„Cu cât conflictul [din Ucraina] continuă, cu atât amenințările de securitate se agravează”, a spus șeful Statului Major al Apărării, potrivit stirileprotv.ro.
El a adăugat că „există această temere că Rusia va folosi această pace pentru a se reînarma, a se repregăti pentru un viitor conflict. Rusia nu a renunțat niciodată al a-și recâștiga spațiile de influență ale fostei Uniuni Sovietice”.
Legat de intențiile Moscovei, Gheorghiță Vlad spune că scenariul conform căruia Rusia își dorește să ajungă la gurile Dunării este probabil.
„Ambiția Federației Ruse a fost să ajungă către mările calde”, mai spune șeful Statului Major.
Șeful Armatei menționează că în mediile de apărare și securitate aliate se discută posibilitatea ca, pe termen scurt sau mediu, Rusia să testeze coeziunea NATO și aplicarea articolului 5 al Alianței.
Articolul 5 prevede că un atac armat împotriva unui stat membru al NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor. În consecință, toate statele membre se angajează să sprijine partea atacată prin orice acțiune necesară, inclusiv utilizarea forței armate.
Șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, recunoaște vulnerabilități ale dotării Armatei Române, cum ar fi tancurile model T-55, de proveniență sovietică, vulnerabile în condițiile războiului modern.
Trei din cele cinci batalioane de tancuri ale României sunt formate din tancuri sovietice model T55.
„Este o vulnerabilitate pe care încercăm, prin programele de înzestrare, să o eliminăm. Avem deja un contract semnat pentru un batalion de Abrams SEP v3 [tancuri de producție SUA], care este ultima versiune”, a spus Vlad pentru emisiunea „România, te iubesc!”.
„Dacă ne ajută Guvernul României, suntem în măsură să deschidem și etapa a doua pentru celelalte patru batalioane”, a mai declarat Șeful Statului Major.
O altă vulnerabilitate recunoscută de șeful Statului Major este cea legată de puștile-mitralieră și de artilerie care au un calibre diferite de standardul NATO.
„Problema este că suntem printre puținii care mai avem în dotare acest tip de armă. Și în cazul unui conflict gen cel din Ucraina, chiar dacă ar dori aliații să te ajute, n-ar putea să te ajute cu armament similar sau cu muniții similare. Armamentul de artilerii din România are calibru 152. Toate țările NATO au calibru 155. În cazul unui conflict nu am avea cu ce să fim sprijiniți”, a menționat Gheorghiță Vlad.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.