, încearcă să se revanșeze față de cei care l-au numit.” se arată în comunicatul AMASP.

​De asemenea, reprezentații procurorilor acuză că practica judiciară a Secției Speciale „de nedeclarare a căilor de atac sau de retragere a acestora, fără nici o motivare, în cauze în care urmărirea penală nu a fost efectuată de această structură creează o stare de îngrijorare și de neîncredere în sistemul judiciar.”

Comunicat AMASP

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG