Linkuri accesibilitate

Senatul a respins ordonanța care corecta OUG 114


PSD spune că a votat împotriva corporațiilor și în favoarea oamenilor
PSD spune că a votat împotriva corporațiilor și în favoarea oamenilor

Majoritatea din Senat, dominată de PSD, a respins luni ordonanța de urgență a cabinetului Orban menită să corecteze impactul OUG 114, supranumită „a lăcomiei”.

Cu 69 de voturi "pentru", 44 "împotrivă" şi trei abţineri, senatorii au respins adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

PSD a spus prin vocea lui Daniel Zamfir, fost PNL, fost ALDE, că a votat în favoarea oamenilor, pentru că, de fapt, proiectul ar fi unul favorabil sistemului financiar, corporațiilor și „împotriva oamenilor”.

„Sigur, aţi mascat îngheţarea salariilor demnitarilor, dar acolo, mai jos, aţi băgat asta, politica pe care o faceţi de când sunteţi la guvernare. Toate ordonanţele de urgenţă sunt în favoarea sistemului financiar bancar, a corporaţiilor şi împotriva oamenilor. Asta vă defineşte, şi anume capitalismul de pradă. Asta faceţi cu această ordonanţă. Ştim foarte bine ce am votat, am votat în favoarea oamenilor", a spus senatorul Daniel Zamfir (PSD), citat de Agerpres.

Ședință de urgență a PSD cu Firea și Grindeanu. Ce articole ale unui proiect de OUG i-au speriat


Colegul său de la PNL, Daniel Ţapu Nazare, spune că, dimpotrivă, ordonanța guvernului Orban, 1/2020, nu făcea decât să corecteze „nişte efecte dezastruoase pentru economie” pe care OUG 114 le-a produs.

  • „Să înţeleg că astăzi aţi votat pentru reintroducerea supraaccizei la combustibil (...), aţi votat, de asemenea, pentru eliminarea de pe piaţa românească a companiilor de rideshareing.(...) Doriţi, de asemenea, probabil, şi ţineţi neapărat să aplicaţi ideile domnului Dragnea de a naţionaliza Pilonul II de pensii şi de a falimenta administratorii privaţi ai pilonului II de pensii, pentru că asta aţi votat. De asemenea, probabil că doriţi încă o majorare a preţului la gaze naturale, pentru că prin efectele OUG 114 toţi producătorii de gaz natural autohtoni, plus investitorii strategici, au fost dezavantajaţi şi un singur operator economic a fost avantajat, (...) care se numeşte Gazprom", a spus Daniel Ţapu Nazare.

Senatul este prima Cameră sesizată cu această lege, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă.

Guvernul Orban a adoptat în ședința de Guvern din 18 decembrie, proiectul privind modificarea OUG 114 pentru care și-a asumat răspunderea în parlament pe 23 decembrie.

Principalele modificări sunt:

  • eliminarea posibilității de mutare a banilor din Pilonul II în Pilonul I;
  • eliminarea cerințelor de majorare a capitalului social pentru administratorii fondurilor de pensii private și reducerea comisioanelor de administrare;
  • plafonarea prețului la gaze și energie termică pentru consumatorii casnici încetează de la 1 iulie 2020;
  • eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri obținută din valorificarea energiei electrice și gazelor naturale;
  • băncile nu mai sunt obligate să plăteasca taxa pe activele financiare
  • a fost eliminată taxarea cifrei de afaceri a companiilor din domeniul telecom;
  • înghețarea indemnizațiilor demnitarilor în 2020;
  • interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat și a detașărilor din privat la stat.

„Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020″, a spus premierul Ludovic Orban, la asumarea răspunderii în plenul Parlamentului.

5 greșeli ale guvernului Orban

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), a avertizat că în forma sa inițială OUG 114 ar fi dus în 6 luni la falimentarea a trei bănci și la oprirea activității altor șapte.

PSD a atacat la CCR demersul guvernului, pe 30 decembrie, motivând că legea pentru care guvernul Orban și-a asumat răspunderea are același conținut cu cea de aprobare a ordonanței, aflată în parlament, și că guvernul nu își poate asuma răspunderea pe o lege aflată în circuit parlamentar.

Klaus Iohannis a transmis că OUG 114 a fost ”o şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani”, crezând că românii vor mai fi păcăliţi un an de zile.

„O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani. Au improvizat o şmecherie şi au crezut că vor face în acest fel rost de bani şi că vor păcăli pe români încă un an, ca să pară că ei gestionează banii publici bine. Ordonanţa a produs foarte mult deranj şi soluţia de anulare nu este fezabilă pentru că sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse pur şi simplu, efectele nu sunt reversibile, este nevoie de o analiză foarte profundă. Îi asigur pe români că se lucrează la această chestiune şi va fi rezolvată”, a spus Iohannis.

La sfârșitul anului 2018, Ordonanţa 114 a introdus o aşa-zisă ″taxă pe lacomie″, calculată în funcţie de indicele ROBOR, despre care fosta coaliţie de guvernare PSD și ALDE a susţinut că ar fi fost manipulat de bancheri.

Băncile urmau să fie taxate cu un anumit procent din toate activele lor, în funcție de ROBOR şi ar fi ajuns să achite 5,4 miliarde de lei la stat.

În plus, OUG 114 aducea taxări suplimentare pentru domeniul comunicațiilor și impozitări suplimentare pentru sectorul energentic.

De asemenea, ordonanța viza modificări pentru pilonul doi de pensii și aducea modificări în sectorul construcțiilor și al administrației publice locale.

Citește și:

5 greșeli ale guvernului Orban

XS
SM
MD
LG