Linkuri accesibilitate

Acord UE pentru pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Interpretarea Budapestei


Președintele Consiliului European, Charles Michel, vorbește cu premierul ungar Viktor Orban la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, 1 februarie 2024.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, vorbește cu premierul ungar Viktor Orban la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, 1 februarie 2024.

Toți cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au convenit să acorde pachetul de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro către Ucraina. Consiliul European a depășit astfel veto-ul Ungariei de luna trecută.

Într-o postare pe Facebook, Viktor Orbán a spus că Ungaria a negociat un „mecanism de control" ce „garantează utilizarea rezonabilă a banilor" pentru Ucraina și că banii Ungariei nu vor ajunge la Ucraina.

„Am obţinut o garanţie că banii Ungariei nu pot ajunge în Ucraina", şi-a asigurat el compatrioţii. „Ne-am luptat! Maghiarii nu trebuie să dea bani ucrainenilor! Noi nu vom participa la război, nu vom trimite arme, rămânem de partea păcii!", a scris Viktor Orbán pe Facebook.

Interpretarea Budapestei despre acord

Și consilierul său politic, Balázs Orbán, a oferit o interpretare similară cu cea a şefului său în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la summitul de joi.

„În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, ne-am confruntat cu două ameninţări - în primul rând, o încercare de a trimite bani fără mecanisme de control şi, în al doilea rând, o preocupare că banii poporului maghiar ar putea ajunge să fie trimişi în Ucraina. Astăzi, am reuşit să evităm ambele ameninţări. La sfârşitul primului an, ajutorul pentru Ucraina trebuie renegociat, iar la sfârşitul celui de-al doilea an, întreaga problemă va fi reconsiderată în contextul bugetului UE pentru următoarea perioadă”, a explicat oficialul.

În plus, a arătat el, „fondurile UE care îi revin de drept Ungariei vor rămâne la poporul său, Consiliul European garantând proceduri echitabile de negociere cu Comisia pentru accesarea acestora", a spus Balázs Orbán, referindu-se la fondurile europene destinate Ungariei care în prezent sunt blocate din cauza problemelor cu statul de drept şi corupţia.

„Pentru a contracara sentimentele pro-război de la Bruxelles, popoarele Europei trebuie să se unească, lucrând împreună pentru a aduce schimbări la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European", a îndemnat în încheierea mesajului său directorul politic al lui Viktor Orban, confirmând că speră într-o victorie a partidelor de extremă dreapta, suveraniste, la alegerile europene.

Comentariul lui Balazs Orban nu este, însă, în concordanţă cu ceea ce liderii au convenit, atrage atenția The Guardian.

„Pe baza raportului anual al Comisiei privind punerea în aplicare a mecanismului pentru Ucraina, Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere privind punerea în aplicare a mecanismului, în vederea oferirii de orientări. Dacă este necesar, peste doi ani, Consiliul European va invita Comisia să prezinte o propunere de revizuire în contextul noului cadru financiar multianual", prevede acordul încheiat de liderii UE.

În fapt, statele membre au convenit să dezbată în fiecare an implementarea pachetului de ajutor pentru Ucraina şi, „dacă este necesar", Comisia Europeană, organismul executiv al blocului, ar putea fi rugată să propună o revizuire peste doi ani.

Cererea liderului maghiar - de a avea drept de veto de fiecare dată - nu a avut succes, a scris Bloomberg.

La rândul său, Politico a scris că liderii europeni au reuşit să îl convingă pe Viktor Orbán să-şi ridice veto-ul făcând trei adăugiri la proiectul iniţial, au spus diplomaţii.

Va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de ajutor, va exista o dezbatere la nivelul liderilor privind implementarea pachetului şi, dacă va fi nevoie, peste doi ani, Consiliul European va cere Comisiei să propună o revizuire a noului buget.

Șeful diplomației europene: Avem acord!

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi că acordul privind pachetul de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost aprobat în unanimitate de toți cei 27 de membri.

„Toți cei 27 de lideri au fost de acord. Acest lucru asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina”, a spus Charles Michel.

Acordul a fost aprobat la reuniunea extraordinară de joi a Consiliului European, după ce cei mai influenți politicieni ai UE au stat de vorbă cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, în cursul dimineții.

Orbán, singurul lider al UE care întreține relații bune cu președintele rus Vladimir Putin, s-a opus cu veto unui acord în timpul unui summit din decembrie, iar de atunci eforturile liderilor UE au continuat pentru a-l face să se răzgândească.

Liderul Ungariei a fost în permanență în dezacord cu ceilalți lideri ai Uniunii Europene cu privire la măsurile de ajutorare a Ucrainei.

Ucraina are nevoie disperată de asistență financiară și militară, pe fondul semnelor de oboseală politică în Occident, în contextul în care războiul declanșat de Rusia intră în această lună în al treilea an.

Zelenski: E important că decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este recunoscător liderilor UE pentru anunțul cu privire la aprobarea acordului de 50 de miliarde de dolari pentru țara sa.

„Este foarte important că decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri, ceea ce dovedește încă o dată unitatea puternică a UE”, a declarat Zelenski.

„Continuarea sprijinului financiar al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puțin important decât asistența militară și presiunea sancțiunilor asupra Rusiei”, a completat el.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG