Linkuri accesibilitate

Serbia ar fi fost de acord să înarmeze Ucraina. Doar două țări europene ar fi refuzat să ajute Kievul


Soldați ai armatei sârbe stau în poziții lângă o dronă militară, în timpul unei expoziții de armament ca parte a unei sărbători recent instituite „Ziua Unității Sârbe”, Belgrad, 15 septembrie 2021. Imagine de arhivă.
Soldați ai armatei sârbe stau în poziții lângă o dronă militară, în timpul unei expoziții de armament ca parte a unei sărbători recent instituite „Ziua Unității Sârbe”, Belgrad, 15 septembrie 2021. Imagine de arhivă.

Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului văzut de Reuters.

Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară și „ajutor letal” sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni.

Denumit „Europe|Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict”, documentul prezintă un grafic cu „pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile de asistență militară din partea Ucrainei.

Graficul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja. De asemenea, în document se menționează că Serbia are voința politică și capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat „Secret” și „NOFORN”, adică este interzisă distribuirea sa către serviciile de informații și armatele străine. Este datat 2 martie și are ștampila biroului șefilor de stat major interarme.

Graficul Pentagonului a împărțit răspunsurile la solicitările de ajutor ale Ucrainei în patru categorii: țări care s-au angajat să ofere instruire și ajutor letal; țări care au oferit deja instruire, ajutor letal sau ambele; țări cu capacitatea militară și voința politică „de a oferi în viitor ajutor letal”.

Austria și Malta au fost singurele două țări care au marcat „Nu” în toate cele patru categorii.

Ce spun dezvăluirile rusești

Dezvăluirea graficului vine la puțin peste o lună după ce documente postate pe un canal pro-Rusia de pe aplicația de mesagerie Telegram ar fi arătat trimiterea de către un producător sârb de arme a unor rachete sol-sol Grad de 122 mm către Kiev în luna noiembrie.

Documentele includeau un manifest de transport și un certificat care prezenta guvernul ucrainean ca utilizator final.

În martie, Moscova a declarat că a cerut Belgradului o explicație oficială cu privire la presupusele livrări, potrivit agenției de știri de stat TASS, care a citat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Producătorul de arme Krusik, din orașul Valjevo, a negat că ar fi furnizat rachete sau alte tipuri de armament Ucrainei. Vucic a calificat acuzațiile atunci drept „o minciună notorie”.

„Nu am exportat nicio armă sau muniție către Rusia sau Ucraina”, a declarat el în timpul unei vizite din 5 martie în Qatar.

De la începutul războiului, în februarie anul trecut, Vucic a încercat să echilibreze legăturile strânse cu Moscova cu obiectivul său de a adera la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Serbia este singura țară din cele 44 de state europene care nu a impus sancțiuni Rusiei.

Reuters precizează că nu a putut să verifice în mod independent autenticitatea documentului, iar biroul președintelui sârb Aleksandar Vucic și ambasada ucraineană nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. De asemenea, Pentagonul nu a oferit un răspuns imediat cu privire la aceste informații.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG