Linkuri accesibilitate

O instanță din Rusia confirmă prezența trupelor rusești în estul Ucrainei


 Militanții autoproclamatei Republici Populare Donețk se antrenează la un poligon de tragere
Militanții autoproclamatei Republici Populare Donețk se antrenează la un poligon de tragere

Un caz de mită din sudul Rusiei dovedește că țara are trupe staționate în estul Ucrainei, contrazicând poziția Kremlinului, care a susținut permanent că nu este parte în conflictul Ucrainei cu separatiștii din Donbas, cu care nu ar avea nicio legătură.

Verdictul în dosarul împotriva lui VH Zaboluiev, directorul adjunct al unei companii furnizoare de produse alimentare din Rostov-pe-Don, un oraș din apropierea estului Ucrainei, precizează că acesta a supravegheat achiziționarea și livrarea de alimente către „personalul militar rus aflat în Republica Populară Donețk (DPR) și Republica Populară Lugansk (LPR)”.

DPR și LPR se referă la două regiuni din estul Ucrainei controlate de separatiștii susținuți de Kremlin de când a izbucnit războiul, la începutul anului 2014, după răsturnarea președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Livrările în cauză au fost făcute în 2018 și 2019, potrivit sentinței publicate luna trecută pe site-ul instanței. Cu toate acestea, presa a descoperit textul abia recent.

Verdictul arată că un convoi de peste 70 de camioane care transportau 1.300 de tone de alimente - inclusiv făină, conserve și legume proaspete - a pornit într-o călătorie regulată de la Rostov-pe-Don până în estul Ucrainei pentru a fi furnizată personalului militar rus aflat acolo.

„Aceste alimente erau destinate unităților militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse staționate pe teritoriul RPD și LPR”, se precizează în sentință.

Livrările de alimente ar fi suficiente pentru a hrăni circa 26.000 de oameni, conform calculelor Europei Libere.

Când a fost rugat să comenteze despre aceste detalii din sentință, care dovedesc prezența trupelor ruse în zona de conflict, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat poziția guvernului conform căreia nu există trupe rusești în estul Ucrainei și a spus că trebuie să fie o „greșeală” a instanței.

Ulterior, instanța a eliminat sentința de pe site-ul său.

Statele Unite și aliații săi spun d emult că mii de trupe rusești și cantități mari de echipamente, muniții și provizii rusești susțin forțele separatiste din estul Ucrainei, dar Kremlinul a continuat să nege, în ciuda tuturor dovezilor.

Războiul de aproape opt ani dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiști a ucis peste 13.200 de oameni.

Președintele rus Vladimir Putin a descris în repetate rânduri luptele din estul Ucrainei drept o problemă „internă” a Ucrainei și i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să negocieze cu separatiștii, dar Zelenski a spus că vrea să negocieze cu Putin.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Europa Liberă că detaliile din sentință „demonstrează că Moscova nu poate nega în mod credibil că nu este parte în conflict” și a cerut Rusiei să joace un rol constructiv în promovarea unui proces de pace blocat în acest moment.

Controversa în instanță vine pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina, ceea ce Kremlinul continuă să nege în ciuda mobilizării a peste 100.000 de militari ruși la granița cu Ucraina.

XS
SM
MD
LG