Linkuri accesibilitate

Muntenegru speră la aderarea la UE în 2028. Serbia, rezervată


Președintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, în timpul întrunirii de sâmbătă, 31 august, de la formului de securitate Globsec de la Praga.
Președintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, în timpul întrunirii de sâmbătă, 31 august, de la formului de securitate Globsec de la Praga.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, spune că sunt puține șanse ca țara sa să adere la Uniunea Europeană (UE) în 2028, în timp ce președintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, speră că aceată țintă poate fi atinsă.

Președintele sârb a spus sâmbătă, la forumul de securitate Globsec din Praga (Cehia) că e puțin probabil ca țara sa să reușească să adere la UE în 2028, dată la care (și) alte state din Balcanii de Vest speră să se alăture comunității europene, transmite Reuters.

În schimb, președintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, și-a manifestat, la același summit, optimismul legat de aderarea la UE, scrie serviciul central al Europei Libere.

„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028”, a declarat Vucic în cadrul conferinței de securitate Globsec de la Praga, potrivit Reuters. „Nu se va întâmpla (aderarea la UE), nu-mi mint poporul”, a adăugat el.

„Și cred că, dacă unii dintre noi ar putea deveni membri ai UE, nu se poate întâmpla înainte de 2030, dar aceasta este doar evaluarea mea”, a adăugat el. „Ce s-ar putea întâmpla între timp, nimeni nu știe”, a spus Vucic.

Declarațiile preșdintelui sârb au venit la două zile după ce Serbia a încheiat un acord de referință cu compania franceză Dasault Aviation pentru achiziționarea a 12 noi avioane de luptă Rafale, într-o schimbare de aboradre majoră față de cooperarea sa în apărare cu Rusia, subliniază agenția de presă.

Pentru a adera la UE, Serbia trebuie să-și îmbunătățească democrația, statul de drept, sistemul judiciar, economia și să elimine corupția și crima organizată.

Țara a oscilat însă între asiprațiile europene și legăturile cu Rusia, de care depinde în privința gazului și care a susținut-o în opoziția cu privire la independența Kosovo, declarată în 2008.

Președintele Muntenegrului, optimist pentru aderarea la UE

La aceeași întrunire din cadrul forumului de securitate, președintele Muntenegrului, Jakov Milatovic, s-a manifestat optimist cu privire la aderarea la blocul comunitar.

„Ne-am dori să ajungem la etapa finală, iar acum obiectivul este să devenim al 28-lea stat membru al UE începând cu 2028. Acesta este un obiectiv ambițios, dar sper foarte mult să fie un obiectiv realist”, a spus el, conform Reuters.

RFE/RL notează că președintele Muntenegrului estimează că țara sa va reuși să își atingă totuși obiectivul, adăugând că a discutat cu președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, care agrează această posibilitate.

„Acum cred cu adevărat, și cred că și ea crede, că Muntenegru poate și va deveni stat membru [UE] în timpul mandatului său”, a spus Milatovic.

Ursula von der Leyen a obținut recent un nou mandat de cinci ani la conducerea CE, până în 2029, amintește publicația.

Șefa CE nu a comentat însă cu privire la discuția cu președintele muntenegrean.

Într-un discurs la o altă întâlnire din cadrul forumului de la Praga, reprezentantul special al UE în dialogul Serbia-Kosovo, Miroslav Lajcak, a spus că ținta Muntenegrului de aderare în 2028 este „realistă.”

Atât Muntenegru cât și Serbia au statutul de state candidate la UE. Celelalte țări cu acest statut sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Turcia și Ucraina, în timp ce Kosovo este potențial candidată.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG