Linkuri accesibilitate

„Shrinkflation” sau cum ascund comercianții scumpirile sub etichete


Fenomenul prin care producătorii ascund scumpirea produselor prin reducerea gramajului ia amploare în lume. În final, clientul are în raft un produs cu același preț, dar într-o cantitate mai mică.

Noua cantitate este trecută pe etichetă, însă nu toţi consumatorii remarcă diferența.

Asociaţiile de comercianţi din România spun că 20 la sută din produsele de pe piaţă ar fi afectate, deși subiectul nu prezintă încă interes pentru autorități, scrie site-ul Știrile ProTV.ro.

Jurnaliștii de la ProTV au analizat o pungă de chipsuri cumpărată dintr-un supermarket. Deși în interior sunt doar 75 de grame, producătorul nu a folosit un ambalaj mai mic, ci a păstrat punga cu vechea dimensiune. Acest detaliu poate induce în eroare consumatorul, mai ales dacă nu citește gramajul de pe etichetă.

Același lucru s-a întâmplat și la un balsam de rufe, turnat într-o sticlă transparentă de un litru, pentru a vedea diferența. Deși era vândut într-o sticlă de un litru, conținutul trecut pe etichetă era de 975 de mililitri.

„Se întâmplă pentru că nu există e legislație foarte clară, se întâmplă pentru că piața este liberă. Iar foarte mult lucruri se întâmplă și la comerciant. Sunt mari retaileri care produc pâine, o gamă redusă din carne. Lucrurile astea sunt evidente și ele trebuie să fie reglementate de lege”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, pentru ProTV.

Franța este prima țară europeană care, din luna iulie, îi obligă pe vânzători să pună etichete care să reflecte modificările de gramaj și mesaje clare în dreptul produselor a căror cantitate a fost modificată.

Președintele Infocons, Sorin Mierlea, spune că după Paște va fi constituit un grup de lucru și în România, care să facă un ghid de bune practici.

„Gramajul să fie cu un font mult mai mare decât ceea ce este acum, fiindcă nu avem o reglementare cu privire la gramaj din punct de vedere al fontului pe etichetă, informare pe platformele online”, pentru ca la raft să nu mai fie amestecate produse de 200 de grame cu unele de 180 de grame, dar cu un preț care poate induce în eroare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG