Linkuri accesibilitate

Senatorii au respins o moțiune care voia să oprească punerea sub acuzare a lui Trump


Fostul președinte american riscă să fie pus sub acuzare pentru „incitare la insurecţie"

Senatul SUA a respins marţi demersul republicanului Rand Paul care voia să oprească procedura de punere sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump pentru „incitare la insurecţie" în cadrul discursului susţinut în faţa simpatizanţilor săi la 6 ianuarie

Senatorul Paul a intenţiona să introducă o moțiune în senatul american prin care să se stabilească dacă este constituţional apropiatul proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump, din moment ce acesta nu mai este preşedinte.

Propunerea a fost respinsă cu 55 la 45 de voturi, ceea ce este un semnal că procedura de destituire va merge mai departe. Însă, numai 5 dintre republicani au votat alături de cei 50 de democrați, ceee ce arată că nu există suficienți membrii ai Partidului Republican dispuși să voteze pentru condamnarea lui Trump.

Singurii republicani care s-au alăturat democraților la vot au fost senatorii Lisa Murkowski din Alaska, Susan Collins din Maine, Mitt Romney din Utah, Ben Sasse din Nebraska și Patrick Toomey din Pennsylvania, potrivit The News York Times. Toți cei cinci au spus anterior că sunt dispuși să participle la audieri în cazul de punerii sub acuzare.

După revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie, mulți senatori republicani au condamnat acțiunile lui Trump, însă ulterior puțini și-au arătat disponibilitatea de a-l condamna pe Trump, care este încă popular în baza partidului.

Republicanii spun că procesul lui Trump va cauza doar mai multe diviziuni.

Camera Reprezentanților a depus luni actul de acuzare împotriva lui Donald Trump pentru „incitare la revoltă”, după cum a scris Europa Liberă. Procesul ar urma să înceapă într-o săptămână, dar obșinerea unei majorități de două treimi este pusă sub semnul întrebării după ce tot mai mulți republicani se declară împotriva procedurii declanșate de democrați.

Citiți și: Punerea sub acuzare a lui Trump ajunge în Senat. Calendarul și mizele procesului

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Cătălin Drulă despre dependența de gazul rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
XS
SM
MD
LG