Linkuri accesibilitate

160.000 de români cer interzicerea reclamelor la jocurile de noroc, după ce un tânăr s-a autoincendiat


În Parlament, sunt mai multe inițiative legislative privind interzicerea jocurilor de noroc. Fotografie generică.

Peste 160.000 de oameni au semnat petiția online „Interziceți reclamele la jocuri de noroc și pariuri sportive!”, inițiată de comunitatea Declic.

Mulți dintre ei au semnat marți documentul după ce, marți dimineață, un tânăr de 19 ani și-a dat foc în centrul orașului Râmnicu Vâlcea pentru că pierduse 3.000 de lei la jocurile de noroc. În februarie, petiția era semnată de puțin peste 100.000 de persoane.

Potrivit presei locale, tânărul a mers și a cumpărat carburant de la o stație de alimentare, iar apoi și l-a turnat pe el.

Un alt incident legat de jocurile de noroc a avut loc în localitatea Topolovățu Mare, județul Timiș, unde un tânăr de 31 de ani a fost filmat în timp ce distrugea cu un scaun mai multe păcănele. El era supărat pentru că prietenii lui ar fi pierdut 10.000 euro la aparate.

Petiția inițiată de comunicatea Declic are ca argument faptul că la tot pasul sunt reclame agresive și tot mai mulți tineri devin dependenți de jocuri de noroc. Iar jucătorii care încearcă să se vindece de această dependență nu au nicio șansă.

Un proiect care ar interzice sălile de noroc în apropierea școlilor

Într-un articol din 26 februarie 2023, Europa Liberă a trecut în revistă faptul că la Parlament sunt mai multe proiecte privind publicitatea la jocurile de noroc.

Unul dintre acestea a fost semnat în toamna anului trecut de 79 de parlamentari. Deocamdată proiectul nu a fost pus în dezbaterile Senatului și Camerei Deputaților.

O altă inițiativă legislativă depusă la Parlament prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu mai fie în preajma școlilor, pe o rază de 300 de metri. Însă, nici această propunere nu a fost luată în discuție.

Potrivit datelor de la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, în România, sunt înregistrate în prezent 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie. În urmă cu 10 ani existau numai 8.000 de săli de jocuri de noroc.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG