„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, spun senatorii americani.
„Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, spun senatorii americani.
„Ca un puternic aliat al NATO, sprijinim România în lupta pentru integritatea alegerilor sale. Condamnăm manipularea de către Putin a TikTok controlat de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru a submina procesul democratic al României. Lumea trebuie să se trezească cu privire la amenințarea gravă la adresa democrației, reprezentată de manipularea rusească a TikTok pentru a submina societățile noastre libere.”
„Guvernul României a dezvăluit acest atac asupra democrației lor și apreciem decizia sa de a declasifica informațiile legate de investigația sa și de a ține la curent Statele Unite și comunitatea internațională. Statele Unite sunt în sprijinul României, deoarece se îndreaptă urgent spre organizarea de alegeri prezidențiale libere și corecte.”
Declarația este semnată de senatorii americani Pete Ricketts, Ben Cardin, Jim Risch și de Jeanne Shaheen, patru membri seniori ai Comisiei Senatului SUA pentru Relații Externe.
Shaheen este și președinte al Subcomisiei pentru relații externe a Senatului pentru Europa și, respectiv, cooperarea regională în materie de securitate, iar Cardin este președinte și membru de rang al Comisiei de Relații Externe a Senatului.
După întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și desecretizarea documentelor discutate în ședința sa din 29 noiembrie, emise de serviciile secrete și de Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale, care vorbeau de intervenția în alegerile românești a unui „actor statal”, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile și întregul proces electoral, dispunând reluarea lor la o dată și după un calendar care va fi stabilit de guvern.
Informațiile serviciilor au indicat faptul că finanţarea campaniei candidatului prorus de extremă dreaptă Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro.
CSAT a spus că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este „o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse”.
Când a decis anularea alegerilor, CCR a constatat că întreg procesul electoral privind alegerea președintelui a fost viciat în toate etapele sale, că a fost distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali.
Potrivit rapoartelor făcute de Ministerului Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de Telecomunicații Speciale, a fost manipulat votul alegătorilor prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online.