Linkuri accesibilitate

Serviciul secret al Armatei a încercat să verifice calculatoarele instanței care l-a arestat pe generalul Gherghe


Generalul Iulian Gherghe a fost arestat preventiv pe 27 martie, iar patru zile mai târziu ofițerii MApN au încercat să verifice calculatoarele instanței.
Generalul Iulian Gherghe a fost arestat preventiv pe 27 martie, iar patru zile mai târziu ofițerii MApN au încercat să verifice calculatoarele instanței.

Trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă. MApN nu recunoaște spusele judecătorilor.

UPDATE: Ministerul Apărării Naționale susține că cei trimiși în control nu au solicitat înformații neclasificate. „Pe timpul activității a fost verificat modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența U.M. 02949 București și a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unității, fără a fi accesate rețelele informatice constituite la nivelul unității militare. Pe timpul activității nu s-a solicitat acces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaționat strict cu personalul structurii de securitate și responsabilul cu evidența documentelor clasificate, fiind permanent însoțită de un reprezentat legal al unității”, se arată în poziția ministerului Apărării.

Trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă a fost afectată independența judecătorilor, după ce ofițeri ai Direcției contrainformații și securitate militară (DCISM) din cadrul MApN, au încercat să verifice calculatoarele celor trei magistrați.

Confirm existența unei sesizări către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea a trei magistrați de la Curtea de Apel Militară pentru a stabili dacă s-a adus atingere independenței judecătorilor. De existența acestui control al unei structuri de contrainformații a Armatei știa și CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an. Acest control nu a fost împiedicat. Doar că ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de președintele instanței care a venit din concediu pentru asta. Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu și Constantin Ciuculescu ne-am opus acestei solicitări”, ne-a declarat George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.

CSM i-a trimis la Inspecția Judiciară

Imediat, CSM a transmis solicitarea celor trei magistrați către Inspecția Judiciară, pentru a stabili dacă judecătorilor le-a fost încălcată independența sau vor fi cercetați disciplinar pe motiv că nu au respectat ordinul dat de Victor Chițu, președintele Curții Militare de Apel București.

Întrebat dacă nu i se pare curioasă solicitarea ofițerilor de contrainformații în condițiile în care generalul în rezervă Iulian Gherghe, fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), structură în subordinea căreia se află DCISM, a fost arestat chiar de către George Matei sub acuzația de delapidare, purtătorul de cuvânt ne-a declarat că „este o coincidență care poate să ridice unele semne de întrebare. Nu pot să apreciez mai mult, ar însemna să speculez”, ne-a mai declarat George Matei.

Cu câteva zile înainte de începerea controlului, judecătorul Matei a dispus arestarea preventivă a generalului în rezervă Iulian Gherghe, fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), structură în subordinea căreia se află DCISM.

Europa Liberă a relatat că, în urmă cu doi ani, adjunctul Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Iulian-Cristian Gherghe, s-a deplasat la bancă cu mașina de serviciu condusă de șoferul instituției, banii fiind ridicați prin folosirea a două ștampile.

Investigația în acest caz a pornit în urmă cu trei săptămâni, când directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și-a dat seamă că-i lipsesc 180.000 de dolari din cont și a informat Parchetul Militar despre acest caz. Potrivit sursei citate, banii au fost ridicați de la bancă pe 27 noiembrie 2018, fiind retrași din conturile DGIA unde se regăseau sume de bani destinate pentru situații de criză și război.

Banii au fost folosiți de generalul-maior cu două stele Iulian-Cristian Gherghe pentru cumpărarea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca. La bancă au fost folosite două ștampile: una a unității militare și alta cu semnătura șefului DGIA. Gherghe nu a explicat de ce a luat banii și i-a ținut aproape un an de zile în seiful personal de la biroul instituției. După un an a cumpărat cu ei terenul și casa din Corbeanca.

Pensionare suspectă

După ce a început ancheta internă la DGIA, generalul a început să pună la loc banii, reușind să returneze aproximativ 80% din sumă, apoi s-a pensionat subit.

În 26 februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe.

Generalul-maior cu două stele (r) Iulian-Cristian Gherghea este cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals, el fiind arestat preventiv, pe 27 martie, de Curtea Militară de Apel București.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG