Linkuri accesibilitate

Ședință la Palatul Cotroceni privind măsurile implementate după 15 mai


Președintele Iohannnis
Președintele Iohannnis

Președintele Iohannis a convocat o nouă ședință la Palatul Cotroceni cu miniștrii cu responsabilități privind gestionarea pandemiei de coronavirus.

Conform agendei președintelui, întâlnirea va avea loc la ora 13, iar la ea vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Cel mai probabil, președintele Iohannis va susține o declarație de presă la finalul ședinței de la Palatul Cotroceni.

Întâlnirea are loc în condițiile în care joi este ultima zi în care România se află sub prevederile stării de urgență, pentru ca de vineri măsurile restrictive să fie relaxate.

Guvernul a adoptat luni un proiect de lege privind starea de alertă pe care l-a transmis Parlamentului în vederea dezbaterii și aprobării.

Principalele prevederi din proiectul de lege

Premierul a subliniat că va solicita Parlamentului să dezbată proiectul de lege în regim de urgență.

Pe 15 mai se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a continua activitatea din ultimele trei luni.

Am ales soluția unui proiect de lege pentru decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate am decis să elaborăm un proiect de lege", a anunțat Ludovic Orban.

În schimb, liderii PSD au criticat decizia guvernului de a veni cu un proiect de lege privind starea de alertă cu fix patru zile înainte ca starea de urgență să expire.

Astfel, Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a calificat drept o dovadă de „incompetență și de sfidare" din partea guvernului proiectul de lege privind starea de alertă și trimiterea lui Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență. La rândul său, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a numit acțiunile guvernului drept o „incompetență criminală" care lasă românii fără protecție după 15 mai.

Citește și:

XS
SM
MD
LG