Linkuri accesibilitate

Senatori americani merg în Ungaria pentru a promova aderarea Suediei la NATO


Ungaria lui Viktor Orban a întârziat ratificarea intrării Suediei în NATO fără a oferi motive clare.
Ungaria lui Viktor Orban a întârziat ratificarea intrării Suediei în NATO fără a oferi motive clare.

O delegație bipartizană a Congresului SUA va vizita Ungaria pe 18 februarie, pe măsură ce cresc presiunile asupra Budapestei pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO, în sesiunea parlamentară care începe pe 26 februarie.

Ambasada SUA de la Budapesta a transmis că senatorii vor călători în Ungaria „într-o misiune axată pe probleme strategice cu care se confruntă NATO și Ungaria”.

Aderarea Suediei la NATO este o problemă care afectează în mod direct securitatea națională a Statelor Unite și, de asemenea, securitatea alianței în ansamblu, a declarat ambasadorul american David Pressman luna aceasta.

Ungaria este singura țară NATO care nu a ratificat cererea Suediei, un proces care necesită sprijinul tuturor membrilor. Întârzierea ratificării a înrăutățit relațiile Budapestei cu Statele Unite și cu ceilalți aliați.

Suedia a solicitat aderarea la NATO în mai 2022, după o schimbare istorică a politicii sale de neutralitate, determinată de invazia Rusiei în Ucraina. Două state au întârziat inițial ratificarea aderării Suediei, Turcia și Ungaria.

În ianuarie, parlamentul de la Ankara a aprobat cererea Suediei, iar Ungaria a devenit astfel ultimul stat membru al alianței care nu a votat.

Pe plan intern, partidul de guvernământ Fidesz susține că întârzierea se datorează criticilor suedeze la adresa stării democrației maghiare. În mod oficial, Ungaria nu a prezentat nici o obiecție substanțială la NATO față de aderarea Suediei, spre deosebire de Ankara, care a purtat negocieri foarte structurate cu Finlanda și Suedia.


Ungaria este o excepție în alianța occidentală: în timp ce rămâne un membru activ al NATO, înalți oficiali maghiari încă se întâlnesc în mod obișnuit cu omologii lor ruși și sunt adesea critici publici față de politicile occidentale față de Moscova.

Presa internațională a relatat în mod repetat în ultimele luni despre frustrarea oficialilor și țărilor NATO față de întârzierea ratificării în parlamentul maghiar a aderării Suediei la Alianță.

Partidul de guvernământ, controlat de Viktor Orban, a boicotat pe 5 februarie o sesiune parlamentară extraordinară convocată de Opoziție, în care ar fi urmat să se ratifice intrarea Suediei în NATO. Votul nu a mai avut loc, din lipsa de cvorum.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG