Linkuri accesibilitate

 
Serbia. Studenții din două orașe au protestat în fața sediilor televiziunii publice

Serbia. Studenții din două orașe au protestat în fața sediilor televiziunii publice


Studenții au blocat intrarea în sediul Radioteleviziunii sârbe. 15 aprilie 2025.
Studenții au blocat intrarea în sediul Radioteleviziunii sârbe. 15 aprilie 2025.

Studenții sârbi au organizat demonstrații pe 14 aprilie și 15 aprilie în fața sediilor posturilor publice de televiziune din Belgrad și Novi Sad. Eu vor astfel să își arate nemulțumirea față de felul în care mass-media publice relatează despre protestele antiguvernamentale din Serbia. Acestea au început în luna noiembrie 2024, după prăbușirea unui acoperiș din gara Novi Sad.

Studenții acuză posturile de televiziune publice RTS, cu sediul în Belgrad, și RTV, cu sediul în Novi Sad, că nu relatează despre protestele lor.

Manifestațiile de la sediile televiziunilor au apărut spontan după ce studenții au publicat apeluri la proteste pe rețelele sociale.

„Radiodifuzorul public lucrează împotriva noastră a tuturor”, au scris studenții pe rețelele sociale. Ei au instalat corturi în fața sediilor RTS și RTV și au promis o blocadă prelungită.

Ofițeri de poliție au fost trimiși la locul protestelor dar nu au fost semnalate incidente.

Printre altele, studenții critică televiziunea publică pentru că nu a relatat un protest la care au participat zeci de bicicliști sârbi.

La începutul acestei luni, aceștia au călătorit aproximativ 1.300 de kilometri până la Parlamentul European din Strasbourg pentru a atrage atenția asupra mișcării populare anticorupție din Serbia.

Protestele la nivel național din Serbia au început după prăbușirea unui acoperiș de beton în gara Novi Sad. Accidentul a dus la moartea a 16 persoane.

Oamenii au dat vina pentru producerea tragediei pe corupția guvernamentală și pe lipsa de supraveghere în construcții.

Adunările de protest au avut loc aproape zilnic și au atras sute de mii de participanți în marile orașe. Mișcarea populară mai susține că în Serbia statul de drept care se prăbușește iar corupția a devenit sistemică sub regimul președintelui Aleksandar Vucic.

Parlamentul sârb votează noul guvern

În ianuarie, presiunea manifestațiilor a dus la demisia prim-ministrului și la prăbușirea guvernului.

Președintele parlamentului Serbiei, Ana Brnabic, a programat o sesiune specială a parlamentului pentru 15 aprilie, la care se așteaptă să fie aleși membrii noului guvern.

Președintele Vucic l-a desemnat în urmă cu o săptămână pe profesorul de medicină Djuro Macut să formeze un nou guvern.

Pe 12 aprilie, Aleksandar Vucic și-a adunat susținătorii la Belgrad anunțând că va forma un nou curent politic în fața valului tot mai mare de proteste.

Președintele Vucic afirmă că protestele conduse de studenți amenință pacea și stabilitatea în țară și îi acuză pe organizatori că sunt plătiți de „agenții de informații străine”.

El le-a spus miilor de participanți la mitingului din 12 aprilie că autoritățile trebuie să înceapă procedurile „pentru a restabili ordinea în țară” și că „trebuie să aibă loc respectarea deplină a Constituției pentru a asigura securitatea Serbiei”.

El a spus că este necesară o nouă mișcare pentru oameni și stat „pentru că avem nevoie de energie nouă și de o nouă putere, un nou plan, nu un plan până în 2027, ci până în 2035”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG