Linkuri accesibilitate

Sindicaliștii nu văd cu ochi buni certificatul verde


Reprezentanții sindicatelor din Sănătate nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde pentru angajații din sector
Reprezentanții sindicatelor din Sănătate nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde pentru angajații din sector

Angajații din administrație, educație și sănătate ar putea merge la locul de muncă numai dacă posedă certificatul digital al UE. Ideea este dezbătută intens, deși ministrul Sănătății, Cseke Attila spune că nu poate fi introdusă prin act guvernamental, ci e nevoie de o decizie a Parlamentului

Ideea introducerii obligativității certificatului verde în toate domeniile vieții esențială a fost pusă pe tapet de premierul demis Florin Cîțu încă de la jumătatea lunii septembrie. „Un lucru pe care l-am discutat cu domnul Ministru al Sănătății ar fi acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activitățile pe care le avem în România, orice activitate unde intrăm sau intrăm în contact cu persoanele să avem acest certificat verde”, declara Florin Cîțu. Și USR PLUS susținea în Planul de Guvernare din octombrie 2021 măsura conform căreia certificatul ar trebui folosit pentru accesul la muncă.

Sindicatele din administrație, educație și sănătate contestă propunerile guvernanților.

Bogdan Șchiop este secretar general în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA). „Obligativitatea prezentării certificatului în instituțiile publice este o măsură abuzivă. Din punctul nostru de vedere, întotdeauna un test va bate un certificat. Certificatul îți atestă că ești vaccinat, dar nu atestă că nu ești purtător și nu poți transmite boala. De aceea, aceste măsuri luate așa, heirupist, fără a fi discutate cu nimeni, sunt niște măsuri pe care noi le considerăm abuzive”, spune acesta. Deși nu se cunoaște cu exactitate procentul de persoane vaccinate din domeniul administrației, Bogdan Șchiop estimează că jumătate dintre angajați deține un certificat verde.

Nici sindicaliștii din Sănătate nu au primit bine vestea obligativității vaccinării. Eu au contestat măsurile încă de la final de septmebrie, când Ministerul Sănătății a publicat un Proiect de Lege care prevede ca personalul medical să prezinte certificatul digital al Uniunii Europene în unitățile în care lucrează.

Pe 4 octombrie, președintele federației, Leonard Bărăscu, înaintaun memoriu prim-ministrului Florin Cîțu. „Ideea fundamentală care stă la baza argumentației noastre este cea potrivit căreia vaccinarea este un act preventiv bazat pe consimțământul persoanei, impunerea vaccinării împotriva COVID-19 și obligativitatea prezentării Certificatului Verde Digital fiind acte profund nelegale”, menționează accesta. În plus, este invocat și Punctul de vedere al Ministerului Sănătății transmis Avocatului Poporului cu privire la obligativitatea vaccinării, în care se stipulează că „accesul la locul de muncă al persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-CoV-2”.

Vicepreședintele Sanitas, Mircea Ciocan, susține că sindicatul nu este „întru totul de acord” cu propunerea. „Măsura care este cea mai sigură și pe care o susținem în continuare este testarea periodică a personalui, a întregului personal din domeniul public. S-a dovedit că atât persoana vaccinată, cât și cea nevaccinată, e posibil să transmită virusul. Pe cale de consecință, e mult mai importantă testarea, decât posesia unui certificat verde”, a declarat acesta.

În acest moment, zeci de mii de asistenți medicali și chiar medici nu au certificat verde
În acest moment, zeci de mii de asistenți medicali și chiar medici nu au certificat verde

În luna august, 70% din medicii care lucrează în spitalele de stat erau vaccinați.

La capitolul învățământ, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” apreciază că specialiștii în sănătate ar trebui să ia o decizie asupra condiționării mersului la muncă pe baza certificatului verde. „Nu știu dacă cea mai bună soluție este certificatul verde, nu este treaba mea să hotărăsc acest lucru. Este treaba specialiștilor. Avem și situații ale unor colegi de-ai noștri, ale unor persoane pentru care există contraindicații. Implicarea experților, singurele persoane care pot fi credibile în acest moment, pot să determine concetățenii noștri că respectarea regulilor, că vaccinarea, poate fi soluția pentru ieșirea din acest impas”, spune acesta.

O decizie identică, bazată pe dialog, venită din partea sindicatelor care se ocupă de domeniile vizate este soluția pe care o vede secretarul general al FNSA. „Cred că este necesară de data asta o reacție comună, a tuturor organizațiilor sindicale. Nu știu cum vom reacționa, probabil va trebui să ne consultăm și noi, pentru a avea o poziție similară, din prisma acestui aspect. Pentru că dacă unul reacționează într-un fel, unul într-altul, asta practic le dă posibilitatea guvernanților să adopte măsuri după bunul plac”, afirmă acesta.

Multe școli au fost închise la puțină vreme după începerea noului an școlar, din cauza explodării numărului de cazuri. O parte semnificativă de profesori și angajați din Învățământ nu sunt vaccinați
Multe școli au fost închise la puțină vreme după începerea noului an școlar, din cauza explodării numărului de cazuri. O parte semnificativă de profesori și angajați din Învățământ nu sunt vaccinați

La capitolul învățământ, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” apreciază că specialiștii în sănătate sunt cei care ar trebui să ia o decizie asupra condiționării mersului la muncă pe baza certificatului verde. „Nu știu dacă cea mai bună soluție este certificatul verde, nu este treaba mea să hotărăsc acest lucru. Este treaba specialiștilor. Avem și situații ale unor colegi de-ai noștri, ale unor persoane pentru care există contraindicații. Implicarea experților, singurele persoane care pot fi credibile în acest moment, pot să determine concetățenii noștri că respectarea regulilor, că vaccinarea, poate fi soluția pentru ieșirea din acest impas”, spune acesta.

Liderul sindical a mai adăugat că autoritățile ar trebui să își focalizeze atenția asupra grupurilor socio-profesionale care nu prezintă un interes față de vaccinare. „Ne orientăm pe o direcție greșită, exact către categoriile care au cel mai mare procent de angajați vaccinați și nu văd dezastrul din restul țării - ce se întâmplă în mediul rural, acolo unde nu s-a câștigat încrederea oamenilor - iar campania pro-vaccinare a fost mai mult decât deficitară”, a încheiat acesta.

Norme similare precum cele recomandate pentru țara noastră au fost adoptate de curând de Italia, primul stat din Uniunea Europeană în care toți angajații, indiferent de domeniul de activitate, sunt nevoiți să prezinte certificatul verde la locul de muncă. În momentul implementării deciziei (15 octombrie), rata de vaccinare a Italiei era de aproximativ 86%. De la 1 noiembrie, și austriecii vor trebui să prezinte certificatele la locul de muncă.

Articol redactat de Norbert Nemeș stagiar Europa Liberă

XS
SM
MD
LG