Linkuri accesibilitate

Iohannis cere Parlamentului să respecte solicitările UE privind Secția Specială pentru Magistrați. CE ceruse desființarea ei


Gheorghe Stan și Adina Florea, Secția Specială
Gheorghe Stan și Adina Florea, Secția Specială

Președintele Klaus Iohannis a trimis înapoi Parlamentului una dintre legile care reglementează Secția Specială de investigare a magistraților, cerând aplicarea solicitărilor Uniunii Europene în privința acesteia, care a recomandat desființarea ei, așa cum a fost reglementată de actuala putere.

Procedural, cererea lui Klaus Iohannis presupune o nouă dezbatere în Parlament a acestei legi - care a validat una dintre ordonanțele de urgență pe tema Secției Speciale -, însă Parlamentul nu este obligat să dea curs solicitării prezidențiale.

Secția specială, care o anchetează pe Laura Codruța Kovesi în două dosare și care a creat un conflict cu DNA pentru preluarea dosarului TelDrum, este reglementată de PSD-ALDE prin modificarea Legilor Justiției și prin nu mai puțin de patru ordonanțe de urgență ulterioare redactate de demisionarul Tudorel Toader. Este un superparchet, cum a fost denumită Secția Specială, care nu i se supune procurorului general al României, asemenea tuturor parchetelor din țară.

În solicitarea sa, Iohannis arată că România trebuie să respecte un articol al Constituției în care se arată că tratatele internaționale semnate sunt obligatorii. Este o prevedere pe care România a trecut-o în Legea fundamentală ca precondiție de aderare la UE.

Iohannis precizează că în ultimul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verficare se solicită suspendarea imediată a modificărilor la Legile Justiției și desființarea Secției Speciale. Raportul Comisiei invoca, de asemenea, și recomandările GRECO și ale Comisiei de la Veneția, care au criticat înființarea și funcționarea unei secții speciale de investigare a magistraților.

Comisia de la Veneția a arătat că ​„ modificările la Legile Justiției includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-șefi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”.

Secția Specială, condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea, este contestată nu doar de UE, dar și de opoziția din România. De asemenea, mai multe asociații ale magistraților au protestat în stradă sau prin restrângerea activității față de înființarea acestui superparchet, pe care l-au considerat un instrument de intimidare a procurorilor și judecătorilor și o știrbire a independenței magistraților.

Stan și Florea și-au făcut o prioritate din dosare imputate lui Kovesi și au preluat patru dosare în care este acuzat fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Aceeași secție începuse urmărirea penală înclusiv a comisarilor europeni Frans Timmermans și Vera Jourova pentru „constituire de grup infracțional”, fără să aibă jurisdicție asupra oficialilor europeni, însă a închis dosarul după o serie de controverse publice.

XS
SM
MD
LG