Linkuri accesibilitate

Investigație: Sindromul Havana, boala misterioasă care a afectat diplomații americani, are legătură cu agenții ruși


Sindromul Havana a început în Cuba, dar în ultimii ani tot mai mulți diplomați americani și ofițeri au început să sufere afecțiuni asemănătoare cu cei din capitala Cubei.
Sindromul Havana a început în Cuba, dar în ultimii ani tot mai mulți diplomați americani și ofițeri au început să sufere afecțiuni asemănătoare cu cei din capitala Cubei.

Diplomații și ofițerii americani de informații din întrega lume afectați de misteriosul „Sindromul Havana” ar putea fi, de fapt, atacați de ruși.

O investigație care a durat un an de zile dezvăluie dovezi care sugerează că incidentele anormale de sănătate, inexplicabile, suferite de diplomați americani își pot avea originea în utilizarea armelor cu energie direcționată, pe care le folosec membrii GRU 29155, o unitate rusească de sabotaj.

Noile detalii au fost publicate într-o investigație realizată de grupul media The Insider, în colaborare cu emisiunea 60 Minutes (CBS) și revista Der Spiegel.

Jurnaliștii au descoperit că membri ai acestei unități de sabotaj a serviciilor de informații militare a Kremlinului erau exact acolo unde au avut loc atacuri suspecte asupra unor diplomați americani din străinătate și asupra membrilor familiei acestora.

În timp, afecțiunile au început să fie cunoscute sub numele de „Sindromul Havana”.

Washingtonul a spus că nu există dovezi clare care să demonstreze legătura dintre îmbolnăvirile subite și acțiuni ale agenților ruși.

Simptomele bolii

Sindromul Havana a apărut pentru prima dată la ambasada SUA din Cuba în 2016.

Mai mulți diplomați și angajați ai ambasadei au început să se simtă rău, să-și piardă temporar auzul sau văzul, spuneau că au amețeli sau alte probleme neurologice.

La scurt timp, boala misterioasă a afectat și angajații ambasadei Canadei de la Havana. De atunci, cel puțin 130 de oficiali americani aflați în misiuni în întreaga lume au fost afectați, 50 dintre ei din CIA (Agenția Centrală de Informații).

În 2021, la începutul mandatului lui Joe Biden, Viena a devenit locul în care au apărut cele mai multe cazuri, după Havana.

Departamentul de Stat al SUA a declarat atunci că investighează „rapoartele unor posibile incidente de sănătate neexplicate în comunitatea Ambasadei SUA la Viena”.

Oficialii americanii se referă la aceste cazuri ca „anomalii” sau „incidente de sănătate fără explicație”.

The Insider: „Sindromul Havana” ar fi apărut cu doi ani mai devreme

În investigația lor, jurnaliștii de la The Insider arată că membri importanţi ai Unității rusești 29155 au primit premii și promovări pentru munca legată de dezvoltarea „armelor acustice neletale”.

Până acum, Rusia a negat orice implicare în propagarea „sindromului Havana”.

Investigația The Insider a dezvăluit, printre altele, că primul incident cu simptome ale „sindromului Havana” ar fi putut avea loc mai devreme de 2016.

Jurnaliștii au descoperit că „probabil au existat atacuri cu doi ani mai devreme” în Frankfurt, Germania, când un angajat al guvernului american staționat la consulatul de acolo „a fost lăsat inconștient de ceva asemănător cu o rază puternică energetică”.

Victima a fost diagnosticată ulterior cu un traumatism cranio-cerebral și a reușit, de asemenea, să identifice un agent al Unității 29155 cu sediul la Geneva, scrie The Insider.

Greg Edgreen, un fost locotenent-colonel al Armatei SUA care a condus ancheta Agenției de Informații a Apărării privind „sindromul Havana” între 2021 și 2023, a declarat pentru CBS că, în opinia sa, SUA sunt atacate de regimul lui Vladimir Putin.

Edgreen a precizat că între 5%-10% dintre ofițerii din întreaga agenție au fost afectați.

„Și, în mod constant, a existat o legătură cu Rusia”, a spus Edgreen, care a vorbit pentru prima dată în mod public pe această temă în emisiunea „60 Minutes”.

Cu toate acestea, o investigație a serviciilor de informații americane, publicată în urmă cu doi ani, a constatat că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru boala raportată pentru prima dată în 2016, la oficiali ai ambasadei Statele Unite din capitala cubaneză Havana.

Până acum au fost făcute mai multe studii, însă nimeni nu a putut spune cu certitudine ce boală îi loveşte doar pe diplomaţii şi personalul secret al Statelor Unite.

Simptomele bolii includeau halucinații auditive, presiune la nivelul creierului, dureri de cap, migrene, amețeli și probleme de memorie.

Mark Zaid, avocatul mai multor victime ale sindromului Havana, a declarat pentru emisiunea 60 Minutes că există dovezi ale unei „mușamalizări” din partea guvernului.

Alte surse citate în investigație au declarat că mulți dintre ofițerii afectați de acest sindrom erau implicați în activități legate de Rusia sau erau staționați în locuri unde spionii ruși puteau acționa cu ușurință, cum ar fi Cuba, China, Vietnam și cea mai mare parte a Europei.

De asemenea, unele incidente din Hanoi, Bogota, Londra și India s-au petrecut înaintea sau în timpul vizitelor unor înalți oficiali americani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG