Linkuri accesibilitate

Președintele Egiptului ar fi ordonat producția a 40.000 de rachete pentru Rusia


Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi (stânga) și președintele rus Vladimir Putin își strâng mâinile, după semnarea unor documente comune, în timpul unei întâlniri de la Soci, Rusia, 17 octombrie 2018.
Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi (stânga) și președintele rus Vladimir Putin își strâng mâinile, după semnarea unor documente comune, în timpul unei întâlniri de la Soci, Rusia, 17 octombrie 2018.

Egiptul plănuia în secret să furnizeze rachete Rusiei, potrivit unui document american publicat în scurgerea de informații, relatează The Washington Post.

Președintele egiptean Abdel Fatah El-Sisi a ordonat în februarie să producă 40.000 de rachete pentru Rusia, scrie The Washington Post. Dezvăluirea vine în contextul în care Rusia și Ucraina caută să își realimenteze arsenalele epuizate.

Abdel Fatah El-Sisi, un aliat apropiat al Americii în Orientul Mijlociu, și-a instruit oficialii să țină secrete producția și transportul „pentru a evita problemele cu Occidentul”, potrivit unui document al serviciilor secrete americane inclus în scurgerea de informații.

O parte a documentului strict secret, datat 17 februarie, rezumă presupusele conversații dintre Sisi și oficiali militari egipteni de rang înalt și se referă, de asemenea, la planurile de a furniza Rusiei muniții de artilerie și praf de pușcă.

„Poziția Egiptului de la început se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține o distanță egală față de ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului pentru Carta ONU și dreptul internațional în rezoluțiile Adunării Generale a ONU”, a răspuns Ahmed Abu Zeid, purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, întrebat despre veridicitatea documentului.

„Continuăm să îndemnăm ambele părți să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri”, a mai spus el.

Oficial american: Nu am văzut să se întâmple așa ceva

Un oficial guvernamental american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat: „Nu suntem la curent cu nicio execuție a acestui plan”, referindu-se la inițiativa de export de rachete. „Nu am văzut să se întâmple așa ceva”, a adăugat oficialul.

Documentul nu spune în mod explicit de ce Rusia este interesată să achiziționeze rachetele, dar armata sa a cheltuit cantități uriașe de muniție în război, iar guvernul american a afirmat că Coreea de Nord furnizează în mod clandestin Rusiei cartușe de artilerie și că China se gândește să facă același lucru.

Washington Post mai scrie că furnizarea de arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina ar reprezenta o manevră potențial explozivă pentru Egipt, o națiune care, în ciuda legăturilor tot mai strânse cu Moscova, rămâne profund investită în parteneriatul său cu Statele Unite.

Timp de decenii, Washingtonul a oferit acestei țări un ajutor de securitate de peste 1 miliard de dolari pe an.

Invazia Rusiei în Ucraina a crescut prețurile materiilor prime la nivel global și a pus o presiune serioasă asupra Egiptului, principalul importator mondial de grâu, care a primit peste 80% din grâul său din Rusia și Ucraina în ultimii ani.

The Washington Post scrie că a obținut documentul dintr-o sumedenie de imagini ale unor fișiere clasificate postate în februarie și martie pe Discord, o aplicație de chat populară printre pasionații de jocuri video.

Zeci de documente secrete ale armatei americane și ale serviciilor de informații au fost divulgate online, la începutul lunii martie sau chiar mai devreme și au fost descoperite recent, dezvăluind o imagine detaliată a războiului din Ucraina, precum și analize și informații sensibile despre Rusia și alte țări.

Pentagonul și Departamentul de Justiție au deschis o anchetă privind scurgerea de documente clasificate.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG