Linkuri accesibilitate

Dosar de plagiat. De ce respinge instanța decizia experților în cazul colegului de la Inspecția Judiciară


Curtea de Apel București va trebui să decidă soarta academică a magistratului care le verifică activitatea.
Curtea de Apel București va trebui să decidă soarta academică a magistratului care le verifică activitatea.

În noiembrie 2021, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat o decizie de plagiat în cazul judecătorului Cătălin Nicolae Magdalena. Instanța a infirmat verdictul. El este șeful direcției din Inspecția Judiciară care verifică judecătorii.

„Executarea măsurilor preventive privative de libertate. Drept național și elemente de extraneitate” este titlul tezei de doctorat semnată de Cătălin Nicolae Magdalena.

Curtea de Apel București a decis, pe 1 februarie, că magistratul nu a plagiat și astfel a anulat verdictul CNATDCU, dat în noiembrie 2021.

Hotărârea de fond a instanței bucureștene nu este una definitivă. Ministerul Educației și Cercetării a solicitat deja rejudecarea cauzei, printr-un recurs tot la Curtea de Apel București.

Cătălin Nicolae Magdalena deține una dintre cele mai importante poziții din sistemul judiciar din România. El este șeful Direcției de Inspecție pentru Judecători din cadrul Inspecției Judiciare, instituția care verifică plângerile împotriva activității magistraților.

Pe scurt, Cătălin Nicolae Magdalena îi anchetează pe judecători și decide dacă propune ca aceștia să fie sau nu sancționați administrativ.

Ce este Inspecția Judiciară

Inspecția Judiciară verifică dacă un magistrat și-a respectat sarcinile de serviciu. Instituția nu verifică și soluțiile unui judecător, ci dacă acesta a întârziat redactarea deciziei, dacă a amânat fără motiv, dacă a audiat alți martori.

Mai departe, în cazul unui raport negativ, Inspecția Judiciară face sesizare la CSM și judecătorii de acolo iau decizia sau nu a sancționării. Magistratul sancționat poate ataca decizia la Curtea Supremă.

Poate rămâne „doctor” prin decizia judecătorilor

Tocmai cei care pot fi anchetați de Cătălin Magdalena au decis să întoarcă o decizie a mediului academic, prin care lucrarea de doctorat era considerată un plagiat.

„Dispune anularea Deciziei Consiliului General al CNATDCU din data de 26 noiembrie 2021 privind dosarul de doctorat F-CA-39091/25.06.2021. Obligă CNATDCU la emiterea unei decizii prin care să valideze teza reclamantului de doctorat cu calificativul acordat de Comisia de susținere publică a tezei de doctorat, respectiv Foarte bine. Obligă pe pârâtul Ministerul Educației și Cercetării la emiterea Ordinului privind acordarea titlului de doctor în favoarea reclamantului”, este decizia pe scurt a instanței. Publicația justnews.ro a anunțat prima data decizia magistraților bucureșteni.

Din motivarea Curții de Apel București, consultată de Europa Liberă, reiese că o mare pare a deciziei este susținută de argumente de natură tehnică.

„În motivarea Referatului sintetic - fila 36, volumul I - se arată că propunerea se motivează în continuare ținând cont de prevederile legale în vigoare, dar autorul referatului nu le indică și continuă cu o listă de deficiențe pe fondul lucrării de doctorat și cu privire la bibliografia utilizată”, scriu judecătorii de la Curtea de Apel București.

Studiile magistratului

Studiile doctorale ale lui Cătălin Nicolae Magdalena s-au derulat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” din București, unde este asistent universitar din 2017.

Cătălin Nicolae Magdalena, judecător
Cătălin Nicolae Magdalena, judecător

Cătălin Nicolae Magdalena susține în documentele trimise instanței că „motivele de invalidare a tezei sale de doctorat se circumscriu unor percepții pur subiective ale evaluatorului”.

Mai mult, „nu s-a realizat o raportare la un set de criterii obiective cu ocazia redactării/susținerii publice a tezei de doctorat și nici la data evaluării acesteia”, mai scrie Magdalena.

Acesta mai completează cu faptul că, în opinia sa, „lipsește o metodologie de cercetare adoptată cu caracter normativ la nivelul Comisiei de Științe Juridice din cadrul CNATDCU.”

Europa Liberă l-a contactat pe judecător pentru a ne preciza un punct de vedere legat de originalitatea tezei sale de doctorat. Cătălin Magdalena nu ne-a răspuns până la acest moment la întrebările din solicitare.

CV, pe scurt

Până să-i ancheteze pe judecători, Cătălin Nicolae Magdalena a fost între 1998-2009 ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Brigada de Combatere a Crimei Organizate și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, așa cum reiese din propriul CV.

A intrat în magistratură ca procuror, după care din 2011 a devenit judecător. Între 2018-2021 a fost președintele Secției I Penale din cadrul Tribunalului București. Din 2022 lucrează ca inspector judiciar la Direcția de inspecție pentru judecători din Inspecția Judiciară. Mandatul său la Inspecția Judiciară se încheie în ianuarie 2025.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG