Linkuri accesibilitate

Revolta din Shanghai. Disperare în China din cauza politicii zero Covid


Autoritățile îmbrăcate în costume de protecție se pregătesc să dezinfecteze un complex rezidențial din districtul Huangpu, Shanghai, ca urmare a răspândirii pandemiei de Covid în China, 20 aprilie 2022.
Autoritățile îmbrăcate în costume de protecție se pregătesc să dezinfecteze un complex rezidențial din districtul Huangpu, Shanghai, ca urmare a răspândirii pandemiei de Covid în China, 20 aprilie 2022.

În ultimele zile, locuitorii din Shanghai au început să strige de la geam și să bată în tigăi în semn de protest față de lockdown-ul impus de autoritățile chineze. Beijingul pare determinat să păstreze politica zero Covid pentru a preveni creșterea numărului de îmbolnăviri.

Critica și protestele față de conducerea comunistă sunt rare în China, însă locuitorii din Shanghai se plâng de accesul limitat la hrană, în timp ce unii spun că au fost temporar dați afară din locuințe pentru dezinfecție.

Metropola chineză se află în lockdown încă de pe data de 5 aprilie. Strategia conducerii de la Beijing este aceea de a avea zero cazuri de Covid în toată țara, motiv pentru care orașele chineze intră în lockdown chiar și atunci când numărul cazurilor nu se află în creștere alarmantă.

Măsurile adoptate în Shanghai sunt pe puțin spus draconice. Săptămâna trecută, autoritățile orașului au ridicat mai multe garduri în fața blocurilor rezidențiale pentru a nu le permite locuitorilor să-și părăsească locuințele. Oamenii testați pozitiv de Covid sunt forțați să-și părăsească locuințele și cazați în centre de carantinare.

Frustrarea crește fiindcă mulți dintre locuitorii metropolei nu mai pot lucra, unii nu-și mai primesc salariile, membrii multor familii sunt forțați să trăiască separat, iar condițiile din centrele de carantinare lasă de dorit. Încă de la începutul lockdown-ului, oamenii s-au plâns în mod repetat de accesul limitat la hrană și medicamente.

Autoritățile dezinfectează un cartier rezidențial din Shanghai, 15 aprilie 2022.
Autoritățile dezinfectează un cartier rezidențial din Shanghai, 15 aprilie 2022.

În estul orașului, polițiștii echipați în costume de protecție s-au ciocnit cu demonstranții ieșiți în stradă. Oamenii protestau față de evacuarea forțată a acestora din case, care erau folosite ca centre de izolare de către autorități. Centrele sunt zgomotoase, oamenii sunt lipsiți de spațiu privat în ele, iar dușurile sunt în număr limitat.

În vestul Shanghaiului, mai bine de 100 de oameni dormeau vineri pe niște saltele improvizate într-o clădire de birouri transformată în centru de izolare. Aceștia aveau acces la 4 băi, la niciun duș și primeau doar un singur tip de mâncare pentru micul dejun: pâine.

Într-o filmare postată pe Weibo, o femeie protesta alături de mai mulți oameni la finalul lunii martie în districtul Baoshan din Shanghai.

„Vrem resurse”, se aude femeia strigând într-un megafon. „Vrem să supraviețuim”.

Shanghaiul nu este singurul oraș afectat de pandemia de Covid. În capitala Chinei, Beijing, autoritățile au închis mai multe săli de fitness, mall-uri, săli de cinema și blocuri de apartamente vineri. Acestea încearcă să prevină răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Districtul Chaoyang din Beijing este primul care i-a obligat pe oameni să se supună unor teste în masă săptămâna asta. Vineri, locuitorii districtului au fost obligați să treacă prin ultima din cele trei ture de testări. Peste 3.5 milioane de locuitori trăiesc în Chaoyang. În celelalte districte ale capitalei chineze, oamenii au trecut prin a treia rundă de testare abia sâmbătă.

Oamenii care au călătorit în zonele afectate de pandemie sunt sfătuiți prin mesaje text să se izoleze până ce vor fi testați și vor primi rezultatele testelor.

„Bună ziua, cetățeni! Ați vizitat recent magazinul de tăiței cu carne de vită și pui fiert din comunitatea Guanghui Li” se arată într-un astfel de text. „Vă rugăm să vă deplasați imediat la locuința dumneavoastră sau la un hotel, rămâneți acolo și așteptați următoarele sfaturi în ceea ce privește testarea de Covid”.

„Este o lipsă așa de mare de respect față de drepturile oamenilor ce trăiesc în aceste orașe, să folosești bariere metalice ca să-i închizi înăuntru, precum niște animale domestice”, a comentat un utilizator pe rețeaua socială chineze Weibo.

Mircea Geoana despre China
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Duminica trecută, China a raportat aproximativ 21.796 de cazuri noi de Covid. Cea mai mare majoritate a acestora fiind asimptomatice. În toată țara, multe dintre orașe și provincii se află sub o formă sau alta de lockdown pentru a pune capăt răspândirii necontrolate a virusului.

Spre exemplu, pe data de 18 aprilie, aproximativ 400 de milioane de locuitori ai Chinei din circa 45 de orașe mari se aflau într-o carantină totală sau parțială. Potrivit Europei Libere, aceștia reprezentau la data respectivă aproximativ 40% din produsul intern brut al țării, care este a doua cea mai mare economie a lumii după Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG