Linkuri accesibilitate

Șeful ANPC despre diferențele de calitate dintre produsele din România și cele din Vest: Românii sunt sau nu sunt europeni?


Horia Constantinescu a fost numit în funcția de președinte al ANPC în luna august

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a explicat, pentru Europa Liberă, că producătorii ar trebui să prezinte „în mod transparent” rețeta de bază pentru alimentele pe care le produc pentru piața europeană, iar „orice derapaj” ar trebui sancționat prin retragerea loturilor de marfă.

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a făcut aceste precizări în contextul în care un raport al Autorității arată că o cincime dintre produsele verificate prezintă diferențe în România față de versiunea comercializată în alte state din vestul Europei.

Diferențele descoperite vizau compoziţia, proporţiile ingredientelor sau parametrii rezultaţi din declaraţiile nutriţionale, iar printre aceste produse se regăseau ciocolata, produse din pește, băuturi carbogazoase cu aromă de portocală, budincă cu gust de ciocolată sau iaurt. În opinia șefului Protecției Consumatorilor, diferențele sunt „în favoarea pieței occidentale”.

„Întreb retoric: Noi suntem sau nu suntem europeni? Dacă suntem europeni, atunci trebuie să avem în fața noastră pentru a mânca, pentru a ne putea trata, pentru a ne putea spăla, pentru absolut orice ne dorim, produse identice cu cele aflate pe piața europeană, să nu existe nicio diferență între acestea, nici măcar bazată pe un studiu eu îl consider comic care să arate că românului îi place mai dulce decât mai sărat și îi place cu mai multă grăsime decât cu mai puțină. Cred că este o abordare diferită, contravine principiilor fundamentale ale UE”, argumentează Horia Constantinescu.

Uneori, producătorii renunță la standardizarea produselor și își adaptează rețetele în funcție de preferințele locale. Horia Constantinescu este însă de părere că nu trebuie făcut rabat de la calitatea ingredientelor: „nu cunosc niciun studiu care să arate că românului îi place mai tare aroma de portocale decât sucul de portocale”.

Deocamdată, atrage atenția el, consumatorii trebuie să înțeleagă „piata românească este abordată diferit, nu spunem mai bine sau mai rău, că nu putem nici noi să stabilim un top al abordării, dar este abordată diferit într-o UE care se pretinde uniformă pentru toți cetățenii săi”.

Ca urmare a raportului, nu există o consecință imediată asupra producătorilor fiindcă nu există deocamdată reglementări în acest sens. Horia Constantinescu spune că va propune o modificare a actelor normative astfel încât să existe pârghii legale prin care să fie sancționate astfel de derapaje.

„Eu cred că trebuie solicitat în mod transparent producătorilor rețeta de bază, cu care sunt prezenți pe piața europeană și orice derapaj de la această rețetă trebuie sanctionată prin retragerea imediată a loturilor de marfă, chiar dacă sunt bune pentru consum, nu sunt toxice”, a mai precizat șeful ANPC.

Studiul ANPC vine la un an după ce Comisia Europeană a publicat rezultatele unui studiu care a cuprins 19 state europene, mai puțin România, care arătau diferențe privind compoziția produselor alimentare. Președintele ANPC de la vremea respectivă a justificat recent neparticiparea la studiu invocând neutralitatea în contextul în care România urma să preia președinția Consiliului UE.

Horia Constantinescu, numit în funcția de șef al Protecției Consumatorului, în luna august, nu a dorit să comenteze decizia ANPC de atunci: „Fără să vreau să vorbesc de zugravul bun față de zugravul de dinainte cred că abordarea de atunci cade în responsabilitatea celor care au ales să trateze așa”.

Decizia controversată de atunci a Protecției Consumatorilor venea în contradicție chiar cu discursul PSD care reclama existența dublului standard pentru produsele alimentare, în sensul în care cele ajunse în România au standarde calitative mai mici.

De altfel, ideea confiscării produselor care se încadrează la dublul standard nu este nouă. În urmă cu câteva luni, la începutul lunii mai, Liviu Dragnea, pe atunci liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a depus un proiect legislativ al cărui scop era combaterea comercializării produselor sau serviciilor cu dublu standard.

Sancțiunile pentru o astfel de faptă, pe care proiectul o caracteriza drept „o practică înșelătoare”, ajungeau până la maximum 4% din cifra de afaceri a companiei, iar dacă abaterea se repeta, se putea ajunge la suspendarea autorizației de funcționare pe o perioadă de 6 luni.

Deocamdată, șeful ANPC spune că rezultatele studiului vor ajunge și la Bruxelles, de unde se vor cere puncte de vedere. În același timp se va transmite „cu fermitate” punctul de vedere al României potrivit căruia trebuie găsită o soluție „care să nu se întindă pe prea mult timp” cu privire la uniformizarea loturilor de marfă.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG