Comisia electorală spaniolă a decis destituirea liderului separatist catalan Quim Torra din funcţiile de deputat regional, ceea ce înseamnă că ar pierde și preşedinţia regiunii Catalonia, potrivit El Pais. Această decizie are loc pe fondul negocierilor pentru formarea noului guvern de la Madrid, unde voturile separatiștilor sunt vitale. Între timp, Spania nu reușește să pună capăt mișcării centrifuge de la Barcelona și tradițiilor autonomiste ale catalonilor.
Comisia precizează că mandatul lui Quim Torra de deputat ales în parlamentul catalan nu trebuie să aibă „niciun efect” și potrivit statutului de autonomie al Cataloniei, preşedintele regiunii trebuie să fie un deputat regional.
Hotărârea Comisie vine după ce, pe 19 decembrie, justiţia spaniolă l-a fost suspendat pe Quim Torra pentru 18 luni din orice funcţie publică pentru „nesupunere”. Torra refuzase să pună în aplicare ordinul eliminare a simbolurilor separatiste de pe instituţii publice în timpul campaniei electorale.
A fost vizat în special un banner de pe faţada sediului guvernului catalan de la Barcelona, cu sloganul 'Libertate pentru prizonieri politici şi exilaţi', şi pe care figura o panglică galbenă, simbolul prin care separatiştii cer eliberarea liderilor lor aflaţi în închisoare. Aceştia au fost condamnaţi în octombrie la pedepse grele pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017.
După ce a ignorat de două ori termenul impus de autoritatea electorală, guvernul catalan a acoperit bannerul cu unul similar, pe care figura o panglică albă tăiată cu o linie roşie în locul panglicii galbene.
Quim Torra, un apropiat al fostului lider catalan Carles Puigdemont, a cedat în cele din urmă, retragând bannerul înaintea intervenţiei poliţiei.
Quim Torra, în sprijinul căruia au manifestat vineri seară în jur de o mie de persoane a vorbit în fața acestora despre "o nouă lovitură de stat contra instituţiilor catalane". Liderul spearatist al Cataloniei a spus că va face recurs împotriva deciziei, pe care o consideră „ilegală” și a ceurt o ședință extraordinară pentru sâmbătă.
Torra susține că singura instanţă care îl poate destitui din funcţiile de preşedinte regional este parlamentul catalan, controlat de separatişti.
Potrivit legislației spaniole, Quim Torra poate face recurs la Curtea Supremă.
Decizia Comisiei electorale intervine într-un context politic dificil pentru Spania, în ajunul dezbaterii pentru învestitura noului premier socialist, Pedro Sanchez în parlamentul spaniol.
Pedro Sanchez părea să-și fi asigurat voturile de învestire în funcţia de premier după ce partidul separatist catalan ERC, care guvernează regiunea împreună cu partidul lui Torra, i-au promis sprijinul
Acest partid, criticat de celelalte formaţiuni separatiste pentru că i-a acordat sprijinul lui Sanchez, a anunţat convocarea unei reuniuni sâmbătă pentru a analiza ordinul de destituire a lui Torra.
Partidul Socialist al lui Sanchez şi-a exprimat "îndoielile serioase" cu privire la "competenţa Comisiei electorale" de a lua o asemenea decizie împotriva lui Quim Torra, potrivit declaraţiei făcute de Adriana Lastra, unul din conducătorii formaţiunii.
Pedro Sanchez, ajuns la putere în iunie 2018, a ieşit învingător din scrutinul de la 10 noiembrie, care a fost marcat de ascensiunea partidului de extremă dreapta Vox, devenit a treia forţă politică a ţării. Socialistul Sanchez câştigase deja scrutinul precedent din 28 aprilie, dar nu a reușit atunci să aibă o majoritate în parlament, fiindcă negocierile pe care le-a avut cu stânga radicală din Podemos, eșuaseră.
De această dată, socialiştii din PSOE au încheiat un acord cu Podemos imediat după votul din noiembrie în vederea formări unui guvern de coaliţie.
Cele două formaţiuni nu au majoritatea necesară în Camera Deputaţilor, pentru învestirea lui Pedro Sanchez ca şef al guvernului, şi au nevoie de sprijinul altor partide, iar în această ecuație voturile separatiştilor catalani sunt vitale.
Facebook Forum